voetbalboeken2

De 5 opmerkelijkste fragmenten uit voetbalboeken die wél over voetbal gaan

Een oud-voetballer die onthult dat hij de laatste jaren op een dieet van cocaïne en wijn heeft geleefd, een oud-voetballer die openbaart dat hij met de mooiste vrouw van Engeland heeft geslapen (terwijl hij in die periode verslaafd was aan drank en cocaïne) en een oud-voetballer die uitlegt hoe hij zijn complete spaarrekening uitgaf aan drank, strippers en drugs. Zo maar een greep uit de best verkochte voetbalboeken van de afgelopen jaren. Dat er ook andere voetbalverhalen zijn, laat ik je graag zien aan de hand van de 5 opmerkelijkste fragmenten uit mijn favoriete voetbalboeken van de laatste 10 jaar.

Het mysterie Marco (2004) – Johan Faber

Mysterie Marco1) Op een nacht in het voorjaar van 1981 rinkelde ver na twaalf uur de telefoon in de flat van de familie Van Basten. Lenie, Marco’s moeder, nam op. De man aan de andere kant van de lijn stelde zich voor als Aad de Mos, hoofd opleidingen van Ajax. Lenie was niet in de stemming voor dit soort geintjes. Of De Mos wel goed bij zijn hoofd was, wilde ze weten; haar gezin wakker bellen vanwege dat idiote voetbal. Mopperend gaf ze de telefoon door aan haar man.

Jaloersmakend soepel geschreven boek van een auteur die in het voorwoord van zijn boek zegt dat hij ‘geen enkele herinnering’ aan Marco van Basten heeft. Met Van Basten als de nieuwe coach van AZ pak ik het boek deze zomer zeker nog een keer uit de kast.

Wij waren de besten (2006) – Auke Kok

Wij waren de besten2) Als er op de kamer van Piet Keizer (in het WK-hotel waar het Nederlands elftal in 1974 verbleef – red) werd gekaart, kwam er stellig een borreltje op tafel. In de jaren ’70 vormde het drinken van sterke drank nog lang geen taboe, zeker niet in de arbeidersmilieus waaruit de meeste voetballers kwamen. Weinigen keken ervan op toen Johan Cruijff zich in 1972 leende voor een reclame voor een jenevermerk.

Nederland had de finale al verloren voordat hij gespeeld was. Dat is de afdronk van dit puike staaltje onderzoeksjournalistiek. Volgens Kok gaat het fout als de KNVB een benevelde Cor van der Hart voortijdig naar huis stuurt en bondscoach Ernst Happel het zonder Van der Harts grondige analyses moet doen.

Barca (2009) – Jimmy Burns

Barca3) Cruijff wist vrijwel zeker dat hij Guardiola kon brengen:”Guardiola had een snelle balbeheersing en een snelle pas. Hij kon een speler zo aanspelen dat die er direct iets mee kon doen.” Guardiola debuteerde negen dagen voor Kerstmis 1990. Bij de plaatselijke media, de supporters en zijn collega’s was hij toen al erg populair. Hij werd gezien als het Catalaanse antwoord op de internationale sterren die bij Barca een prominente rol speelden.

De Britse journalist Jimmy Burns geeft een gedetailleerd kijkje in de keuken van de Catalaanse club in de periode ’70-’99. Het soms wat houterig vertaalde boek schetst de successen van Johan Cruijff als speler en als trainer. Het boek verscheen 3 jaar voor de succesvolle periode van Frank Rijkaard.

De coup van Cruijff (2011) – Menno de Galan

Coup van Cruijff4) Van Basten heeft geen zin in een adviescommissie of een stappenplan. Hij gooit de handdoek in de ring. Cruijff is blijkbaar niet van plan het onvoorwaardelijke vertrouwen uit te spreken in zijn ‘oogappel’ als directeur. Van Basten, later in een interview met VI: “Hij verzon er telkens andere dingen bij, waardoor ik dacht: Laat maar waaien. De hele affaire die de afgelopen anderhalf jaar bij Ajax gespeeld heeft, vind ik echt, écht verwerpelijk. Hoe de Telgraaf met een paar anderen een clan heeft gevormd, vind ik onvoorstelbaar en on-Nederlands.”

Het woord polderen is Johan Cruijff vreemd blijkt uit dit ijzersterke en bloedstollende ooggetuigenverslag van de strijd om de macht die tussen 2010 en 2012 in de Amsterdam Arena plaatsvond. Een strijd die uiteindelijk door Cruijff & Co werd gewonnen. De enige thriller over de Nederlandse voetbalwereld.

Cruijffie (2012) – Jan Eilander

Cruijffie5) Vandaag oefent de klas De heer is mijn herder. Johan krijgt het lied maar niet in zijn kop, terwijl hij best een goed geheugen heeft. De eerste zin is helder: De heer is mijn herder. De heer is Jezus, de zoon van God, die volgens juf Bep waakt over de mensen. Maar van de rest van het couplet kan Johan geen soep koken: ‘k Heb al wat mij lust/ Hij zal mij geleiden/ Naar grazige weiden/ Hij voert mij al zachtkens/Naar wateren rust. Dat zijn toch geen zinnen, dat onthoud je niet. Als je tegen Johan over grazige weiden begint, dwalen zijn gedachten af naar een mals, drassig voetbalveld waar je lekkere slidings op kan maken.

Verplichte kost voor vaders met voetbalzonen. Deze 220 pagina’s zijn een garantie voor weken voorleesplezier. Ik heb geen zoon maar heb het boek stiekem gekocht en mezelf voorgelezen.

Mis je nog iets?

Ben ik je favoriete boek vergeten? Of ben je wel een fan van de afkickbio’s van Kieft, Ricksen en Van der Meyde? Laat je favoriete boek als leestip achter. Ben je een liefhebber van nostalgische voetbalverhalen? Hier. Tik ‘m aan ouwe.

Zelf over het WK 2014

Onze redactie bestaat uit afgekeurde, mislukte en overschatte voetballers. Dat weerhoudt ons er niet van om lekker veel te schrijven rond het WK 2014 in Brazilië. Prettige wedstrijd.

Iwan

Iwan is copywriter voor Zelf. Dat schrijven doet hij het liefst vanaf een toetsenbord. Vandaar dat zijn vrouw op vakantie de ansichtkaarten schrijft. In zijn vrije tijd doet hij John McEnroe na of leest hij dikke boeken.

You may also like...