5 redenen waarom uw autoschade niet gedekt is

Het is een algemene misvatting: verzekeraars doen er alles aan om schade niet uit te hoeven keren. Ook Zelf.nl betaalt niet klakkeloos elke schade die bij ons wordt aangemeld. Daar hebben wij een belangrijke reden voor. Hoe meer (onterechte) schadeclaims wij uitkeren, hoe hoger uw premie wordt. Schadeclaims die terecht zijn, betalen wij gewoon uit. Dat is namelijk onze verantwoordelijkheid als verzekeraar en daarvoor betaalt u uw premie.

De gevallen waarin wij niet overgaan tot klakkeloze uitbetaling zijn duidelijk te linken aan onverantwoordelijk of verwijtbaar gedrag. De Zelf.nl autoverzekering dekt alle schades, behalve als die met naam en toenaam worden genoemd in de polisvoorwaarden. Zo blijven die voorwaarden helder en duidelijk – en voor iedereen te begrijpen. Bovendien zorgt dat ook voor een enorm gebied aan schades die wél worden gedekt.

Waarom uw autoschade niet wordt gedekt

 1. Schade die opzettelijk is veroorzaakt of door roekeloos gedrag is ontstaan
  Bij een scherpe bocht staat een bordje met adviessnelheid: 50 km/u. U besluit dit advies aan uw laars te lappen en tracht de bocht met 150 km/u te nemen. U vliegt uit de bocht en uw auto is total-loss. Een objectieve waarnemer zou uw gedrag hierin als roekeloos bestempelen.

  Dat dit gedrag tot schade kan leiden, had u van tevoren moeten weten. Uw auto gebruiken alsof u zich in een computerspelletje bevindt verhoogt de kans op schade dramatisch. Deze schade is eenvoudig te vermijden door simpelweg dit gedrag niet te vertonen.

 2. Fraude
  Oei, u heeft schade opgelopen doordat u bij het achteruit inparkeren uw achterbumper eraf heeft gereden. Gelukkig heeft u een volledig casco autoverzekering van Zelf.nl en is deze schade keurig netjes gedekt. Omdat u nu toch bezig bent, geeft u meteen maar even aan dat de deuk in de zijkant van uw auto ook is ontstaan door het parkeerongelukje. Klein detail is dat deze deuk er al een jaar zit en dus niet het gevolg kan zijn van uw parkeermanoeuvre.

  Het extra deukje dat bij ons als onterechte claim wordt neergelegd, komt neer op fraude. Fraude is volkomen illegaal. Daarom doen wij altijd aangifte bij de politie. De claim wordt tevens afgewezen en al uitgekeerde vergoedingen en onderzoekskosten worden teruggeëist. Ook wordt de autoverzekering direct door ons stopgezet. Als kers op de taart worden fraudeurs in een systeem geregistreerd die elke verzekeraar kan inzien. Knappe jongen of meisje die dan nog een autoverzekering kan afsluiten.

 3. Even winkelen met draaiende motor
  Iemand die ‘even’ een boodschap moet doen en zijn of haar auto onbeheerd achterlaat met draaiende motor is niet slim bezig. Want als er vervolgens een handige dief in uw auto springt en het gemotoriseerde hazenpad kiest, dan heeft u dubbel pech. Niet alleen uw auto is weg, maar de kans dat u hem vergoed krijgt, is erg klein. Als uw auto wordt gestolen, terwijl u dat makkelijk had kunnen voorkomen, dan keren wij niet zomaar de schade uit. Uw auto op slot zetten is toch minste dat wij van u verwachten. Een auto met draaiende motor laten staan, is vragen om problemen.

  Bovenstaande geldt echter ook als u uw reservesleutel in de auto laat liggen. Een baksteen door de ramen is dan genoeg om er met uw bolide vandoor te gaan. Ook als u uw sleutel kwijt bent of u weet dat deze is gestolen (bijvoorbeeld bij een woninginbraak), dan moet u adequate maatregelen nemen. Doet u vervolgens niets en u auto wordt gestolen, dan is de mogelijke autodiefstal te wijten aan uw nalatigheid.

 4. Deelname aan wedstrijden, races, behendigheidsritten, et cetera
  Wij geloven best dat u in staat bent om binnen drie minuten op twee wielen over de finish te komen. Toch kunnen wij u ernstig ontraden om dit soort acties uit te voeren. De kans op schade is namelijk nogal groot.

  Ook dit soort schade is, net als in punt 1, ontstaan door onverantwoordelijk gedrag. Als u een fanatiek straatracer bent of u rijdt met uw Ford Escort 1.4 graag op het circuit, dan vinden wij dat best. Wat we niet best vinden als u op die manier schade rijdt. Schade die ontstaan is door dergelijk gedrag vergoeden wij net als andere verzekeraars simpelweg niet.

 5. Geen rijbevoegdheid
  We hebben ze meegemaakt. Mensen die hun zestienjarige zoon even een klein stukje laten rijden op de parkeerplaats. Deze haalt wat pedalen door elkaar en het leed is niet te overzien. Vooral het financiële leed voor degene die iemand zonder rijbevoegdheid achter zijn stuur laat kruipen. Wij betalen die schade namelijk niet. Mensen zonder rijbevoegdheid (dus zonder rijbewijs) zijn bij ons uitgesloten van dekking. Niet zo raar natuurlijk. Want ook hier kunt u van tevoren verwachten dat dit tot schade kan leiden.

Het bovenstaande is een forse greep uit de uitsluitingen van onze autoverzekering. Wilt u daar meer over lezen? Lees dan onze polisvoorwaarden. Daarin leest u ook dat onze autoverzekering eigenlijk wel een uitstekende dekking biedt. Buiten dat is onze autoverzekering ook nog eens heel voordelig. Wilt u weten hoe voordelig? Bereken vrijblijvend uw premie.

You may also like...