5 tips om diefstal tijdens je wintersport te voorkomen.

3474060156_e23c929407_z

Lekker een weekje skiën, helemaal blij met je nieuwe glimmende latten, worden ze op dag 2 van je vakantie gejat. Een vervelend scenario, maar helaas komt het vaker voor dan je denkt. En van alle aangiftes die er worden gedaan na diefstal komt maar een heel klein percentage ook weer terug bij zijn eigenaar.  Maar hoe voorkom je nou dat de eerste de beste dronkaard of doorgewinterde crimineel er mee de bergwand afdaalt? Wij hebben een paar tips om de kans op diefstal te beperken.

 1. Check je reisverzekering.

Voordat je überhaupt op latten in de bergsneeuw staat regel je natuurlijk je reisverzekering. En check je doorlopende  reisverzekering of je wintersport dekking hebt en waarvoor je precies verzekerd bent. Dit kan veel teleurstelling en extra kosten besparen mocht het misgaan.

2. Zet je ski’s op slot.

Bij verschillende wintersportspeciaalzaken koop je lichtgewicht (cijfer) slotjes met een stalen kabel waar je je board of ski’s mee aan de stalling vast kan zetten. Serieuze met gereedschap gewapende dieven houd je er niet mee tegen, maar het voegt wel een barrière toe die ontmoedigend werkt voor het gros van de dieven.

3. Zet ski’s in zicht als je ergens gaat zitten.

Voor zover mogelijk zet je ski’s op een plek waar je ze kunt zien als je even ergens op een terrasje zit. Dit is niet altijd mogelijk, maar voor zover het kan is het aan te raden.

4. Ski’s splitsen.

Zet je ski’s op aparte plekken neer of verwissel deze met de set van je vrienden.  Helemaal waterdicht is het niet, en bij een board gaat dit uiteraard niet op. Maar de doorsnee dief zal ontmoedigd zijn om aan deze speurtocht te beginnen.  Vergeet natuurlijk niet waar je ze hebt neergezet, anders kun je alsnog lopend terug naar je hut.

5. Zet je ski’s s ’nachts binnen.

Zet je ski’s s ‘nachts binnen, en niet op een terras of balkon. Eventueel kun je ze in je badkamer zetten zodat de vloer niet nat wordt. Maar laat ze al helemaal niet de hele nacht bij de après-ski bar staan! Mocht je naar de après-ski gaan, breng dan eerst je ski’s naar je verblijf.

Toch gejat?

Je eigen ski’s ken je wel goed maar als je huur ski’s hebt, schrijf dan duidelijk de gegevens op van de ski’s (of maak een foto)  bij ontvangst als je deze niet al in een huurovereenkomst hebt gekregen. In geval dat je aangifte moet doen kun je ze in ieder geval gedetailleerd beschrijven.

Soms is het niet te voorkomen en worden ski’s toch gestolen. Zijn de jouwe gestolen? Doe meteen aangifte. Dit is nodig voor je verzekering. Uitzoeken wat onder normaal vakantiegedrag valt. Voor resterende vakantie kun je ski’s huren. Het is natuurlijk zuur en we begrijpen dat je baalt. Maar laat het in ieder geval niet je vakantie bederven. Daarvoor heb je tenslotte een reisverzekering met wintersportdekking afgesloten.

Hebben jullie nog andere tips? Laat het weten in de reacties!

You may also like...