De 7 beste tips om Zero Plastic Week goed door te komen #zpw2014

grote_tasYes, vandaag is Zero Plastic Week begonnen. Maar om eerlijk te zijn zie ik er enorm tegenop. Gedurende mijn mentale voorbereiding van de afgelopen week ben ik tot het besef gekomen dat wij in een plastic bubbel leven. Zo’n beetje alles is van, of zit in plastic. Het lijkt wel onmogelijk om geen plastic te gebruiken. Toch heb ik een aantal tips op een rijtje gezet die mijn Zero Plastic Week een stuk makkelijker moeten maken. Ik hoop dat je er ook wat aan hebt.

Maar eerst even mijn doel voor Zero Plastic Week

Tips geef je om een doel te bereiken. En dat vind ik gelijk het moeilijke aan Zero Plastic Week. Het doel is nauwelijks omschreven. Ja, Zero Plastic. Maar zoals net beschreven gaat me dat niet in een week lukken. Daarom heb ik voor mezelf het volgende doel geformuleerd.

“Ik gebruik geen nieuw plastic. Plastic wat ik al heb mag ik nog steeds gebruiken. Als ik wel nieuw plastic nodig heb, dan mag dat, maar niet zonder goed gezocht te hebben naar een economisch vergelijkbaar alternatief. Als dat alternatief er niet is dan mag ik die ook buiten Zero Plastic Week vinden. En dat is gelijk ook een ander doel. In deze week wil ik leren zo plasticloos mogelijk te leven om dit na deze week door te zetten.“

Tot dusver de overpeinzingen van dit groentje op het gebied van plasticloos leven. Toch heb ik tips verzameld (van heel veel verschillende bronnen online) en in mijn eigen stijl herschreven.

1. Neem je eigen (boodschappen)tas mee naar de winkel

Deze is net zo simpel als dat ‘ie effectief is. Als je gaat winkelen, dan kun je het beste zelf een boodschappentas meenemen. Dit kan een katoenen tas zijn of je recycled de oude plastic tassen die je nog ergens hebt liggen.

2. De groenteboer, de slager, de bakker en de kaasboer zijn je vriend

Klopt, het is waarschijnlijk duurder. Maar deze winkels stellen je wel vaak in staat om zelf de verpakking te kiezen. Dus je betaalt iets meer, maar je verbruikt aanzienlijk minder. En als je het afzet tegen alle besparingen (die je doet door de andere punten uit deze lijst te volgen) en misschien bespaar je dan juist wel veel meer.

3. Vermijd plastic flessen. Koop je dranken in glas. Of neem een eigen fles mee

Probeer zo min mogelijk plastic flessen te kopen. Frisdranken zijn sowieso niet goed voor je dus die plastic flessen kan je laten staan. Alles wat in glas zit is top! Koop aub geen waterflesjes meer. Van welk merk dan ook. Gebruik een eigen glazen fles of de Dopper uiteraard. Deze kun je nu ook van mij krijgen als je meedoet aan Zero Plastic Week (lees hier hoe!)

4. Die lekkere koffie to go? Neem je eigen beker mee

De koffie in al die hipster koffietentjes is heerlijk. Maar die kopjes en dopjes hebben een afbreektijd van minimaal 100 jaar. Dat is best lang. Zelf gebruik ik toevallig een gerecyclede herbruikbare koffiekop die in de vaatwasser kan.

5. De groenteboer, de slager, de bakker en de kaasboer zijn je vriend

Het is soms duurder. Maar deze winkels stellen je wel vaak in staat om zelf de verpakking te kiezen. Dus je betaalt iets meer, maar je verbruikt aanzienlijk minder plastic. En zet het af tegen alle besparingen die je doet door de andere punten te volgen en je bent misschien wel voordeliger uit.
Bovenstaande tip 5 had ik al bij 2 genoemd. Vandaar verwijderd.

6. Groenten en fruit koop je het beste op de markt (of los in de supermarkt)

Het voordeel van de markt is dat de groenten en fruit nog niet allemaal verpakt zijn in plastic. Neem je eigen zakjes mee voor groenten en fruit. Zo ben je niet alleen milieuvriendelijk bezig maar ben je ook nog eens een stuk goedkoper uit.

7. Maak je eigen brood

Geen brood zonder plastic lijkt wel. Er zijn twee manieren om dit te omzeilen. Koop je brood in papier (met afbreekbaar pla venster uiteraard). Een andere manier om het plastic te omzeilen is door je eigen brood te maken. Hiermee bepaal je niet alleen zelf wat er in je brood terechtkomt (qua gezonde vs schadelijke stoffen) maar is het nog goedkoper ook en veel verser. Het laatste voordeel van je eigen brood bakken; je huis ruikt heerlijk naar vers brood. Zelf heb ik (nog) geen broodbackmachine maar die staat nu wel op de lijst.

8. Maak schoon met schoonmaaksoda en azijn

Over eye-openers gesproken. Schoonmaakmiddelen zijn agressief en bevatten ontzettend schadelijke stoffen. Daarnaast zijn ze verpakt in plastic flessen. En dat terwijl er ontzettend veel middelen zijn (schoonmaakazijn & soda) die en heel veel goedkoper zijn, goed schoonmaken en natuurlijk afbreekbaar zijn. Lees hier meer over het maken van je eigen schoonmaakmiddelen.

Wil je ook meedoen aan Zero Plastic Week? Graag! Voor degene die meedoet ligt er een Dopper in het verschiet. Lees alles over deze actie in mijn artikel: Een week zonder plastic tijdens Zero Plastic Week 2014. Waarom doe ik dat eigenlijk?

You may also like...