Automobilisten en aansprakelijkheid

U raakt als automobilist betrokken bij een ongeval. Vaak is er dan ook sprake van schade bij u of de andere partij. De verzekering moet er aan te pas komen. Hoe wordt er dan bepaald wie er aansprakelijk is voor de schade?  

  

Een ongeluk kan iedereen overkomen.

Ongeval tussen auto’s onderling

Als u bij een ongeval met andere gemotoriseerde weggebruikers betrokken bent, dan valt dit onder een onrechtmatige daad. Uw schade wordt alleen vergoed wanneer de aansprakelijkheid van de andere partij kan worden aangetoond. Wanneer u beweert dat de andere partij aansprakelijk is, dan bent u ook verplicht om dat zelf te bewijzen. U moet bewijzen dat de ander een verkeersovertreding heeft begaan en u moet ook nog bewijzen dat uw schade door die overtreding is ontstaan. De schade moet daarna door een expert worden vastgesteld en kan worden verhaald op de partij die aansprakelijk is. Als u zelf aansprakelijk bent, dan kunt u de schade verhalen op uw eigen WA-verzekering.  

Ongeval met andere verkeersdeelnemers

U kunt als automobilist uiteraard ook betrokken raken bij een ongeval met een zogenoemde ‘ zwakke verkeersdeelnemer’. Dit zijn alle niet-gemotoriseerde weggebruikers, zoals:  

 • Fietsers
 • Voetgangers
 • Huizen
 • Vangrails
 • Bomen
 • Trams
 • Treinen

Wanneer u schade aanricht aan één van de bovenstaande ‘zwakke verkeersdeelnemers’ , dan bent u zo goed als altijd aansprakelijk. Ook al heeft u zelf geen schuld aan het ongeval.  Met een autoverzekering van Zelf.nl kunt u profiteren van een no-blaim no-claim regeling. Als u als automobilist betrokken raakt in een ongeluk met een fietser of voetganger en u bent niet schuldig, dan valt u bij het aanspreken van uw autoverzekering niet terug in het aantal schadevrije jaren.  

Deze aansprakelijkheid geldt niet wanneer:  

 • Schade ontstaan is door loslopende dieren;
 • Er sprake is van overmacht;
 • De andere verkeersdeelnemer bewust roekeloos gedrag heeft vertoond, zoals bijvoorbeeld rood licht negeren.

De bewijslast moet wel aangetoond worden door u, als eigenaar van het motorrijtuig. U moet er dus zelf voor zorgen dat u niet meer aansprakelijk bent.  

Verplichte verzekering

Voor motorvoertuigen in Nederland geldt een verplichte Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering. Benieuwd naar de premie die u voor uw auto moet betalen? Bereken het op Zelf.nl.  

Handige link:  

You may also like...

3 Responses

 1. Quote: “De schade kan worden verhaald op de partij die aansprakelijk is. Als u zelf aansprakelijk bent, dan kunt u de schade verhalen op uw eigen WA-verzekering”

  Dat laatste is helaas niet juist. Wanneer u als automobilist zelf aansprakelijk bent kunt u uw eigen schade niet verhalen op uw WA verzekering. Uw WA verzekeraar is gehouden de schade te vergoeden van de partij die door uw toedoen schade lijdt.

 2. Redactie Van.Zelf.nl zegt:

  @Hans de Goeij

  U heeft gelijk als u zegt dat eigen schade niet op de WA-verzekering kan worden verhaald. We bedoelen hier te zeggen dat als u zelf aansprakelijk bent, u de schade die veroorzaakt is aan een ander kunt verhalen op de eigen WA-verzekering.

 1. 28-01-2010

  […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door VicKuP, Zelf Verzekeringen. Zelf Verzekeringen heeft gezegd: Automobilisten en aansprakelijkheid http://bit.ly/7lE1T2 […]