Assurantiebelasting per 1 april ook op onderdelen reisverzekering

De belastingdienst. Leuker kunnen ze het niet maken, wel makkelijker… of moeilijker. Het is maar net hoe u het bekijkt. Zo is de assurantiebelasting soms moeilijk te begrijpen. Deze wordt namelijk niet altijd geheven. In dit artikel leest u wanneer wel en wanneer niet.

Wat is de assurantiebelasting?

De assurantiebelasting is een belasting die wordt geheven over (u raadt het al) assurantiën, ofwel verzekeringen. Dit soort belasting wordt vooral geheven over zogeheten schadeverzekeringen. Hieronder vallen bijvoorbeeld verzekeringen van auto’s, opstal en inboedel, rechtsbijstand en voor aansprakelijkheid.

Sommige verzekeringen zijn door de overheid uitgesloten. Dit zijn vooral de verzekeringen die verband houden met de gezondheid en het welzijn van de mens. Dan kunt u denken aan zorg-, levens- en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. De assurantiebelasting bedraagt nu 9,7% en deze wordt geheven op zowel de premie als de poliskosten.

Assurantiebelasting geldt voor sommige onderdelen reisverzekering

De reisverzekering valt ook onder de verzekeringen waarover assurantiebelasting wordt geheven. Echter, de reisverzekering bestaat uit meerdere onderdelen die enerzijds onder een schadeverzekering vallen en anderzijds onder letsel (zoals ongevallen). Daarom wordt assurantiebelasting niet over elk onderdeel geheven.

Bij Zelf.nl kunt u bij uw reisverzekering kiezen voor de aparte dekkingen geld en ongevallen. Voor beiden geldt geen assurantiebelasting. Deze geldt wel voor de basisdekkingen, Europa, Europa Plus of Wereld. Ook voor wintersport geldt straks vanaf 1 april assurantiebelasting. In de praktijk komt dat neer op een paar dubbeltjes dat u extra gaat betalen voor uw reisverzekering.

Ik heb al een reisverzekering van Zelf.nl. Ga ik meer betalen en per wanneer?

Zoals we hierboven hebben vermeld, gaat u een paar dubbeltjes meer betalen voor uw reisverzekering. Hoeveel dat precies is, hangt af van de dekkingen waar u voor heeft gekozen. Als u bij het afsluiten van uw reisverzekering heeft gekozen voor de maandelijkse betaling, dan gaat u per 1 april meer betalen. Betaalt u per jaar, dan wordt de premie ietwat verhoogd bij de volgende verlenging (na 1 april) van uw reisverzekering.

You may also like...

2 Responses

  1. Dus per 1 april gaat deze assurantiebelasting in?