Allergie bij honden

Het is lente! Planten, bomen, onkruiden grassen en bloemen staan volop in bloei. Helaas gaat dit bij veel mensen en dieren gepaard met allergische reacties. Honden kunnen hier behoorlijk last van hebben. Net als bij mensen is het een aangeboren afwijking.

Wat is atopie?

Atopie is een verzamelnaam voor aandoeningen als astma, hooikoorts en constitutioneel eczeem. Honden reageren vooral op ingeademende deeltjes zoals pollen, stof en schimmel. Ze krijgen jeuk op hun lichaam. Hierdoor gaan ze krabben of zelfs bijten. Zonder behandeling kunnen ze zich zelfs openkrabben of -bijten. Ze zijn dan extra vatbaar voor een infectie.

Een allergietest biedt duidelijkheid

Hoe herkent u een atopie?

Atopie is als volgt te herkennen:
– Hardnekkige en heftige jeuk, meestal op de kop (rond de bek), bij de tenen en rond ellebogen en hakken.
– De jeuk gaat gepaard met ontsteking, korsten en/of kaalheid.
– De jeuk kan seizoensgebonden voorkomen.

Welke dieren krijgen last van atopie?

Bepaalde rassen krijgen vaker atopie dan andere. De Duitse Herder, Golden Retriever, Boxer en Labrador Retriever hebben er het meeste last van. De jeuk ten gevolge van atopie treedt meestal voor het eerst op als het dier 1 tot 3 jaar oud is.

De behandeling

Indien andere oorzaken voor jeuk zijn uitgesloten, kan bij de hond een huidtest worden gedaan, waarmee wordt vastgesteld voor welke stof(fen) uw dier allergisch is. Als eenmaal is vastgesteld voor welke stof uw hond allergisch is, dan kan de dierenarts door middel van een spuit de allergie behandelen. Heeft u het vermoeden dat uw hond last heeft van atopie? Maak dan een afspraak bij uw dierenarts.

Ziektekosten betalen

Maakt u zich niet alleen zorgen over de gezondheid van uw huisdier, maar ook over de rekening van de dierenarts? Sluit dan voor de dekking van de ziektekosten van uw huisdier een huisdierenverzekering af. Een verzekering voor honden en katten kunt u eenvoudig afsluiten bij Zelf.nl

Is dit artikel ook interessant voor u?
Welke hond past bij mij?

You may also like...

1 Response

  1. 30-03-2010

    […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Zelf Verzekeringen. Zelf Verzekeringen heeft gezegd: Atopie bij honden http://tinyurl.com/yhlvksh […]