Auto verkocht of uitgevoerd? Zeg zo snel mogelijk uw autoverzekering op

Een auto verkopen is niets iets dat een gemiddelde autobezitter dagelijks doet. Er is een aantal handelingen nodig om het verkoopproces zo soepel mogelijk te laten verlopen. Die handelingen zijn niet moeilijk, maar men moet het hoofd er wel bij houden. Als ze niet goed worden opgevolgd, dan kan dat leiden tot ernstige (financiële) problemen.

Overschrijven op naam koper

Bij een autoverkoop moet men ervoor zorgen dat de koper het voertuig op zijn naam overschrijft. Dit is ervoor om te zorgen dat hij vanaf dat moment de volledige aansprakelijkheid van het voertuig aanneemt. Dit zijn de voertuiggebonden verplichtingen zoals motorrijtuigenbelasting, autoverzekering en APK en ook eventuele bekeuringen voor bijvoorbeeld verkeersovertredingen. Als de koper het voertuig op zijn naam overschrijft, krijgt u een vrijwaringsbewijs. Dit is het enige geaccepteerde bewijs dat u niet meer verantwoordelijk bent voor de genoemde verplichtingen.

Uitvoeren van uw auto

Als uw auto met Nederlands kenteken naar het buitenland gaat en daar blijft, dan moet u de kentekenregistratie in Nederland bij de RDW beëindigen. Dit is nodig om de voertuiggebonden verplichtingen als motorrijtuigenbelasting, verzekeringen en APK stop te zetten. Van de RDW krijgt u een uitvoerverklaring. Deze verklaring is het enige geldige bewijs om u te ontslaan van de voertuiggebonden verplichtingen in Nederland.

Uw autoverzekering opzeggen na de verkoop of uitvoering van uw auto

De Zelf.nl autoverzekering is dagelijks opzegbaar. U kunt uw autoverzekering opzeggen door ons te bellen, e-mailen of een brief te sturen. Daarbij hebben wij ook een kopie van het vrijwaringsbewijs of de uitvoerverklaring nodig. Dat zijn de bewijzen dat u niet langer gebonden bent aan de voertuiggebonden verplichtingen en die hebben wij nodig om uw autoverzekering effectief te beëindigen. Doet u dat niet, dan loopt uw autoverzekering bij ons gewoon door. Als de koper vervolgens geen autoverzekering afsluit en schade veroorzaakt, dan bent u daarvoor aansprakelijk.

En hoe zit het met uw schadevrije jaren als u de autoverzekering opzegt?

Als de autoverzekering effectief wordt beëindigd, dan komen uw schadevrije jaren in het centrale systeem van verzekeraars onderling te staan. Schadevrije jaren blijven in dat systeem slechts een jaar geldig. Koopt u na een jaar pas een nieuwe auto, dan moet u weer vanaf nul schadevrije jaren beginnen. Bij Zelf.nl blijven uw schadevrije jaren maar liefst vijf jaar geldig.

Dus, als u uw auto hebt verkocht en u koopt niet direct een nieuwe auto, dan kan het verstandig zijn om uw autoverzekering bij ons op te schorten en dus niet echt op te zeggen. U betaalt dan natuurlijk geen premie meer bij ons, maar behoudt voor vijf jaar uw schadevrije jaren. Tijd zat om een nieuwe auto uit te zoeken, toch? 🙂

You may also like...

1 Response

 1. Marcha van Glaanen Weijgel zegt:

  Graag wil ik mijn autoverzekering per direct stoppen, gezien het feit dat de auto verkocht is op 23 februari jl.
  Het kenteken is: 39-PR-PV. Het betreft een Citroën Jumper.

  Graag ontvang ik van uw een bevestiging van de opzegging.

  Met vriendelijke groeten,

  Marcha van Glaanen Weijgel

  06-34145296