Autoschade

U kunt met uw auto schade oplopen door bijvoorbeeld een ongeluk, vandalisme of poging tot diefstal. Wat moet u doen nadat u de schade heeft geconstateerd? En wat moet er vervolgens met uw auto gebeuren?

Is deze autoschade gedekt?

Schade melden en bepalen

Allereerst moet u de schade melden bij uw verzekeraar. Deze gaat na of u voor de schade bent verzekerd. Als de schade gedekt is hoort u wat de volgende stappen zijn. Dit is vaak afhankelijk van de omvang van de schade. Vooral bij fikse schade is het belangrijk om te weten of een reparatie van uw auto zinvol is. De verzekeraar zal bepalen wanneer dit het geval is. Betreft het een kleine schade? Dan hoeft u misschien alleen de nota van het garagebedrijf toe te sturen.

Aansprakelijkheid

Bij een ongeluk is er vaak ook een andere partij betrokken. Dat maakt het afhandelen van de schade ingewikkelder, omdat er uitgezocht moet worden welke partij aansprakelijk is. De verzekering van diegene die aansprakelijk is moet de schade in behandeling nemen. In dit artikel gaan we hier verder niet op in.

Wat zijn uw opties?

Als de schade vastgesteld is kunt u beslissen wat er met deze schade moet gebeuren. Als u verzekerd bent tegen de schade, dan maakt dat uw beslissing misschien makkelijker. De mogelijkheden zijn:
– de schade laten repareren
– een andere auto kopen
– de schade niet laten herstellen

De schade niet laten herstellen

Veel mensen vragen zich af of ze recht hebben op een vergoeding van de verzekeraar zonder dat ze hun auto laten repareren. Als de verzekeraar uw schade dekt, dan heeft u altijd recht op het schadebedrag. U moet wel rekening houden met een eventueel eigen risico. U kunt dus besluiten de schade niet te laten repareren. Doorrijden met schade is overigens niet gunstig  voor de waarde van uw auto.

Het gevolg voor uw autoverzekeringspremie

Als u zelf aansprakelijk bent voor de schade aan uw auto, dan kan dit gevolgen hebben voor uw premie. U valt dan namelijk terug in het aantal schadevrije jaren. Raakt u betrokken bij een ongeval met een fietser of voetganger, maar bent u niet schuldig? Dan nog bent u als automobilist vrijwel altijd aansprakelijk. Met een autoverzekering van Zelf.nl behoudt u uw no-claimkorting. Wij noemen dit No blame – No claim.

Aanvullende artikelen Van.Zelf.nl:

Automobilisten en aansprakelijkheid
Hoeveel is uw auto waard?

Voordelige autoverzekering

Naast de No blame- No claim regeling biedt Zelf.nl nog meer aantrekkelijke voorwaarden. Wilt u meer weten over de voordelige autoverzekering van Zelf.nl? Bekijk de polisvoorwaarden en bereken uw premie op Zelf.nl.

You may also like...

4 Responses

 1. g heimer zegt:

  Wanneer is er sprake van 1 of 2 schades? Wordt elke schademelding als 1 schade beschouwd (bijv schade aan deur en motorkap) of wordt dit beschouwd als 2 schades?

  • Lars zegt:

   Als beide schades één enkele gebeurtenis als oorzaak hebben, dan wordt dat beschouwd als één schadegeval.

 2. Frits zegt:

  Als ik opgelopen schade niet laat repareren en heb een all risk verzekering,wat is dan de termijn voor wat betreft uitbetaling.

  Gr. Frits.

  • Eva zegt:

   Hoi Frits,

   Het afhandelen van een all risk schade duurt gemiddeld 14 werkdagen (3 weken).
   Deze termijn kan per schadedossier afwijken.
   Mocht je een specifieke vraag hebben over een lopend schade dossier dan kun je ons altijd bellen of mailen.
   We helpen je dan graag verder!

   Groet Eva