Autoverzekering: welke beveiliging neemt u voor uw auto?

In de eerste zes maanden van dit jaar werden er 1402 auto’s gestolen die niet ouder waren dan drie jaar. Dat is 6,3% meer dan het eerste half jaar van 2011. Dat is te danken aan de steeds grotere kennis bij criminelen om de beveiligingssystemen van auto’s te omzeilen. De moderne crimineel gaat met z’n tijd mee en heeft steeds betere technische snufjes om uw auto binnen een mum van tijd open te breken en te starten. Is autodiefstal verzekerd op uw autoverzekering en welke eisen gelden daarvoor?

De verschillende beveiligingsklassen voor uw auto

Er zijn vijf verschillende beveiligingsklassen van een auto te onderscheiden, oplopend in veiligheid. Elk volgend systeem bevat ook de eisen van het voorgaande systeem. Ik stip ze eventjes voor u aan:

Klasse 1

Klasse 1 bestaat uit een elektronisch systeem met minimaal twee verschillende automatisch ingeschakelende blokkeringen. Deze tweevoudige blokkering omvat in ieder geval de startmotor en een andere blokkering, dat meestal op de brandstofvoorziening zit. Bijna alle auto’s hebben een dergelijk systeem standaard aan boord.

Klasse 2

Bevat de eisen van klasse 1, aangevuld met inbraakdetectie (omtrek en ruimtelijke detectie) en een akoestisch en optisch alarm. Dat betekent dat het alarm met licht en geluid moet werken.

Klasse 3

Ook deze bevat de eisen van de voorgaande klasse. Klasse 3 wordt aangevuld met hellingdetectie en een alarmsysteem dat op een noodstroomvoorziening werkt. Dat betekent dat als de stroomdraad tussen het alarm en de stroomvoorziening wordt doorgeknipt, het systeem automatisch via een gecodeerd signaal naar een andere stroombron schakelt en vervolgens luidkeels zijn ongenoegen laat blijken.

Klasse 4

Naast de eisen van klasse 3, moet uw alarmsysteem beschikken over een GPS-volgsysteem, dat wordt geactiveerd op het moment dat de auto wordt gestolen of als de eigenaar zijn auto als gestolen opgeeft bij de politie. Hiermee kunt u exact achterhalen waar uw auto zich bevindt.

Klasse 5

Hetzelfde als klasse 4, maar hierbij is het een eis dat het voertuig direct kan worden gevolgd als het alarm afgaat.

Beveiligingsklassen, de waarde van uw auto en uw autoverzekering

Zoals de kop al doet vermoeden hangen de beveiliginsklassen zeer nauw samen met de waarde van uw auto en de mate waarin deze verzekerbaar is. Autodiefstal is verzekerd bij een WA+ Beperkt Casco verzekering of bij een All-Risk (WA+ Volledig Casco) verzekering. Uw auto is alleen verzekerd als deze voldoet aan de beveiligingseisen.

Om (de gevolgen van) inbraak en diefstal zoveel mogelijk te voorkomen gelden de volgende verplichte alarmeisen:

Cataloguswaarde auto (inclusief eventuele accessoires)

Soort beveiliging

Minmaal benodigd beveiligingssysteem

Minder dan € 50.000

Goedgekeurd SCM Klasse 1

Dubbele startonderbreking

Tussen de € 50.000 en € 80.000

Goedgekeurd SCM Klasse 3

Als klasse 1, aangevuld met extra detectie

Meer dan € 80.000

Goedgekeurd SCM Klasse 5

Als klasse 3, aangevuld met voertuigvolgsysteem

You may also like...