onweer

Ben je in de auto veilig voor de bliksem?

Je zou het nu niet zeggen, maar de komende periode slaat het scherm van Buienradar rood uit door al die storm en regen. Mocht je tijdens een autorit door een donderbui worden overvallen: met deze feitjes ziet je kapsel er straks niet uit als de professor uit Back To The Future.

Rubberen flubbeltje

Je ziet ze wel eens, auto’s met zo’n zwart rubberen flubbeltje dat onder de auto bungelt. Bedoeld om statische elektriciteit, die door wrijving tijdens het rijden ontstaat, af te voeren. Die statische elektriciteit zorgt voor wagenziekte of een schok bij het uitstappen. Best handig dus, zo’n strip. Maar met bliksem heeft het geen donder (sorry, flauw) te maken.

Aan banden leggen

Ook goed om te weten: banden beschermen je helaas niet tegen de bliksem. Ze zouden meer dan een kilometer dik moeten zijn om je daadwerkelijk te isoleren van de vuurpijlen van daarboven. Sterker nog, blikseminslag kan ervoor zorgen dat je banden scheuren. Geen paniek: als het onweert en je zit op de weg: parkeer je auto en wacht de bui stilstaand af. En dan niet onder een boom natuurlijk.

Even ontladen tegen een vangrail

Heb je alle deuren en ramen dicht tijdens een bliksemsituatie? Goed bezig, je bevindt je dan in de Kooi van Faraday. Dit is een kooivormige metalen constructie – in dit geval de auto – die de elektriciteit geleidt en aan de buitenkant van de wagen houdt. Bij onweer wordt de bliksem direct via de auto afgevoerd naar de grond. Mythbuster #3: het is dus niet nodig om tegen paaltjes of vangrails aan te rijden om je auto te ontladen.

Geloof je ons niet? Bekijk dit dan maar eens:

Aantal blikseminslagen in Nederland?

Elke drie dagen onweert het wel ergens in Nederland. Het aantal ontladingen in een jaar varieert van 100 duizend tot 300 duizend keer. Dat betekent dat er per vierkante kilometer de bliksem zo’n drie keer per jaar inslaat.

Hoe ben je verzekerd?

Zijn de elektrische circuits in je auto doorgebrand of zijn je velgen vastgesmolten aan het asfalt door blikseminslag? Dan ben je keurig netjes verzekerd. Tenminste, als je bij ons een WA Extra of All Risk autoverzekering hebt afgesloten. Schade aan je eigen auto door weersinvloeden als bliksem wordt namelijk gedekt door beide verzekeringen.

You may also like...