Ben ik verzekerd tegen schade door blikseminslag?

Dit artikel is de eerste in de reeks “Onze woonverzekering en schade door weersomstandigheden“. Deze keer leest u meer informatie over blikseminslag en de gevolgen en preventie daarvan.

Een bolbliksem die uw huis visiteert is nooit grappig. De schade door blikseminslag kan aanzienlijk zijn. Uw peperdure 3D led televisie of zelfdenkende combimagnetron (mét internetfunctie) kunnen in een flits worden gereduceerd tot nutteloze hompen metaal en plastic. Dat is vervelend én kostbaar.

Schade aan elektrische apparatuur kan ontstaan door indirecte of directe blikseminslag. Als u afgelegen woont of juist op een hoge plek, dan loopt u een grotere kans op directe blikseminslag. Als bliksem bij u in de buurt inslaat, bijvoorbeeld door een hoog bouwwerk bij u in de buurt, spreken we van indirecte blikseminslag. Na een indirecte inslag wordt de bliksemstroom door leidingen als het elektriciteitsnet, waterleiding, telefoonkabel, etc. toch uw huis binnengeleid. De apparatuur in uw huis kan daardoor door overspanning ernstig beschadigd worden.

Preventie
Het aanbrengen van een interne bliksembeveiligingsinstallatie kan schade aan uw elektrische apparatuur voorkomen. Een dergelijke installatie werkt volgens een eenvoudig principe. Alle geleidende materialen en leidingen van het huis worden met elkaar verbonden en geaard. Hiermee heeft u één enkele geleidend geheel.

Na een blikseminslag ontstaan er zo geen (grote) spanningsverschillen meer tussen de geleidende onderdelen. Overspanningstroom wordt via overspanningafleiders afgevoerd. Schade door een directe blikseminslag kan voorkomen worden door het plaatsen van een bliksemafleider. Deze geleidt de bliksem naar een veilige plek diep onder de grond, zonder dat uw apparatuur wordt geraakt.

De Zelf.nl Woonverzekering
Met de Zelf.nl Woonverzekering bent u altijd ruim verzekerd tot een maximum van €400.000 voor uw woonhuis (opstal) en €125.000 voor uw inboedel. Zonder ieder jaar ingewikkelde herbouwwaardemeters of inboedelwaardemeters. Sluiten en niet meer naar omkijken. Blikseminslag en inductie ten gevolge daarvan is keurig netjes gedekt. Download de polis van onze Woonverzekering.

You may also like...