WinterIsComing

Bereid je auto voor op de winter

De zomer is nog maar net voorbij, en we willen er eigenlijk nog niks over horen, maar toch moeten we ons langzaamaan gaan voorbereiden op koudere temperaturen. Lichamelijk voelen we het al. De dalende temperatuur en de kortere dagen. Maar ook onze bolide moet er aan geloven. Wat kun jij doen om je auto vast klaar te maken voor de winter?

De banden
Check de spanning en de diepte van je profiel. Bij een profiel diepte van 3 mm verbetert de remweg, zeker bij winterse rijomstandigheden. Komt de temperatuur beneden 7°C? Dan worden winterbanden aangeraden.

De accu
Nr. 1 winterpech is een lege accu. De batterij moet namelijk harder werken door de kou. Accu’s houden niet van kou. Zeker niet van temperaturen onder de 2°C. Je verwarming op een koude dag vol aanzetten, vraagt behoorlijk wat power van je accu. Doe dit dus niet. Zorg in elk geval voor startkabels in je auto, zo ben je altijd voorbereid.

Vastvriezen
Je slot kan dichtvriezen. Hiervoor heb je speciale slotspray. Note to self: bewaar deze niet in de auto ;). Geen slotspray? Ga zelf eens tegen het slot aan staan of hou er een warme kruik tegen.

Om te voorkomen dat je deuren dichtvriezen, kun je de rubbers insmeren met talkpoeder of vaseline. Vergeten? Probeer de deur dan nog dichter te duwen. Op deze manier doorbreek je het ijs zonder de rubbers te beschadigen.

Laatste vriestip: Bang dat je ruitenwissers vastvriezen? Trek er een sok overheen!

Vloeistoffen
Zorg ervoor dat je ruitersproeiervloeistof goed is aangevuld. Je hebt speciale anti vries varianten. Ook is het belangrijk om te checken of de koelvloeistof nog voldoende op peil is. Ook deze heeft een antivries. Dit bescherm de motor en voorkomt schade aan leidingen!

Jij
Tot zover het voorbereiden van de auto. Natuurlijk vraagt het ook iets extra’s van jezelf als bestuurder. Is het glad of is het zicht niet optimaal? Zorg voor extra afstand, alertheid en bij twijfel, doe je lichten aan.

Extra tips:
– Beslaat je raam vaak? Wrijf de binnenkant in met wat shampoo.
– Nooit je ruiten ontdooien met heet water, dan kan het glas barsten.
– Geen ijskrabber bij de hand? Een oud pasje doet het ook goed!
– Zorg dat je altijd een gevaren driehoek en veiligheidsjasje in de auto hebt liggen.
– In sommige gevallen is een ongeluk (je) niet te voorkomen. In zulke gevallen is het heel fijn als je een goede autoverzekering hebt.

Heb je zelf ook nog tips? Laat het in een reactie weten, wij vullen het lijstje dan aan!

You may also like...