Bereid je goed voor op dat te gekke festival met deze ultieme checklist

festivals_ultieme_checklist

De zon schijnt, de muziek dwarrelt over het terrein. Je haalt snel nog een biertje voordat je favoriete band begint. Je kijkt om je heen en je glimlacht. Dit is waarom je naar festivals gaat. De ongedwongen sfeer, de muziek en het samenzijn met je vrienden. Maar dat zorgeloze gevoel staat soms in schril contrast met de voorbereiding van een festivalbezoek. Bij Zelf zijn we gek op festivals en willen we dat jij er ook optimaal van geniet. Daarom hier de ultieme festival checklist. Doe er je voordeel mee!

1: Neem vooral je (officiële) ticket en id mee (duh!)

Dit lijkt een no-brainer. Maar we weten uit eigen ervaring dat je zonder ticket niet binnen komt. Echt niet. Koop je ticket ook bij een officiele verkoper. Festivals zijn scherp op namaak. Daarnaast is het handig om een id kaart mee te nemen als je jonger oogt dan je werkelijke leeftijd. Het kan nogal frustreren bij het halen van dat biertje waar je net een half uur voor in de rij hebt gestaan.

2: Bedenk goed hoeveel geld je meeneemt

Neem nooit meer contant geld mee dan nodig. De kans op verlies is namelijk te groot. Gelukkig ben je bij de Reisverzekering van Zelf tot 500 euro gedekt. Veel festivals hebben tegenwoordig pinautomaten. Mocht je wel (veel) geld willen meenemen, verdeel het dan over meerdere plekken, zodat je altijd wat over hebt. Je kan je credit card meenemen, maar als je het goed plant heb je die niet nodig. Neem je hem wel mee, dan is het raadzaam om thuis de nummers te noteren (of in je telefoon) zodat je bij verlies dit altijd meteen kan melden bij je cc maatschappij. Dit geldt uiteraard ook voor je pinpas.

3: Bekijk het programma goed en weet wanneer je waar wilt zijn

Zeker meerdaagse festivals kunnen een uitdaging zijn als je alles wilt zien. Dus laat dat idee maar alvast varen. Wat je wel kunt doen is keuzes maken. Doe dat vantevoren. Zodat je achteraf nooit kan zeggen dat je die andere band eigenlijk veel liever had willen zien. Print vooral ook het programma uit, of gebruik een app, er zijn tegenwoordig heel weinig festivals die geen app hebben.

4: Drink water, water en nog eens water

Terwijl drank waarschijnlijk de stemming verhoogt, is water de drijvende motor achter een dag dansen. Neem dus genoeg water mee en zorg dat je altijd een flesje water bij je hebt die je bij kunt vullen (a la de Dopper). Dat bijvullen kan altijd wel als je het vriendelijk vraagt bij de standjes. Neem er eentje mee voor op het terrein en als je slim bent laat je er ook een achter in de tent. Dan heb je bij terugkomst altijd fris water na een heftige dag dansen en springen.

5: Zorg voor genoeg prik voor je apparaten

De laatste tijd zijn de “oplaadstations” enorm in opkomst. Dat zijn kluisjes waar je je telefoon in kunt leggen om op te laden. Vaak wordt dit aangeboden door telecombedrijven. Maar dan zit je wel zonder telefoon. Je kunt ook een externe batterij aanschaffen. Die kun je meerdere keren gebruiken om op te laden en hij is mobiel. Zorg dan wel dat je een broek of tas hebt waar die extra oplader in past.

6: Zorg voor geschikte / warme (regen)kleding

Zeker in Nederland (zie Pinkpop recentelijk) is het zeer goed mogelijk dat je te maken krijgt met minder weer of zelfs behoorlijke regen. Zorg voor warme kleding die ook nog eens tegen regen kan. Daarmee hou je jezelf warm en je humeur op peil. Het beste is goed het weer in de gaten te houden en als het kan je kleding gelaagd op te bouwen. Zo kun je opschalen bij kou en aftoppen bij mooi weer.

7: Verzorg jezelf goed!

Naast de normale producten om (een) (aantal) nachtje(s) weg te blijven (zeep, gel, tandenborstel en tandpasta) is het ook verstandig om zonnebrand mee te nemen. Daarnaast is een hoedje of een pet tegen de zon ook geen slecht idee.

8: Neem een toiletrol mee

Ah, de toiletten. De achilleshiel van elk festival. Vergeet vooral geen toiletrol (of neem er twee mee), zeker als je blijft overnachten. Het is de moeite waard. Ook als je alleen wilt plassen (om de bril schoon te maken bijvoorbeeld). Als je helemaal geen gebruik wenst te maken van de openbare toiletten, dan kan je altijd nog je eigen toilet meenemen.

9: Plan je douchebezoek

Net als het bezoeken van het toilet kan douchen een enorme uitdaging zijn. Een pro-tip is om je wekker heel vroeg te zetten, dan snel te douchen (voor de grote meute en viezigheid) om daarna weer schoon je bed in te springen. Je kunt dan nog wat bijslapen en vermijdt de files voor de douche. Mocht je geen gebruik van het sanitair willen maken, zorg dan dat je genoeg water bij je tent hebt (in de vorm van een waterzak), zodat je je daar kunt wassen of je tanden poetsen. Andere handige artikelen: kant en klare washandjes, droogshampoo, spiegeltje en desinfecterende creme.

10: Waar je op moet letten als je kampeert:

Je tent is best belangrijk als je kampeert. Ook je slaapzak en matje is essentieel voor een goede nachtrust. Zorg dat je tent waterdicht is. Zet hem vantevoren dus nog even op en check de sluitingen. Water in je tent is killing als je de hele dag hebt staan feesten. Hang je slaapzak voordat je gaat nog even lekker uit het raam. Niks lekkerders dan een frisse geur, als je dat nog ruikt na een dag slenteren.

11: Markeer de plek van je tent

Misschien de belangrijkste tip uit deze reeks. Het terugvinden van je tent na een dag feesten kan een hele opgave zijn. Maak een foto van belangrijke punten in het landschap om de positie van je tent te bepalen als het donker is. Of gebruik een gratis app als deze: Tentfinder (deze app voor auto’s kun je op Android ook heel goed voor je tent gebruiken)

12: Zorg voor voldoende licht op de camping

Als je een heel klein zaklampje hebt, meenemen! Het terugvinden van je tent is al een opgave, laat staan dat je ‘s nachts door al die scheerlijnen moet manoeuvreren op weg naar het toilet. Dit kan wel eens een lifesaver zijn.

13: Neem genoeg vuilniszakken mee

De duct tape op festivalgebied. En niet alleen voor je vuil (dat je uiteraard netjes verzamelt en opruimt) maar ook om op te zitten, of een regenjas van te maken, of je tent te plakken omdat er een gat in zit. Het neemt weinig ruimte in en komt altijd van pas.

14: Neem goede schoenen mee

Als het goed is sta je de hele dag op je voeten. Lekker zitten kan ook, maar dan mis je alle pret! Neem dus niet je mooiste schoenen mee maar degene die heel vies mogen worden. Ze moeten natuurlijk ook nog eens lekker zitten. Wil je wel je mooie schoenen mee maar wil je ze goed beschermen, dan zijn de hippe Festival Feet misschien een optie.

15: Vergeet je oordoppen niet

Anti-snurk. Anti-lawaai. Anti-alles. Na een dag lang feesten wil je verschoond blijven van dronken gelor van omringende festivalgangers. Goede oordopjes zijn dan een absolute must. Let ook goed op waar je je tent positioneert. Dus niet naast of vlakbij doorgangspaadjes of toiletten.

16: Pak een EHBO kit in

Zorg dat je een klein EHBO kitje met de meest urgente behandelmiddelen hebt. Als het niet voor jezelf is dan kan je er altijd een ander nog mee oplappen.

17: Ga je met de auto of het openbaar vervoer?

Parkeren is meestal wel mogelijk maar het is er vaak zo druk dat een plek vinden bijna een onmogelijke opgave is. Plan vantevoren hoe laat je er moet zijn om nog enigszins een goede plek te hebben. Als het openbaar vervoer een optie is, dan is dat vaak de beste keuze.

18: Wat je ook doet, kijk uit met drank & drugs

Er is geen ontkennen aan. Drank- en drugsgebruik lijkt een normaal verschijnsel op festivals. Wij hebben geen mening over je drank- en/of drugsgebruik maar willen je alleen op het hart drukken dat je goed nadenkt over de consequenties van je gebruik. Niet alleen voor jezelf maar ook voor anderen (als je jezelf niet meer bent of de weg weer opgaat bijvoorbeeld). Daarnaast is niets zo erg als geen lol meer kunnen beleven aan het festival doordat je ergens in een EHBO unit bij te ligt te komen. Wees verstandig. Doe verstandig.

19: Check vooraf je verzekeringen

Het is misschien handig om vantevoren even je verzekeringen te checken. Onderstaand alvast wat tips:

1: Doorlopende Reisverzekering:
De meeste doorlopende reisverzekeringen hebben een bagagedekking. Check of de spullen die je meeneemt daardoor gedekt zijn.

2: Inboedelverzekering:
Soms worden waardevolle spullen buitenshuis ook door de Inboedelverzekering gedekt. Kijk of daar de spullen bij zitten die je meeneemt.

3: Telefoonverzekering:
Het gebeurt best vaak op festivals. Telefoons die verloren worden. Als de telefoon niet in je bagagedekking of inboedelverzekering zit, dan kan je daar een aparte telefoonverzekering voor afsluiten. Orienteer je goed of een telefoonverzekering voor jou geschikt is.

4: Autoverzekering:
Mocht je met de auto naar het festival gaan, zorg dan dat je op de terugreis niet nog dronken bent van de avond ervoor. Niets kan een festival zo verzieken als een ongeluk erna. En mocht je schade hebben opgelopen aan je auto doordat iemand ertegenaan is gereden (zonder briefje) dan kun je soms een beroep doen op het Waarborgfonds Motorrijtuigen. De schade moet dan wel door een auto zijn gemaakt en je moet getuigen hebben.

5: Annuleringsverzekering:
Kun je helaas niet naar het festival door bijvoorbeeld ernstige ziekte van jezelf of van een familielid? En heb je een doorlopende annuleringsverzekering? Dan kan het zijn dat je festivalkaartjes daar ook onder vallen. Check dit nog even voordat je gaat.

Maar last but not least

Heb het leuk, maak contact met anderen en kom heel terug. En vergeet onderstaande quote niet 🙂

dance like nobody is watching, love like you’ve never been hurt, sing like nobody’s listening, live like it’s heaven on earth

You may also like...