Brandveiligheid deel 2: drie tips om brand in de woonkamer te voorkomen

Wist u dat uw televisie in stand-by minder dan 0,5 watt verbruikt? Laat u uw televisie het hele jaar in stand-by staan, dan kost dat u nog geen eens een euro. Wat wel een hoop geld kost, is de brand die dat kan veroorzaken of het kapotgaan van uw televisie door blikseminslag. Zelf.nl presenteert de opvolger van Brandveiligheid deel 1: drie tips om brand (of erger) te voorkomen in en om de keuken. Ditmaal brandveiligheid in de woonkamer.

Brandveiligheid in de woonkamer – Tip 1: kaarsen als oergezellige brandhaarden

Kaarsen doen het altijd goed als sfeermaker. Die kleine open vuurtjes geven een prachtig licht en maken van elk avondje een sfeervol samenzijn. Kaarsen staan echter stijf in de top-5 brandoorzaken in huis. Vooral gecombineerd met kerststukjes of loshangend brandbaar materiaal zijn ze een groot gevaar en staan ze garant voor de grootste branden. Gemiddeld schadebedrag van brand door kaarsen ligt rond de zesduizend euro.

Zorg dat u er dus altijd bij bent als u kaarsen brandt. Laat ze absoluut niet alleen. Laat een kaars ook niet tot op ’t eind opbranden. En het belangrijkste: houd kaarsen verre van brandbaar materiaal!

Brandveiligheid in de woonkamer – Tip 2: uw apparatuur in stand-by en andere elektrische rompslomp?

Kortsluiting blijft een grote boosdoener. Een huis brandveilig maken, is zorgen dat uw apparatuur niet zomaar last krijgt van kortsluiting. Dat kan op meerdere manieren gebeuren. Zo kan blikseminslag leiden tot een overbelasting van elektronische circuits die met een felle flits hun laatste adem uitblazen. Die felle flits steekt vervolgens uw huis in brand. Ook zijn stereomeubels (waarin uw audio-visuele apparatuur staat) vaak enorme stofnesten. Is de stof doorgedrongen IN de apparatuur en ontstaat er eens een keer een inwendig vonkje, dan laten de gevolgen zich raden.

Om dit te voorkomen is het het beste om uw apparatuur niet allemaal in stand-by te laten staan. Is het niet puur noodzakelijk, zet de apparaten gewoon helemaal uit. Zorg er ook voor dat u regelmatig uw audio-visuele apparatuur van stof ontdoet. En ontwar de snoeren aan de achterkant en bundel ze tot strakke kabels. Staat ook meteen een stuk netter.

Brandveiligheid in de woonkamer – Tip 3: een walk-in open haard met zithoek

Open haarden zijn ook altijd fijn. Mooie sfeermaker. Lekkere warmte. En romantiek pur sang. Dat ze ook brandhaarden (excuses voor de woordspeling) zijn, behoeft geen betoog. Toch hebben we een heel lang betoog gehouden over schoorsteenbranden. Daarover kunt u meer lezen op Schoorsteenbrand: 9 tips om (erger) te voorkomen.

You may also like...