Brandveiligheid deel 1: drie tips om brand (of erger) te voorkomen in en om de keuken

brandveiligheidAls we naar mogelijke rampen kijken die uw huis volledig met de grond gelijk kunnen maken, is brand de grootste kanshebber. Aardbevingen, Tsunami’s, vulkaanuitbarstingen of plotseling ontstane zinkgaten komen in Nederland gelukkig niet echt veel voor. Brand is echter een wezenlijke bedreiging. Jaarlijks zijn er in Nederland ruim 40 duizend branden te betreuren. De helft daarvan leidt tot (zware) schade en de meeste branden ontstaan door onoplettendheid of slordigheid. Tijd voor een stukje brandpreventie naar u toe.

Brandveiligheid in de keuken – Tip 1: vlam in de pan?

Veel branden ontstaan bij het koken. Een vlam in de pan is een veelvoorkomende oorzaak. Vooral omdat mensen schrikken van zo’n gebeurtenis. Als u zich plotseling gesteld ziet voor een open vuur in de keuken, kan de schrikreactie tot gevolg hebben dat u gaat blussen met water. Daarmee bereikt u dat de brandende vetdeeltjes enorm worden verspreid in een hele grote steekvlam. De gevolgen daarvan laten zich raden. Het is beter om bij een vlam in de pan direct de deksel op de pan te doen. Zet het gas en de afzuigkap uit en laat de boel een tijdje met rust.

Vlam in de pan voorkomen

Het voorkomen van een vlam in de pan is moeilijk, maar niet onmogelijk en belangrijk voor de brandveiligheid. In de eerste plaats is het van belang dat u pannen op het vuur niet (te lang) alleen laat. Gebruik een kookwekker om de tijd in de gaten te houden. Een droogkokende pan is immers een garantie op een vurige of in ieder geval een rokende ervaring. Kijk ook uit met het omschudden van de ingrediënten in de pan als deze op vol vermogen aan het bakken zijn. Zeker als er een hoop vocht in zit, zal er met het verdampenen daarvan veel vet meekomen, dat weer zeer licht ontvlambaar is. Als er even geen pan zit tussen het vuur van het gas en de pan zelf, dan bestaat er een grote kans dat dit zeer snel ontbrandt.

Brandveiligheid in de keuken – Tip 2: gourmetten, fonduen en flamberen

De charme van gourmetten, fonduen en flamberen is dat dit juist niet in de keuken gebeurt, maar toch stippen we het hier even aan. Het oergezellige samenzijn aan de eettafel, terwijl u in vettige dampen uw vlees aan het cremeren bent, kan gemakkelijk ontaarden in een minder gezellig inferno. Tafelkleden bijvoorbeeld zijn vaak zeer brandbaar en kunnen in een mum van tijd volledig in brand staan. Uw houten eettafel is dan de volgende brandstof. Datzelfde geldt voor fonduen. Olie van zo’n 180 graden Celsius is nou eenmaal een zeer gevaarlijk goedje. En flamberen? Uw eten overgieten met alcohol en dat vervolgens in de fik steken, terwijl u wat wijntjes achter de kiezen heeft én de kerstboom zich op één meter afstand bevindt is misschien niet het slimste idee.

Brand door gourmetten, fonduen en flamberen voorkomen

Zorg dat er geen brandbaar materiaal op tafel ligt of staat. Kerststukjes of herfsttafereeltjes op tafel tijdens het diner zien er misschien gezellig uit, maar zijn uiterst gevaarlijk, want ze kunnen gemakkelijk vlam vatten. Datzelfde geldt voor lampen die boven de eettafel hangen. Hangen ze iets te laag, dan kunnen ze meer licht gaan geven dan de bedoeling is. Ook flamberen is een techniek die thuishoort in de betere keuken en kan beter niet gedaan worden door ongeoefende kookliefhebbers. Dus doet dat maar liever niet, of zorg ervoor dat er in een straal van twee meter om de eettafel geen brandbare materialen staan.

Brandveiligheid in de keuken – Tip 3: afzuigkap

De filters in uw afzuigkap raken op een gegeven moment verstopt met vet en andere kookresten. Als u deze niet schoonmaakt, bestaat de kans dat de boel in brand vliegt. Zeker bij een vlam in de pan kan de hitte hoog opstijgen. Een brand in uw afzuigkap en in het afvoerkanaal is lastig te blussen en kan zelfs makkelijk overslaan naar het plafond. De ravage die dat kan veroorzaken is aanzienlijk, behoorlijk zelfs.

Brand in uw afzuigkap voorkomen

Dit is eigenlijk de meest eenvoudige. Maak de vetfilters gewoon regelmatig schoon. Ook het koolstoffilter is aan onderhoud onderhevig en dient dus regelmatig schoon te worden gemaakt. Kijk hiervoor in de handleiding van uw afzuigkap. Heeft u die niet meer, zoek dan eventjes op internet op de website van de fabrikant.

Meer tips brandbeveiliging?

Blij dit blog in de gaten houden voor meer tips voor brandbeveiliging. De volgende keer ga ik het hebben over brandbeveiliging in de woonkamer.

You may also like...