Contra-expertise bij schade? Kan handig zijn, maar graag niet van tevoren!

Voor schades die enige aandacht vereisen, huren wij vaak een schade-expert in. Onze klanten hebben het recht om op hun beurt een contra-expert in te huren, zeg maar een soort second-opinion. Beide experts worden van een onafhankelijk bureau ingehuurd, die een vast bedrag krijgt betaald. Die heeft dus geen baat bij de hoogte van het schadebedrag. Daar bestaat enige verwarring over. Ik leg het graag uit.

Op voorhand al een contra-expertise aanvragen?

Vorige week kwam ik een klant tegen die op voorhand al een contra-expert had ingeschakeld. Dus nog voordat er überhaupt een expert bij hem langs was geweest. En er dus ook geen twist bestond over de schadeomvang. Dat is zonde van het geld.

Ten eerste is de expert die Zelf.nl opdracht geeft om de schade vast te stellen in dienst van een onafhankelijk bureau. Hij heeft dus geen enkel belang bij de hoogte van het schadebedrag. En als beëdigd expert doet hij zijn werk naar eer en geweten. Ten tweede doet een contra-expert zijn werk op precies dezelfde manier: ook hij is onafhankelijk en ook voor hem bestaat er geen enkel belang bij een hoog of laag schadebedrag.

Contra-expertise kan u een hoop geld kosten

Een groot misverstand is dat een contra-expert er een zo hoog mogelijke schadevergoeding voor de klant probeert uit te slepen. Iedere expert, dus ook een contra-expert, moet een objectief en verdedigbaar rapport opleveren. Komt bij dat wanneer u op voorhand al een contra-expert inschakelt, de kans zeer groot is dat de (aanzienlijke) kosten daarvan voor uw eigen rekening komen.

Dus mijn advies: schakel pas een contra-expert in wanneer u er met de (eerste) expert niet uit komt. En nadat u het met een van onze medewerkers besproken hebt, want de kans is groot dat het geschil dan al opgelost wordt!

Zelf

Jij leeft. Zelf verzekert.

You may also like...