Dagje weg of op vakantie? Is uw huis inbraak-proof?

U heeft ongetwijfeld een goede woonverzekering afgesloten. Toch kunt u daarmee geen inbraak voorkomen. En dat is juist Heel Belangrijk. Het is tenslotte geen gebeurtenis die licht aan u voorbij gaat. De zomer is bijna aangebroken. Een jaargetijde van open ramen, dichte begroeiing en afwezigheid door vakantie; ideale omstandigheden voor de Betere Inbraak. Vandaar dat Zelf.nl de Inbraakpreventie Top-5 presenteert.

Op nummer 5 – Sluit ramen en deuren

Dit lijkt voor de hand te liggen, maar dat is het niet. Veel mensen zijn opgegroeid met een touwtje door de brievenbus, sleutels onder bloempotten of onafgesloten achterdeuren. Helaas. We leven niet meer in de tijd van Swiebertje. Bovenstaande zaken zijn in bladgoud geschreven uitnodigingskaarten aan inbrekers. Doe alles, maar dan ook echt alles zo goed mogelijk op slot. Ook dat raampje van de badkamer dat zo erg klemt. Laat daarbij geen sleutels in het slot achter en hang geen adres- of naamlabels aan sleutelbossen. Doe bovendien alles op het nachtslot. Zoals de Engelsen zeggen: better safe than sorry.

Op nummer 4 – Laat uw huis bewoond lijken

Terwijl u geniet van een welverdiende vakantie, straalt de donkere leegte van uw huis een warm welkom uit naar de gelegenheidsdief. Een bewoond huis is voor hem of haar vaak een stap te ver. Die zoekt immers een makkelijke prooi zonder de kans te lopen om een furieuze eigenaar te wekken. Gebruik daarom wat eenvoudige timers om een paar lampen in uw huis automatisch aan en uit te laten gaan. Zorg dat de post geen Mont Blanc op uw deurmat vormt en ook volle vuilnisbakken zijn een handige afwezigheids-indicator (en een uitnodiging aan de bio-chemische opruimingsdienst). En ook het keurig nette gazon explodeert in de zomermaanden tot een groene woestenij. Vraag dus aan iemand om de post op te ruimen, de vuilnisbak buiten te zetten (en weer binnen) en het gras te maaien.

Op nummer 3 – Zorg voor goed hang- en sluitwerk

Een deur openen met een scherpe zakdoek? Daar hebben wij genoeg voorbeelden van gezien. Een deur of een raam is de meest logische toegangsweg tot uw woning. Goed hang- en sluitwerk maakt het inbrekers moeilijker om binnen te komen. Hoe langer het duurt, hoe groter de kans dat het feest voor hen niet doorgaat (uw buren zijn immers alert, toch?). Zorg voor goede (driepunt)sloten met een keurmerk. Repareer dat ene klemmende raampje dat alleen voor het oog dicht zit. Zorg ervoor dat slotcilinders niet te ver uitsteken. Goed beslag beschermt uw sloten tegen afbreken.

Op nummer 2 – Denk om de bovenverdieping!

Vergeet bij een scan van uw woning op inbraakveiligheid niet om zo’n drie meter omhoog te kijken. De bovenverdieping is vaak makkelijker te bereiken dan u denkt en wordt door de ogenschijnlijke hoogtebarrière snel vergeten. Een ladder is voor een inbreker misschien snel gevonden. Ook rolcontainers of andere zaken in uw tuin waar men makkelijk op kan klimmen vormen voor dieven een prima opstapje voor een geklaarde klus. Weet u nog dat ene raampje op de eerste verdieping dat niet zo heel goed meer sloot en u zou repareren? Juist, een inbreker was daar erg blij mee. Geef de eerste verdieping dus net zo veel aandacht als de begane grond. Zorg er bovendien voor dat deze moeilijk toegankelijk is. Zet uw rolcontainers in de schuur, laat geen ladders slingeren en maak het boeven zo moeilijk mogelijk om hogerop te komen.

Op nummer 1 – Laat uw huis sociaal controleren

Sociale controle is niet iets engs uit een lang vervlogen tijdperk, waarin politieagenten nog Bromsnor heetten. Sociale controle is een krachtig middel om inbraak of vernieling te voorkomen. Zorg in de eerste plaats voor een goed contact met uw buren (geen Rijdende Rechter perikelen). Zij vormen immers uw ogen en oren als u zich een paar duizend kilometer zuidelijker bevindt. Laat uw woning en de spullen daarin beschermen. Stel uw buren dus op de hoogte van uw vakantieplannen. Maak duidelijk hoe lang u weg bent en vraag hun om een oogje in het zeil te houden. Vreemde geluiden of vreemde mensen in uw tuin kunnen door hen snel worden opgemerkt.

You may also like...

5 Responses

 1. BiBop zegt:

  Wat denkt u van hooggeplaatste buitenverlichting met automatische bewegingssensoren, of verlichting met licht donker sensoren.

 2. Ria Baveld zegt:

  Heel belangrijk is om op de luchthaven of station of waar dan ook het label aan de koffer en/of tas met uw adresgegevens zo aan de koffer/tas te bevestigen dat anderen dit niet kunnen lezen. Inbrekers letten overal op en kunnen die gegevens scannen o.i.d. en weten zo dat u niet thuis bent.

 3. C. Verhaaf zegt:

  Zorg dat u naar de buitenwereld niet laat weten dat op vakantie bent door bv. een briefje op te hangen “Wilt u de post/krant bij de buren in de bus doen, ik ben op vakantie”. Als er mensen zijn die uw woning bewaken of diegene die misschien de planten van water voorziet, dat zij opdat moment even een raam open zetten, al is dat maar voor tien minuten.

 4. F. de Jong zegt:

  Laat de post doorsturen, laat de krant bezorging stoppen, het gaat tegenwoordig zo simpel via internet.
  Plak een nee-nee sticker op de brievenbus.
  Want wat te denken van een hele hoop post/kranten/folders achter de voordeur, te zien door het raam naast de deur?
  Laat een radio spelen, zodanig dat je hem ’s nachts buiten net kunt horen.
  Ook een lampje laten branden in de woon- en slaapkamer op een tijdschakelaar, het helpt allemaal mee.
  Wellicht heeft u buren met twee auto’s. Vraag ze een auto voor de deur te parkeren, vooral in een buurt waar zichtbaar is dat de auto weg is voor het huis.
  Zomaar wat tips, ze helpen, heus!

 5. K.Godlieb zegt:

  beveilig je kantel-garagedeur, door een bezemsteel in de rail te leggen