kat-fotograaf

De aspirant-fotograaf: van zero naar hero

Voor veel mensen is fotograferen een hobby. Althans, kiekjes maken. Van hun kinderen. Of van Franse dorpjes waarvan het lijkt alsof Anton Pieck ze hoogstpersoonlijk heeft ontworpen. En dat is mooi. Maar wat nog mooier is om dat met een gedachte te doen. Met enige know-how, maak je van elke foto een visueel feestje. Hoe? Door deze quick guide te lezen.

Compositie, belichting en onderwerp

belichting
Het belangrijkste bij fotograferen is niet je camera, maar je onderwerp. Wat zet je op de foto? En hoe zet je het op de foto? Denk aan mislukte foto’s omdat mensen hun ogen dicht hadden of hun gezicht in een stand hadden waardoor het leek alsof ze met iets heel moeilijks bezig waren. Het is mooi dat je met een digitale camera tig foto’s achter elkaar kunt maken. Maar als je niet weet waar je mee bezig bent, dan is zelfs die mogelijkheid nutteloos.

Als je meer over compositie wilt lezen
Als je meer over belichting wilt lezen

Materiaal

cameras
Goed, je compositie is in orde, de lichtinval is hemels en de mensen die je gaat fotograferen zitten met hun allerbeste glimlach klaar voor jouw afdruk. Dan heb je in principe genoeg aan een simpele compactcamera of zelfs een smartphone met camera. Maar wil je die ene zonnestraal kunnen vangen of de scherpte-diepte zelf regelen of een van de talloze andere variaties in kunnen stellen, dan kies je al gauw voor een spiegelreflexcamera. Of misschien voor een systeemcamera (die eigenlijk een compactcamera is met verwisselbare lenzen).

Een goede camera heb je vanaf een euro of 200, maar voor een spiegelreflexcamera komt er meer bij kijken. Dan heb je al snel niet genoeg aan de camera met een standaard lens. Want zo’n camera is verslavend in zijn uitbreidingsmogelijkheden. Denk hierbij aan andere lenzen (voor landschappen, portretten of macrofotografie).

Welke camera past bij jou? Daar vertelt de Consumentenbond wat over. Lees deze cameraguide op kieskeurig. Of vraag het aan de professionals op het forum van Tweakers.net.

Handzaamheid

grote-camera
Een telefoon heb je altijd bij je. Makkelijk om mee te nemen en vaak nog redelijk handzaam. Voor een beetje spiegelreflexcamera heb je daarentegen een flinke tas nodig. En dan zeul je al gauw enkele kilo’s met je mee. En wil je effe snel een fotootje schieten, dan moet je ook denken of de instellingen op je camera goed staan. Sowieso komt een spiegelreflex, of zelfs een systeemcamera, met een ruime handleiding mee.

Verzekerbaarheid

camera-stuque
Natuurlijk is het verzekeren van je spullen niet het eerste waar je aan denkt als je ze aanschaft. Toch is het een puntje van aandacht. Bij Zelf is je foto-apparatuur tot € 1000 verzekerd bij de reisverzekering met Europa Plus of Werelddekking. Heb je een spiegelreflexcamera met een paar verschillende lenzen en een aparte flitser, dan kom je al snel boven dat bedrag. Voor je inboedelverzekering geldt die limiet overigens niet.

You may also like...