Ook in Den Helder heeft de storm al vreselijk huisgehouden.

De Grote Sinterklaasstorm 2013 – Alles wat je wil weten over stormschade, maar nooit durfde te vragen *UPDATE*

Het stormt! De weeralarmen vliegen ons om de oren en kleuren diep donkerroodoranje. Voor ons als verzekeraar taak om daar bovenop te zitten. In deze blogpost houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom de storm van vandaag. Deze post wordt constant geüpdate. Heb je een vraag? Stel hem dan als reactie hieronder.

Inhoud van deze blogpost

Update 16:10: Ook tweede tuinstoel omgewaaid. Schade valt mee
Update 16:00: Hoe meld je sinterklaasstormschade?
Update 14:39: Bekende stormen
Update 13:20: Stormachtige schade top-3
Update 11:12: Weeralarm (code rood) voor Noord-Nederland
Update 10:53: De laatste ontwikkelingen
Update 10:43: Hoe is stormschade verzekerd bij Zelf?
Update 9:30: Enkele wetenswaardigheden over storm

Update 16:00: Hoe meld je sinterklaasstormschade?

storm

Pakjesavond 2013. Je hoopt op een goed boek, een fijne fles of misschien wel een goed gevulde envelop. Maar wat als de sinterklaasstorm iets te hard op je ramen heeft geklopt? Lees hoe je deze schade het beste kunt melden.

Zo meld je schade

 • Vul het schade-aangifteformulier in.
 • Vraag een offerte van het herstelbedrijf (bijvoorbeeld een glaszetter).
 • Stuur het ingevulde formulier en de offerte per post.
 • Of scan ze en verstuur ze via e-mail.

Zo meld je een grote schade

Komt het totale schadebedrag boven de € 1000 en ondervind je grote hinder van die schade? Bel dan 072 – 51 80 160. De medewerker zoekt samen met jou de beste oplossing voor het herstellen van de schade.

Deze stormschade vergoeden we niet…

 • Een dakpan op je auto als je alleen een WA-dekking hebt.
 • Een omgewaaide schutting als je alleen een inboedelverzekering hebt afgesloten.
 • Alle schade onder de € 225. Dit is het extra eigen risico dat geldt bij storm.
 • Beschadigde tuinmeubilair

Waarom een extra eigen risico?

We zijn een verzekeringsmaatschappij. Dat betekent dat we er altijd op moeten letten dat we genoeg geld in kas hebben om schade te kunnen uitkeren. Een storm leidt tot een explosieve groei van het aantal claims. Als we die allemaal uitkeren is de bodem van onze kas snel bereikt. Daarom hebben we een ondergrens berekend. Het zogenaamde ‘eigen risico bij storm’.

Terug naar boven

Update 11:12: Weeralarm (code rood) voor Noord-Nederland

Het KNMI heeft een weeralarm afgegeven voor de noordelijke provincies. In Noord-Holland, Friesland en Groningen geldt inmiddels code rood.

Zuid-Holland, Flevoland en Drenthe hebben nog steeds te maken met code oranje. In die provincies wordt gewaarschuwd voor extreem weer.

Meer lees je op: nos.nl

Terug naar boven

Update 10:43: Hoe is stormschade verzekerd bij Zelf?

Storm kan directe en indirecte schade veroorzaken. Belangrijk is dat je op de hoogte bent hoe stormschade gedekt is door onze verschillende verzekeringen. Voor sommige verzekeringen geldt een apart eigen risico voor storm. Voor alle verzekeringen geldt dat storm pas storm is als hij met minstens 14 meter per seconde over het land raast. Met andere woorden: storm is het vanaf windkracht 7.

Stormschade aan je huis

Dit is het eerste waar mensen aan denken als we het over stormschade hebben. Dakpannen die rechtstandig door ons glazen serredak komen waaien, ontwortelde bomen die ons huis in tweeën splitsen en schoorstenen waar geen Piet meer doorheen kan komen.

Stormschade aan je huis en de spullen in je huis wordt vergoed door onze opstal- en inboedelverzekering (woonverzekering). Daarbij geldt een extra eigen risico van € 225. Ook schuttingen, pergola’s of andere vaste dingen in je tuin zijn gedekt door je woonverzekering. Stormschade aan tuinmeubilair is niet gedekt. Houd daar rekening mee. Zet je tuinmeubilair dus vast of binnen.

Stormschade aan je auto

Alle schade aan je auto die direct veroorzaakt wordt door storm is gedekt door een WA+ Beperkt Casco of WA+ Volledig Casco (All Risk) autoverzekering. Dat geldt dus ook voor rondvliegende of vallende voorwerpen door storm.

Stormschade aan je vakantie

Een beetje wind staat het opstijgen van een vliegtuig meestal niet in de weg. Toch kan een flinke storm voor vertraging zorgen. Is die vertraging meer dan acht uur, dan biedt een annuleringsverzekering (onderdeel van onze reisverzekering) uitkomst.

Update 13:20: Stormachtige schade Top 3

Mijn collega’s van Schade & uitkeringen behandelen na een storm alle schade-aangiftes. Na de laatste grote storm, die van 28 oktober, kwamen de schadeformulieren in een stormachtig tempo binnen. Die stapels zijn inmiddels weggewerkt. Qua stormschade is het nu nog rustig, maar de ‘stilte voor de storm’ is hier voelbaar.

1 Takken op auto (waar is Takkie nou?)

Bomen geven kleur aan een woonwijk. Maar ze hebben ook een donkere kant: ze laten nog wel eens iets vallen tijdens een storm. Dat hoeft niet altijd een complete boom te zijn. Een afscheurde tak die op een serre landt geeft ook een hoop rotzooi.

2 Vallende pannen (van onderen!)

Een dakpan is misschien wel het kwetsbaarste stukje van je huis. Niet vreemd dat de vallende dakpan daarom op nr 2 staat. Net als de tak valt de dakpan graag op auto’s en soms ook op raampartijen. Dat geeft een hoop troep. Het is handig om een paar reservepannen in je schuur te hebben. Je kunt ze kopen. Of even op Marktplaats kijken. Er staan regelmatig gratis af te halen dakpannen op Marktplaats. Na de montage van een dakkapel blijft er vaak een stapeltje over.

3 Lekkende daken

Een dak zonder dakpan is niet alleen een slordig gezicht, het leidt uiteindelijk ook tot lekkage. Na een storm krijgen we regelmatig schadeaangiftes van klanten die hun gipsplaten plafond hebben vervangen. Vergeet dus niet naar je dak te kijken na een storm. We verwachten daarbij niet dat je je dak op klautert maar even een kritische blik vanaf de straat kan geen kwaad.

Terug naar boven

Update 16:10: Ook tweede tuinstoel omgewaaid. Schade valt mee

De foto in de kop van dit bericht is zelf geschoten ergens in het noorden van Noord-Holland. De ravage spreekt voor zich. Een omgewaaide fiets én een omgewaaide stoel. Nu, om 16:10, is ook een tweede tuinstoel omgewaaid. De schade lijkt vooralsnog mee te vallen. De fiets is inmiddels in de schuur gezet.
omgewaaidtuinmeubilair

Update 9:30: Enkele wetenswaardigheden over storm

Handig om te weten, leuk om te vergeten. Wanneer is er sprake van (zware) storm en wat zijn de records?

 • Windkracht 7
  Bij ons is het pas storm als het windkracht 7 is. Dan blaast de wind met zo’n 14 meter per seconde om je huis. Schade die daardoor ontstaat is gedekt door je opstal-, inboedel-, of autoverzekering. Onder windkracht 7 spreken we gewoon van een harde wind en neemt onze Herald een middag vrij om te gaan kitesurfen.
 • Zware storm
  Zware storm (dus code rood) is het volgens het KNMI pas vanaf windkracht 10, oftwel 24,5 meter per seconde. Sinds 1910 zijn er 59 zware stormen in Nederland geweest, die van 28 oktober meegeteld.
 • Zwaarste storm ooit?
  De zwaarste storm van de afgelopen honderd jaar was op 7 september 1944. Toen werd er een gemiddelde windsnelheid van 122 kilometer per uur gemeten. Dat is ook de enige keer dat er sprake was van windkracht 12.
 • Storm versus orkaan
  De allerzwaarste stormen in Nederland komen nauwelijks in de buurt van de beruchte tyfonen, cyclonen of orkanen. Bij dat soort allesverwoestende tropische stormen bereikt de wind snelheden van meer dan 250 kilometer per uur.
 • Hoe ontstaat wind
  Warme lucht is lichter dan koude lucht. Vochtige lucht is lichter dan droge lucht. Wanneer lucht dus wordt verwarmd of vocht opneemt, dan wordt deze lichter en stijgt op. De vrijgekomen plaats wordt dan weer ingenomen door een gelijke hoeveelheid koude, droge lucht die zwaarder is. De beweging van de zwaardere luchtmassa die de plaats inneemt van lichtere, is de wind. Hoe groter het verschil tussen warme en koude lucht of tussen vochtige en droge lucht, hoe harder de wind.

Terug naar boven

Update 10:53: De laatste ontwikkelingen

Volg de storm in Harlingen op de webcam

LIVE: vliegtuigen landen in de storm
Op RTV Noord-Holland prachtige beelden van stormachtige landingen

Terug naar boven

Bekende stormen van de afgelopen decennia

Natuurlijk valt al dat natuurgeweld in ’t niet bij deze bekende stormen. Even in willekeurige volgorde de bekendste stormen van de afgelopen decennia.

Meneer Storm van Debiteuren Crediteuren
Meneer Storm van Debiteuren Crediteuren heeft zich goed voorbereid op naderende rampen, getuige deze video:

Storm van Don Lawrence
Storm van Don Lawrence
Een van de mooiste strips ooit (volgens ondergetekende). De Britse ruimtevaarder Storm die door de rode vlek van de planeet Jupiter door de tijd reist en fantastische avonturen in den vreemde beleeft.

Storm van X-Men

Een superheld van Marvel Comics. Lid van de X-Men (al is zij een vrouw). Kan veel weerselementen zoals wind, onweer, mist, sneeuw en regen beïnvloeden. Is in staat te vliegen via wind manipulatie. Is immuun voor weerseffecten en extreme hitte of kou. Zou handig zijn als weerpiet. Kan ze Sinterklaas helpen om een veilig avondje te hebben.

You may also like...