oikos2

Vakantieuitjes: de leukste kleine pretparken van Nederland

Volgende week is het meivakantie. Een uitstekende tijd om samen met de kinderen de leukste plekken in Nederland op te zoeken. Uiteraard kom je dan snel bij pretparken uit. Ik word alleen niet blij om voor 5 euro een patatje te eten. En dat op een overvolle picknickplaats waar huilende kinderen en schreeuwende ouders het kakofonische achtergrondgeluid vormen. Daarom 5 kleinere pretparken.

Familiepark Oikos – Drenthe, Ruinen

oikos
Tijdens een zeer koud voorjaarsweekend in 2012 verbleef ik een weekendje op een kaal vakantiepark in Drenthe. Per toeval stuitte ik toen op dit verborgen pareltje. Een tuin vol draken … en wolven!

Wat die twee met elkaar te maken hebben is verweven in een leuk, fantasierijk verhaal. Het park staat vol met kunstig vormgegeven draken. Verder vind je een mini-dierendorp, oehoes, bloemenschommels en het reuzenganzenbord, -schaakbord en mens-erger-je-niet.

www.parkoikos.nl

Aquazoo – Friesland, Leeuwarden

aquazoo
Onze webdeveloper is geboren in Kimswerd. En dat is ook de geboorteplaats van het icoon van Friesland: Grote Pier (Grutte Pier). En als rechtgeaarde, trotse Fries, droeg hij mij op om wat over dat prachtige waterland zeggen. Maak kennis met Aquazoo, een dierentuin in en over het water.

Zo kan je in Aquazoo – onderwater – neus aan neus komen te staan met zeehonden. Of over het strand wandelen met pinguïns. Veel dieren in Aquazoo hebben op een of andere manier met water te maken.

www.frieslandzoo.nl

De Pyramide van Austerlitz – Utrecht, Woudenberg

pyramide-van-austerlitz
Op het hoogste puntje van de Utrechtse Heuvelrug ligt de Pyramide van Austerlitz. De Franse generaal Marmont liet de piramide in 1804 bouwen als eerbetoon aan zijn maatje Napoleon Bonaparte en diens veldtocht naar Egypte.

Dit stukje geschiedenis uit de Franse tijd in Nederland vormt het decor van een unieke wandellocatie en speeltuin / lunarpark. Terwijl jij op het terras zit uit te blazen van je wandeltocht, vermaken de kinderen zich in de speeltuin.

www.pyramidevanausterlitz.nl

Sprookjeswonderland – Noord-Holland, Enkhuizen

sprookjeswonderland
Wat in 1973 begon met één man die voor de grap een kabouterpop maakte, is nu uitgegroeid tot een groot sprookjespretpark. Toch voelt het niet hetzelfde als de Efteling. Misschien omdat ze alle attracties in eigen beheer maken. Of omdat de oprichter al 40 jaar in ‘zijn’ park werkzaam is.

Het resultaat is in ieder geval een gezellig familiepark, waar veel aandacht en moeite in de aankleding is gestoken. Leuk om te doen, leuk om te bezoeken.

www.sprookjeswonderland.nl

Fort Kijkduin – Noord-Holland, Den Helder

fort-kijkduin
We blijven nog even in Noord-Holland. In het uiterste puntje van het vasteland. Daar ligt Den Helder, het Gibraltar van het noorden. De stelling van Den Helder werd al sinds de tachtigjarige oorlog gebruikt als verdediging tegen aanvallen uit zee. Napoleon Bonaparte besloot de stellingen uit te breiden met ondermeer Fort Kijkduin.

In het fort is een museum gevestigd dat de geschiedenis van het bouwsel en haar bewoners in volle glorie toont. Naast het museum, kan je er ook een zeeaquarium en een restaurant vinden. En met dat aquarium is iets bijzonders aan de hand. Want je kan er niet alleen naar vissen kijken, maar ze ook aaien (als ze er zin in hebben).

www.fortkijkduin.nl

You may also like...