series

De leukste series voor de donkere dagen

Soms is het leven niet al te gecompliceerd. Zo is een regenachtige avond in november slechts voor één ding geschikt: op de bank televisieseries kijken. Helemaal omdat 21 november (vandaag dus) World Television Day is. Als je wilt weten wat er op tv te zien is, check je dat natuurlijk in de televisiegids. Maar lang niet alle goede series kan je nu in Nederland op televisie zien, of ze komen op een onmogelijk tijdstip. Dit is mijn top-5 favoriete ‘onbekende’ series.

5. Coupling

Een groep vrienden die hun leven voornamelijk slijten in een bar, pratend over alledaagse zaken. Dat doen het Amerikaanse Friends en How I met your mother. Coupling is het Britse antwoord daarop. En die doet het nét wat beter. Helaas duren mooie liedjes nooit lang. Coupling was twee seizoenen briljant, maar het derde en laatste seizoen tenenkrommend slecht.

Het nut van kussentjes op de bank

4. House of Cards

Wat krijg je als je Kevin Spacey in een serie van David Finchers (Fightclub, Se7en) zet? Dan krijg je een portie hoogkwaliteitsdrama om je vingers bij af te likken. Spacey is Frank Underwood, een zeer ambitieus en daarom genadeloze politicus die we volgen op zijn weg naar de top, het presidentschap van de Verenigde Staten. De serie is alleen te bekijken op Netflix.

Het verschil tussen geld en macht

3. The IT Crowd

Een Britse serie over een IT-afdeling ergens in de diepste kelder van een gebouw. Sommige scenes doen denken aan the Young Ones. Lekkere, absurde nerd-humor.
“Have you tried turning it off and on again?”

Vuur!

2. That Mitchell and Webb Look

Sinds 2006 spelen David Mitchell (de komiek, niet de schrijver) en Robert Webb samen in het BAFTA-winnende That Mitchell and Webb Look. Naar goed Engels gebruik is de serie een reeks sketches, zoals Little Brittain, Monty Python of French and Saunders. De sketches zijn zeer intelligent geschreven en vaak lekker absurd.

It’s not exactly brain surgery

1. The Wire

Hoewel deze politiemisdaadserie nog nooit een Emmy of een Golden Globe heeft gewonnen, wordt deze toch het best gewaardeerd op IMDB.com (met een 9,4). De serie geeft een felrealistisch beeld van de Amerikaanse stad Baltimore. Elk seizoen wordt een ander aspect van deze stad belicht: van de verpauperde buitenwijken tot de wegkwijnende haven en van het schoolsysteem tot de falende politici. Centraal staat een groep politieagenten én de criminelen waar ze jacht op maken. Acteerprestaties zijn fenomenaal (mede dankzij de inzet van échte stadscriminelen), de humor is soms beter dan de beste komedies en de verslavingsfactor is hoog.

Een hi-tech leugendetector (Waarschuwing: taalgebruik is niet zo netjes.)

You may also like...