striphelden

Zelf en de Geweldige Striphelden van Toen

Stripboeken. Wie is er niet groot mee geworden? In de Boekenweek besteden we aandacht aan het betere beeldverhaal. Tijdens een rondje langs de afdelingen vroegen we collega’s naar hun favoriete strip van weleer. Dat leverde een leuk rijtje op. Zitten jouw striphelden er ook tussen?

Caroline – Jan Jans en de Kinderen

Caroline is teamleider Commercieel Beheer. Ze is groot fan van Jan Kruis’ Jan Jans en de Kinderen, een strip over de Familie Tromp die ons sinds 1970 laat meegenieten van hun gezinsperikelen.

De strips van Jan, Jans en de kinderen zijn vaak zo herkenbaar. Vooral de oude die door Jan Kruis zelf zijn getekend. Als er weer een nieuwe Jan Jans uit is, krijg ik hem altijd van mijn moeder cadeau. De mand in de wc waar ik ze in bewaar is inmiddels overvol…

Erhan – X-men

Onze marketeer Erhan houdt van Marvel Comics. Die gaan zonder uitzondering over superhelden. Denk daarbij aan Spiderman, the Avengers (de Wrekers), Iron Man, de Hulk en natuurlijk X-Men. En die laatsten brengen in Erhan heldhaftige gevoelens naar boven.

Ik ben gek op Marvel-comics. Soms kom ik graag nog even in een stripwinkel om even lekker door de comics te struinen en naar de prachtige covers te kijken. Ik kan mezelf ook nooit bedwingen als ik in het buitenland ben en een stripwinkel zie.

Raymond – Ibicus van Pascal Rabaté

Na jarenlang te hebben gewerkt voor de toenmalige uitgever van Oog & Blik Hansje Joustra, wilde Raymond (medewerker administratie) graag iets anders dan een stripheld aandragen. Zeker gezien de aanleiding voor dit blog de Boekenweek is. Qua literaire stripboeken is er keuze te over. En Raymonds keuze is gevallen op Ibicus van Pascal Rabaté. Overigens heeft Raymond zijn kunstachtergrond laten spreken en de illustratie bij dit verhaal gemaakt.

De nostalgie spat van de pagina’s. Je ziet op de achtergrond het tijdperk van de Russische Tsaar overgaan in het regime der bolsjewieken, terwijl de hoofdpersoon zijn hoofd, ten koste van alles, boven water probeert te houden.

Iwan – Roel Dijkstra

In een willekeurig gesprek met Iwan (onze copywriter) komt er altijd wel een moment dat een voetbalmetafoor als een vooruitgeschoven spelmaker door de verdediging van je argumentatie heen slalomt. Het is dan ook niet gek dat voetbalstrip Roel Dijkstra zijn grote stripliefde is.

Op de basisschool wilde ik zelf striptekenaar worden. Toen ik op mijn tiende naar Egmond verhuisde verwisselde ik mijn viltstiften voor sportschoenen. Daarmee voetbalde ik van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat op het garagepleintje achter ons huis. Het boeiende van Roel Dijkstra vond ik dat hij twee werelden combineerde: de wereld van de stripheld en de wereld van het voetbal.

Victor – Van nul tot nu

Als Robin, onze gesjeesde geschiedenisleraar en nu productmanager, van wal steekt over de geschiedenis van het Ottomaanse Rijk, dan luistert Victor (teamleider Marketing) vaak met open mond naar zijn verhalen. Even droomt hij dan weg en ziet zichzelf als klein jongetje de verhalen van Nul tot Nu lezen. Die brengen mooie herinneringen met zich mee, nuttige herinneringen.

Als ik aan de geschiedenis van Nederland denk zie ik vaak een plaatje uit Van nul tot nu voor me. Die zitten echt in mijn hoofd gebeiteld. Mooi vond ik dat de hoofdpersoon, de wijze oude man Methusalem, aan de hand van een concreet voorwerp zijn verhaal vertelde. Het bleef een mysterie of hij er echt bij was geweest.

Lars – Douwe Dabbert

Net als Iwan schrijft Lars teksten voor Zelf. Als klein jongetje kuierde hij in zijn verbeelding samen met het wonderlijke kleine mannetje en zijn toverknapzak door een magische wereld. Nog steeds wakkert Douwe Dabbert nostalgische gevoelens bij hem aan.

Sprookjes komen tot leven in Douwe Dabbert. Ik vond het altijd zó mooi getekend. Heel wat avonden heb ik besteed om de tekeningen van Piet Wijn na te maken. Helaas bleef het bij armzalige pogingen. Ik ben de Douwe Dabberts nu aan ’t voorlezen aan mijn zoon van 5.

En jij?

Welke strip brengt jou terug naar een tijd van onbekommerde zondagmiddagen? Met welke strip zie jij je in je herinnering opgekruld op de bank zitten, een handje snoep binnen handbereik? Deel je stripliefde op Facebook.

PS Ben je een zware stripgebruiker? Dan heb je de komende stripdagen in Haarlem (31-5 en 1-6) waarschijnlijk al in je agenda staan.

You may also like...