sexbierum

De Zelf rare plaatsnamen blog

Dag Allemaal. Welkom weer bij een Zelf blog. Dit keer wel eentje met een heerlijke inhoud, kunnen we je vertellen. Dat vinden wij althans, en de hoop is dan natuurlijk dat jullie er ook van kunnen genieten. Goed, ter zake. De Nederlandse taal kan soms rare sprongen maken. Dat vindt niet alleen de rest van de wereld. Wij Nederlanders hebben er zelf soms ook moeite mee. Toch valt er veel te beleven met onze taal. Zo heb je in ons kikkerlandje een schat aan rare woorden. En zoals misschien bekend, is het de enige taal waarin je kan schelden met ziektes. Maar dat ter zijde. Omdat een compilatie maken van rare woorden weken in beslag zal gaan nemen, richten wij ons voor deze gelegenheid tot rare plaatsnamen. Op reis kan je flink rare tegenkomen. Uiteraard kan je bij ons je reis verzekeren als je besluit een weekendje Poepershoek te boeken. Veel plezier met deze lijst van, wat ons betreft, ’winning’ plaatsnamen.


Poepershoek

Poepershoek is een mooi, groen plaatsje in Overijssel. Joost mag weten wat het betekent, of welke creatieve geest aan het werk is geweest in het plaatsnamenbestand. Er gaan geruchten over een daadwerkelijke hoek om in te poepen.

Kampeersnol
Van oudsher heet de hoge duin, gelegen iets buiten Den Burg, de Jan Klaassennol – maar omdat er vanaf de jaren dertig van de vorige eeuw veel op wordt gekampeerd, wordt het in de volksmond de Kampeersnol genoemd. (Een ‘nol’ is een zandheuvel, duin.) Dus jammer genoeg niets te maken met de zogenaamde campingdellen.

Vrouwenverdriet
Vlakbij Zaandam. Zoals wel meer opmerkelijke plaatsnamen ontleedt ook Vrouwenverdriet zijn naam aan een oude herberg. Op de plaats waar het buurtschap ligt zou aan het begin van de zeventiende eeuw een herberg hebben gestaan, waar polderjongens die de vaart groeven hun loon opdronken.

Sexbierum
Er wordt aangenomen dat het dorp zijn naam ontleent aan de heilige Sixtus II, aan wie de kerk van Sexbierum is gewijd. In de geschiedenis komt de naam Sexbierum in verschillende afwijkende vormen voor. Als voorbeeld: Sixtibarra (onbekend), Sixtebeeren (1322), Sixtiberum (1324), Sexberum (1371) en Zesberim (1398). Wij vinden het mooi.

Hongerige Wolf
Hongerige Wolf is de naam van een gehucht in de gemeente Oldambt, Groningen. De naam duikt in 1877 voor het eerst op, en is vermoedelijk vernoemd naar een herberg die in de buurt was gevestigd.

Kuttingen
Ongelukkige verbastering van het oude Cottingen. Het had in 2003 ongeveer 20 inwoners. Toeval? Wij denken van niet.

Lull
Toen in 1996 werd begonnen met de bouw van een nieuwbouwwijk, besloot men de naam van het oude gehucht te vervangen voor het minder aanstootgevende Sint Antoniusveld. Tegen de wil van plaatselijke oudheidkundige verenigingen in overigens – die pleiten er nog steeds voor om Sint Antoniusveld weer officieel Lull te laten heten.

En verder konden we deze pareltjes jullie niet onthouden: Boerenhol, Rectum, Jipsingboertange, Lettelbert, Duistere Steeg, Vuile Riete, Scherpbier, Sluis de Piet, Klef, De Dood, Goëngarijpsterpoelen, Pikveld, Boerengat en de uitsmijter: De Hel.

You may also like...