rutger-kopland-negatief

Dichtbije dichter duidt dichtsels voor dummies

Tijdens de Poëzieweek, in januari van dit jaar, spraken we dichteres Hanneke van Eijken. Nog geen twee maanden later ontdekken we een andere dichter. Op snoepworp afstand van ons bureau. Overdag heet hij Frank en geeft hij leiding aan de administratie van Zelf. ’s Avonds heet hij Franciscus en stoeit hij met woorden. We vragen onze eigen ‘dichter des verzekerlands‘ naar tips voor beginnende poëzielezers.

Veel mensen denken bij gedichten aan 5 december. Haat jij Sinterklaas?

“Nee, ben je gek. Die ouwe man daagt me ieder jaar uit om klassieke rijmvormen te mengen met hedendaagse stijlen. Het staat wel ver af van de moderne poëzie: moderne dichters doen er alles aan om dwangrijm uit hun gedichten te slopen.”

Moet je poëzie van huis uit mee krijgen?

“Nee, dat hoeft niet. Mijn vader had veel dichtbundels in zijn kast staan maar die konden mij niet echt boeien. Ik heb het eigenlijk zelf ontdekt.”

Hoe ontdekte jij de poëzie?

“Ik speelde als bassist in een lokaal bandje en was ook met eigen teksten bezig. Dat zit je er al vrij dicht tegenaan. Het begon denk ik met Jim Morrison, de zanger van The Doors. Na het zien van de film The Doors en het terugluisteren van de soundtrack ontdekte ik zijn gedichten.”

En toen…?

“Een paar jaar na die film kocht ik op mijn 24e mijn eerste dichtbundel, van Rutger Kopland. Ik vond het heel knap hoe hij in een paar zinnen een sfeer wist neer te zetten. Vanaf dat moment begon ik zelf ook te schrijven.”

Wat is voor beginnende poëzie-lezers een goede instap?

“Begin eens met de bloemlezing van Arie Boomsma ‘Met dat hoofd gebeurt nog eens wat’. Dat is een soort best-of-boek en daarmee een prima start. Verder zijn er ook veel toegankelijke jonge dichters zoals Ellen Deckwitz.

En dan? Een boek bestaat uit hoofdstukken, een dichtbundel niet. Waar stop je dan?

“Een dichtbundel kun je zien als een menukaart. Alles tegelijk bestellen is geen goed idee. Eén gerecht, dus één gedicht per keer is genoeg. Het leest ook fijn om een gedicht een paar keer hardop voor te lezen.”

Hoelang blijven dichters hun werk nog op papier uitbrengen?

“Zolang pixels niet voor 100% dezelfde geur en aantrekkingskracht kunnen oproepen, blijven er papieren dichtbundels verschijnen. ”

Wie zijn jouw helden?

“Om zijn tragische leven en zijn rusteloosheid vind ik de dichtende scheeparts J.Slauerhoff heel interessant. Lachen kan ik om de Utrechtse dichter Ingmar Heytze. Maar bovenaan mijn lijst staat Rutger Kopland. In 2012 heb ik tijdens het Poëziecircus op hetzelfde podium opgetreden. Dat was heel bijzonder.”

Heb je nog een laatste tip?

“Wil je op een andere manier kennismaken met poëzie? Ga dan een keer naar een festival: bijvoorbeeld de Nacht van de poëzie in Utrecht (gedragen poëzie) of de regionale Poetry slams (battelende dichters).”

steve jobs

Bekijk meer gedichten van Franciscus op Facebook.

Frank

Overdag heet hij Frank en geeft hij leiding aan de administratie van Zelf. 's Avonds heet hij Franciscus en stoeit hij met woorden. Zijn woordbouwsels houdt hij meestal voor zichzelf. Maar dit keer had je geluk.

You may also like...

2 Responses

  1. Nanne zegt:

    En ook dicht bij huis, een direct collega van SNS REAAL, maar ook directe collega van Hanneke, Ellen en Ingmar. Zie bijvoorbeeld de site van Utrechts Dichtersgilde.