Dierhouder verantwoordelijk

Houders zijn verantwoordelijk voor het welzijn van hun dieren. Dit moet in de grondwet worden verankerd. Dat stelt de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) in een rapport dat geschreven werd in opdracht van demissionair minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).


Gelukkige huisdieren

Dieren: de zwakkere partij

De RDA is een onafhankelijk adviesorgaan voor het ministerie. De minister heeft de raad om advies gevraagd over verantwoordelijkheden van mensen en instellingen op het gebied van dierenwelzijn en diergezondheid. De deskundigen, hooglereraren en andere wetenschappers uit de raad menen dat het dier in relatie tot zijn baasje altijd de zwakkere partij is. Daarom is de dierhouder verantwoordelijk voor de kwaliteit van leven van zijn dieren.

Houdverbod

Wanneer iemand niet goed voor zijn dier of dieren zorgt, moet er een tijdelijk of permanent houdverbod opgelegd kunnen worden. Dierenartsen en brancheorganisaties moeten ervoor zorgen dat iedereen die een dier heeft over alle kennis moet kunnen beschikken. Als zij zien dat het dierenwelzijn wordt aangetast door onkunde of onwil, dan moeten zij daar melding van maken.

Welbehagen

Het ministerie heeft ook het advies gekregen om een lijst op te stellen met dieren die niet geschikt zijn om particulier te houden. Het gaat daarbij om zeer kwetsbare of gevaarlijke diersoorten. Ook de bio-industrie moet kunnen rapporteren hoe het met de dieren is omgegaan. Het welbehagen van het dier wordt het uitgangspunt bij dierenwelzijn. Het advies van het RDA richt zich op huisdieren, hobbydieren en productiedieren.

Verantwoord huisdierbezit

Voor uw huisdier kunt u ook een ziekte- en ongevallenverzekering afsluiten. Dit draagt bij aan verantwoord huisdierbezit. Uw hond is volledig afhankelijk van u en u wilt hem altijd de medische zorg kunnen bieden die uw hond of kat verdient. Proteq Dier & Zorg draagt als grootste dierenverzekeraar ook bij aan verantwoord huisdierbezit. Vrijwel alle kosten die worden gemaakt voor medische behandelingen van honden en katten als gevolg van een ongeval of ziekte worden gedekt. Betere zorg voor huisdieren wordt hierdoor mogelijk. Vraag daarom een offerte aan!

Ook leuk om te lezen:

Welke hond past bij mij?

You may also like...