Diesel en LPG-rijders hebben 50% meer kans op schade

Dieselrijders meer schade dan benzinerijdersRijdt u diesel of LPG? Dan heeft u een veel grotere kans op ongelukken dan wanneer uw auto op benzine rijdt. Dat blijkt uit onderzoek van verzekeraar Zelf.nl.

Schade aan anderen

Bij het onderzoek heeft Zelf.nl vooral gekeken naar schade die wordt geclaimd op het verplichte onderdeel van de autoverzekering, de WA-verzekering. Dan gaat het vooral om schade die aan anderen wordt toegebracht. De hoogte van het schadebedrag is niet in het onderzoek meegenomen.

Diesel en LPG-rijders zijn meer op de weg

Het grootste verschil in schadekans bestaat tussen auto’s die op benzine lopen en auto’s die op diesel of LPG rijden. In de regel hebben diesel- en LPG-rijders een 50% grotere kans op schade dan hun bezine-evenknie. Dat is natuurlijk niet vreemd, aangezien zij over het algemeen vaker op de weg te vinden. Toch is dat niet de enige reden. Over het algemeen zijn auto’s op diesel of LPG ook zwaarder.

Hoe hoger het vermogen en gewicht des te meer schade

Een auto van 1500 kilo is 30% vaker betrokken bij een ongeluk dan een auto van 1000 kilo. Ook het vermogen van de motor speelt hierbij een rol. Zwaardere auto’s hebben in de regel een motor met meer vermogen dan lichtere auto’s. Auto’s met 135 pk onder de motorkap hebben 20% meer ongelukken dan auto’s met een bescheiden 75 pk.

Dure auto’s maken meer brokken

Dit is een opmerkelijk feit. Dure auto’s zijn vaker betrokken bij een ongeluk dan goedkopere auto’s. Een auto van 35 duizend euro brengt bijna 40% vaker schade aan anderen toe dan een auto van 15 duizend euro. Het idee dat mensen zuiniger op hun spullen worden naarmate ze hier meer voor hebben betaald, gaat dus niet op. Uiteraard kan dit gegeven ook sterk samenhangen met het feit dat duurdere auto’s over het algemeen ook zwaarder zijn en meer vermogen hebben.

Type bestuurder

Auto’s maken geen brokken, dat doen de bestuurders. Het maakt dus niet uit of men in een zware Mercedes op diesel rijdt of in een Kia Picanto. De rijstijl is het belangrijkste. Het zou zomaar kunnen dat mensen met een gevaarlijkere rijstijl sneller voor een snelle, zware, dure auto kiezen.

You may also like...