dopper

Doe duurzaam met Dopper

Vandaag is het de Dag van de Duurzaamheid. Bij Zelf vieren we dit door met de Dopper te proosten. De wat?


Al mijn collega’s en ik hebben een Dopper gekregen. Dit is de herbruikbare drinkbeker waarmee je het milieu ontziet.  En als cadeau voor de bestelling bij Dopper kregen we er een middag Peter Smith bij! Peter is spreker bij het educatieve platform Dopper Water & Waste Academy en heeft ons alles verteld over de schade die plastic aan het milieu kan aanrichten. Nu mag je een gegeven Dopper niet in de bek kijken, maar toch hadden we een aantal kritische vragen aan Peter:

Waarom Dopper? Bij Zelf kunnen we toch ook mokken of glazen gebruiken?

“Dat is waar, maar de Dopper is een flesje en dus overal te gebruiken. Per dag kopen en lozen 500 duizend mensen een flesje water. Als zij allemaal een Dopper hadden was dat niet nodig. De Dopper is in tegenstelling tot gewone flesjes ook nog eens gemaakt van gifvrij plastic.”

Maakt de Dopper nou echt het verschil?

“We moeten af van de wegwerpcultuur. Dit levert immens veel zwerfvuil op dat in de oceaan en uiteindelijk in ons eten en drinken terechtkomt. De Dopper bestrijdt het wegwerpen en dat is de eerste stap naar duurzaamheid.”

Van de opbrengst gaat 10% naar het goede doel. Is dat niet weinig?

“Nee, vind ik niet. Ik verwonder me er altijd over dat we in een systeem leven waarbij mensen die wat goeds doen geacht worden dat gratis te doen, terwijl mensen die niet met een betere wereld bezig zijn gewoon bakken met geld mogen verdienen. Als we dit nou eens omdraaien zouden we van een boel problemen af zijn.”

Duidelijk! Tot slot: wat is een bijzonder Dopper moment?

“Mijn moeder heeft sinds kort ook een Dopper. Toen ze laatst in de trein haar Dopper uit haar tas pakte, haalde een medepassagier ook zijn exemplaar tevoorschijn en proostte met haar. Dat vond ik heel mooi.”

En wil jij nu ook zo’n Zelf Dopper?

Dat kan! Wij geven er namelijk 10 weg. Hebben? Laat hieronder weten wat jij doet op het gebied van duurzaamheid. De meest bijzondere reacties winnen een Dopper. Vul je e-mailadres goed in, anders kunnen we je natuurlijk niet bereiken. Wij zijn de jury, over de uitslag valt niet te corresponderen 🙂

Nog niet uitgelezen over Dopper? Ga dan naar:
www.dopper.org

En hier kan je Peter volgen:
https://twitter.com/PeterSmithFoto

You may also like...

12 Responses

 1. Karlijn zegt:

  Beste Zelf,

  Zo’n leuke en handige Dopper zou een mooie toevoeging zijn in ons nieuwe kantoor. Ons kantoor is het eerste gebouw in Amsterdam dat op houtskool snippers stookt. Op het dak liggen zonnecollectoren die samen goed zijn voor 8.000 kwh per jaar. Om het energiegebruik te verminderen zijn onze units voorzien van schapenwolisolatie. Daarnaast zijn delen van het dak bekleed met sedum voor een betere waterberging. Elke dag staat er een biologische lunch op tafel en wij doen alles op de fiets! Ik zou graag mijn naaste collega’s (4) een Dopper geven om onze duurzame work environment door te zetten 🙂 We zijn een groeiend social media bedrijf en uiteraard zullen we er een leuke post aan weiden!

  Groetjes,

  Karlijn Volgers

  • Eva zegt:

   Hey Karlijn, wat leuk om te lezen dat jullie zo druk bezig zijn met het milieu. De manier waarop jij over jullie leefwijze (want dat is het) schrijft, daar kunnen wij alleen maar enthousiast van worden.
   Houd onze weblog in de gaten, binnenkort zal bekend worden of je een Dopper kunt verwachten!

 2. Peter zegt:

  Ik trek liever een trui aan in plaats van de verwarming hoger te zetten. Mijn vrouw zegt dat ik gewoon meer moet bewegen op dat moment, maar ach. Verder heb ik ook zo’n zandlopertje in de douche en een waterbesparende douchekop. Alle kleine beetjes helpen, nietwaar?

  • Eva zegt:

   Hoi Peter.
   Je vrouw heeft natuurlijk wel een beetje gelijk, maar op regenachtige herfstdagen als deze is een dikke trui en een warme douche een begrijpelijke keuze! Haha.
   Binnenkort maken we de winnaars bekend!

 3. Quirijn zegt:

  Ik poets mijn tanden tijdens het douchen, doe mijn boodschappen altijd met dezelfde ecologische tas en ik ga vrijwel overal met de fiets naar toe. En dat is nog maar het topje van mijn ijsberg van duurzaam gedrag.

 4. Steffy zegt:

  Ik probeer duurzaam te zijn op het gebied van kleding. Gooide ik eerst nog na drie maanden de kleding waar ik op uitgekeken was in de zak van Max, nu organiseer ik maandelijks met vriendinnen een kledingruilavond. Zo geef je niet alleen kleding een tweede leven maar heb je daarnaast ook nog een gezellige avond. De verkleedpartijen zijn elke keer weer een groot succes met bijkomend voordeel dat je minder geld uitgeeft aan nieuwe kleding.

 5. Erwin Ruiter zegt:

  Hoi Zelf!
  Wij zijn met ons gezin elke week papier en plastic aan het recyclen en ik douche in 3 minuten en wij poetsen onze tanden met de kraan uit, ik scheer droog met olie en zet lampen uit in kamers waar we niet zijn. Verder gebruik ik op mijn werk een mok ipv wegwerpbekertjes en overtuig ook mijn collega’s daarin.
  Ik was al goed voor t milieu maar als vader moet je wel vind ik want aan de kleintjes laat je de wereld na.
  Xoxo
  Erwin Ruiter

  • Eva zegt:

   Erwin, goed om te lezen dat je met het hele gezin aandacht besteed aan recycling. Jong geleerd…..
   En door spelenderwijs te leren kunnen ze hopelijk voor de komende generaties het goede voorbeeld geven!

 6. Ischa zegt:

  Vroeger was ik al heel duurzaam bezig want toen ik heel klein was ging ik altijd plassen onder de douche, of was ik toen gewoon te lui om naar de wc te gaan 😉

 7. Kimm Waterman zegt:

  Vandaag heb ik geprobeerd mijn collega’s te motiveren im maar 1 koffiekop te gebuiken ipv elke keer een nieuwe te pakken. Zodat onze vaatwasser maar 1 x hoefde te draaien ipv 4 x. Zelf drink ik altijd water uit een flesje, dat ik gebruik tot ie echt uit elkaar valt. Dus ik win graag een “echt” flesje 🙂

 8. Eva zegt:

  Bedankt voor alle reacties!
  De actie is inmiddels gesloten & de winnaars zijn geïnformeerd.