Drie redenen waarom een weeralarm voor u een loos alarm kan zijn

Hagelstenen zo groot als pick-uptrucks, rukwinden van 200 kilometer per uur en 300 milliliter regen binnen een minuut. Net als het echte weer, worden weeralarmen steeds extremer. De media buitelt over elkaar heen om hun lezers er als eerst op te wijzen dat het wel heel erg wordt allemaal. Vaak blijkt het achteraf erg mee te vallen. Als u dus voor de zoveelste keer angstvallig uw schuildkelder heeft verlaten en een strakblauwe lucht aanschouwt, terwijl u kommer en kwel verwachtte, dan leest u hier hoe dat komt.

Op nummer 3 – Het weer is ergens anders altijd erger

Soms is het gras groener aan de overzijde van de beek, maar dat geldt niet als er weeralarmen in het spel zijn. Uw woonplaats kan keurig netjes worden ontzien, terwijl het een paar kilometer verderop hozen is. Er kan inderdaad echt wel worden voorspeld of dat er regen komt, harde wind of bliksem. Waar het exact gaat plaatsvinden, is wat lastiger te voorspellen en dat luistert heel erg nauw.

Afgelopen vrijdag bijvoorbeeld werd er een weeralarm door het KNMI afgegeven. Heel Nederland zou te maken krijgen met zware hagel- en onweersbuien en windstoten. Achteraf bleek het een paar forse buien te zijn, maar de echte onweersbuien losten snel op boven Nederland. En afgezien van een paar blikseminslagen, is er niet veel schade te betreuren. Mensen die door blikseminslag zonder stroom zaten (en nog steeds zitten), hebben dan wel weer eventjes pech, maar de kans is groot dat dat niet bij u het geval was.

Op nummer 2 – Voorspellen is onmogelijk, men kan hoogstens verwachten wat voor weer het wordt

Ondanks al onze technologie, is een weervoorspelling nog steeds een lastige opgave. Zeker als er extremen mee gemoeid zijn. Er zijn talloze factoren die een rol spelen om tot extreme weersomstandigheden te komen.


Net groot ingeslagen, gaat de weerapocalyps niet door…

Zo kan er een enorme hoeveelheid sneeuw worden voorspeld, wat logischerwijs tot gladheid leidt. Wat dan kan worden genegeerd, is een mager winterzonnetje dat even tevoren het asfalt dermate heeft opgewarmd dat de sneeuw vroegtijdig weg smelt. Ongeloofwaardig? Afgelopen winter maakte het KNMI een dergelijke fout.

Om het weer te voorspellen wordt een enorme batterij aan apparaten gebruikt. Supercomputers staan dag in dag uit te rekenen, te analyseren en te voorspellen om tot het weerpraatje van Erwin Krol te worden gereduceerd. Dat daar af en toe dan een bitje omvalt, is geen vreemde zaak. Weervoorspellingen (of eigenlijk weerverwachtingen) worden berekend aan de hand van complexe wiskundige formules, waarvan de uitkomst niet exact is. Men voorspelt het weer aan de hand van het weer van vandaag. Een kleine meetfout daarin resulteert al snel in enorme afwijkingen in het weer van morgen of overmorgen, laat staan het weer van verderop in de week.

Op nummer 1 – u rijdt geen auto, heeft geen tuin en u woont in een betonnen bunker

Een weeralarm is voor mensen die het risico lopen dat hun spullen of zijzelf beschadigd raken door extreme weersomstandigheden. Dus spullen (of gedrag) + extreem weer = hoog risico op schade. Haalt u een van die eerste twee factoren weg, dan wordt het risico meteen weer een stuk lager.


Een tornadootje meer of minder zal u niet deren

U rijdt niet op de weg, dus aan waarschuwingen voor het verkeef heeft u niets. U heeft geen tuin en dus ook geen tuinmeubilair dat beschadigd kan raken. Afijn, u snapt het idee.

Zelf.nl en weeralarmen

Verzekeringsmaatschappijen hebben er veel baat bij dat u risico’s vermijdt. Dat u bijvoorbeeld niet de weg opgaat als hagelstenen en bliksemschichten u om de oren vliegen. Of dat u het tuinmeubilair binnen zet, zodat het niet met windkracht 10 door uw glazen achterpui komt zetten.

Een weeralarm is dan een handige methode om u erop te wijzen dat uw spullen het gevaar lopen beschadigd te raken (of dat u zelf beschadigd kunt worden). Beschadigde spullen of personen zorgen namelijk voor een groter aantal verzekeringsclaims op de woonverzekering of autoverzekering. Claims die worden betaald uit… uw premie. Dus helemaal loos is een weeralarm niet :).

[poll id=”12″]

You may also like...