annuleringsverzekering

“Een annuleringsverzekering dekt nooit de reden van het afbreken van mijn vakantie”

Verzekeraars doen er alles aan om zo weinig mogelijk uit te hoeven keren. Dat is een veelgehoorde klacht – en een mythe. Neem nu de annuleringsverzekering. Veel mensen vinden dat nog steeds een onzinverzekering die hoogst zelden uitkeert wanneer men een vakantie moet afbreken of annuleren. De voorwaarden van onze annuleringsverzekering blijken toch een stuk soepeler te zijn dan de hardnekkige mythe suggereert.

Wanneer keert een annuleringsverzekering eigenlijk uit?

Een annuleringsverzekering kan uitkeren bij 3 verschillende scenario’s:

 • Je moet later op vakantie.
 • Je moet eerder naar huis.
 • Je moet je hele vakantie annuleren.

Later op vakantie

Is je bus, trein, boot of vliegtuig onverwacht vertraagd? En is die vertraging langer dan 8 uur bij een vakantie die langer dan 3 dagen duurt? Dan heb je recht op een vergoeding.

Eerder naar huis

Ook voor het voortijdig afbreken van je vakantie hanteren we de marge van 8 uur. Ben je 8 uur eerder thuis dan voorzien en is dat te wijten aan de hieronder genoemde redenen, dan heb je recht op een vergoeding. Ook een medisch noodzakelijke opname in het ziekenhuis tijdens vakantie valt onder de dekking van de annuleringsverzekering. De tijd, langer dan 8 uur, die daarmee verloren is gegaan, kun je claimen op je annuleringsverzekering.

Wanneer kun je het vroegtijdig afbreken van je vakantie claimen?

 • Overlijden, ernstige ziekte of ernstig letsel door een ongeval van verzekerde
 • Overlijden of het in levensgevaar verkeren van naaste familieleden of huisgenoten van verzekerde.
 • Complicaties bij zwangerschap van verzekerde of partner
 • Materiële beschadiging (schade aan zaken/stoffelijke objecten) van eigendom, huurwoning van verzekerde of het bedrijf waar hij/zij werkt, waardoor zijn/haar aanwezigheid dringend nodig is
 • een medisch noodzakelijke ingreep die verzekerde, zijn partner of een bij hem/haar inwonend kind onverwacht kan ondergaan
 • overlijden, ernstige ziekte of ernstig ongevalletsel van in het buitenland woonachtige personen, waardoor het voorgenomen logies van verzekerde bij deze personen niet (meer) mogelijk is.

Wanneer kun je het annuleren van je hele vakantie claimen?

Let op, het is nogal een lijst 🙂

 • Overlijden, ernstige ziekte of ernstig letsel door een ongeval van verzekerde.
 • Overlijden of het in levensgevaar verkeren van naaste familieleden of huisgenoten van verzekerde.
 • Overlijden binnen veertien dagen voor aanvang van de reis van een huisdier, waaronder uitsluitend wordt verstaan een hond, kat of paard van verzekerde.
 • Complicaties bij zwangerschap van verzekerde of partner.
 • Materiële beschadiging (schade aan zaken/stoffelijke objecten) van eigendom, huurwoning van verzekerde of het bedrijf waar hij/zij werkt, waardoor zijn/haar aanwezigheid dringend nodig is.
 • Het door verzekerde onverwacht ter beschikking krijgen van een huurwoning, doch niet eerder dan dertig dagen voor aanvang van de reis.
 • Een medisch noodzakelijke ingreep die verzekerde, zijn partner of een bij hem/haar inwonend kind onverwacht kan ondergaan.
 • Overlijden, ernstige ziekte of ernstig ongevalletsel van in het buitenland woonachtige personen, waardoor het voorgenomen logies van verzekerde bij deze personen niet mogelijk is.
 • Het door verzekerde op medisch advies niet kunnen ondergaan van een voor de reis verplichte inenting.
 • Werkloosheid van verzekerde na een vast dienstverband, als gevolg van een onvrijwillig ontslag.
 • Het door een werkloze verzekerde aanvaarden van een dienstbetrekking van minimaal twintig uur per week, voor de duur van minstens een half jaar of voor onbepaalde tijd, die zijn aanwezigheid voor de vervulling daarvan ten tijde van de reis nodig maakt.
 • Onverwachte oproep van verzekerde na een eindexamen voor een herexamen dat niet op een ander tijdstip dan tijdens de reis kan worden afgelegd.
 • Definitieve ontwrichting van het huwelijk van verzekerde, waarvoor een echtscheidingsprocedure in gang is gezet. Met definitieve ontwrichting van het huwelijk wordt gelijkgesteld het ontbinden van een notarieel vastgelegd samenlevingscontract.
 • Het buiten de schuld van verzekerde om, onverwacht niet verkrijgen van een benodigd visum.
 • Het door een van buiten komend onheil uitvallen van het door verzekerde te gebruiken privé-vervoermiddel, waarmee de buitenlandse reis zou worden gemaakt, binnen dertig dagen voor aanvang van de reis.

Denk je nog steeds dat we nooit uitkeren?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn er best veel situaties waarin onze annuleringsverzekering uitkeert. Misschien een goed idee om je reisverzekering uit te breiden met onze annuleringsdekking. Fijne vakantie!

You may also like...

9 Responses

 1. J.A.Golland zegt:

  Heel nuttige informatie, neem ik aan. Juist, vlaak voor de vakantieperiode. Dus, mijn twee afgesloten verzekeringen bij Zelf.nl steeds ik als een prima deal vinden. Absoluut. Een goede ,, prijs – service,, verhouding, helder informatie, snelle regeling, vriendelijke klantenservice.
  Gewoon, een prima verzekeringsmaatschappij!

 2. h van der Nat zegt:

  Als je een annuleringsverzekering afsluit kan ik niet vinden voor welk bedrag de reissom verzekerd is i.v.m. de premieberekening. Graag Uw antwoord. Hartelijk dank

 3. g de haan zegt:

  als je niet bij zelf verzekerd bent ,
  dan doe je je zelf te kort.

 4. Koos de Ruijter zegt:

  Geachte heer/mevrouw,

  Ik ben executeur (dus vastgelegd in het testament van betrokkene) van een niet familielid. Valt dit onder de (doorlopende) annuleringsverzekering?
  Gaarne uw reactie.

  Met vriendelijke groet,
  Koos de Ruijter

 5. Kristel zegt:

  Goedemorgen, ik stel mijn vakantie zelf samen en heb een vakantiehuis gereserveerd. Ik wil graag een annuleringsverzekering afsluiten. Ik zal mijn vliegtickets echter pas over een paar maanden aanschaffen. Kan ik deze kosten nu al meeverzekeren in de annuleringsverzekering, ondanks dat ik nog geen betaling gedaan heb? En zo ja, hoe doe ik dat?

  • Eva zegt:

   Hoi Kristel,

   Om ervoor te zorgen dat de kosten van je vakantiehuis ook binnen de annuleringsdekking vallen zou ik je aanraden om het totaal bedrag (vakantiehuis + vliegtickets) alvast te verzekeren.
   Dat de vliegtickets pas later worden aangeschaft is geen probleem. Ditzelfde geldt voor mogelijk gehuurd vervoer en/of vooraf geboekte activiteiten.
   Je kunt er ook voor kiezen om de accommodatie en de vliegtickets los van elkaar te verzekeren. Je krijgt dan voor elke boeking een aparte annuleringsverzekering.

   Met vriendelijke groet,
   Eva

 6. Marie zegt:

  Wij hebben ’n reis geboekt,nu is mijn moeder van 91 jaar ernstig ziek. Ze is blind en zeer hulpbehoevend. Het gaat iedere dag wat minder met haar.het is niet verantwoord om haar alleen te laten. Hoe zit dat met annuleren. Wij zijn verzekerd.en het vertrek is over3 weken.

  • Eva zegt:

   Beste Marie,
   Ik wil je veel sterkte wensen in deze tijd van onzekerheid.
   Volgens de voorwaarden kun je een reis annuleren als een familielid overlijdt of in levensgevaar verkeerd. Dit laatste is natuurlijk een ruim begrip want wanneer verkeerd iemand in levensgevaar? Het is vanaf deze stoel moeilijk in te schatten of de gezondheid van je moeder als levensgevaarlijk kan worden beschouwd. In geval van ernstige ziekte waarbij de gezondheid steeds sneller afneemt en de kans op herstel of stabiliteit van de ziekte klein is zal er sprake zijn van levensgevaar. Een behandelend arts kan deze prognose in een verklaring vastleggen. Die verklaring kunnen wij als handvat gebruiken bij het beoordelen van de annulering.
   Mocht je nog meer vragen hebben over de annuleringsverzekering op dit gebied dan raad ik je aan om telefonisch contact op te nemen met onze klantenservice via telefoonnummer 072- 51 80 160.
   Met vriendelijke groet,

   Eva