1

Een duurzame tuin anno 2014: back to the roots

We kennen hem allemaal uit Eigen Huis & Tuin. Maar Lodewijk Hoekstra houdt zich naast het tv-programma ook bezig met duurzaam tuinieren. En duurzaamheid vinden we belangrijk bij Zelf. Daarom vroegen we hem in aantocht van de TuinIdee beurs (dit weekend) wat een duurzame tuin precies inhoudt. Voor iedereen die daar zelf achter wil komen, geven we ook 2 kaarten voor deze beurs weg. Kun je het Lodewijk zelf vragen…

Duurzaam tuinieren in 2014. Wat houdt dat in?

“We gaan back to the roots waarbij de tuin weer een natuurlijke buitenplaats wordt in plaats van een verlengde van je woonkamer. Dat houdt in meer kleur in de vorm van bloemen en planten alsook gebakken klinkers in plaats van grijze tegels. Maar duurzaamheid betekent ook dat we steeds meer zelf gaan kweken. Lekker met de handen in de aarde wroeten en onze eigen tomaatjes en aardbeien verbouwen.”

Leuk een moestuintje. Maar waar begin ik?

“Zelf kweken is niet moeilijk of arbeidsintensief. Begin met een vierkante meter. Met één middagje in de week kun je deze al goed onderhouden. De kennis en kunde die je hiervoor nodig hebt, kun je tegenwoordig makkelijk vinden. Mocht je twijfelen, dan kun je ook de mensen bij de tuincentra om hulp vragen. Zij weten vaak tot in details wat je wanneer moet zaaien. Of je raadpleegt een van de tientallen tuinblogs die als paddenstoelen uit de grond schieten. Het zal niet lang meer duren voordat je bij je gekochte plantjes een app kunt downloaden die je begeleidt bij het tuinieren. Een soort virtuele tuinman die je op weg helpt.”

Wat doe je precies op de TuinIdee beurs?

“Je kunt me vinden in de duurzame hal waar ik met mijn eigen duurzame platform NL Greenlabel sta. In het midden van de hal hebben we een grote inspiratietuin gemaakt. Bezoekers kunnen de mogelijkheden van duurzaam tuinieren ervaren en bekijken. Verder staan er vakmensen met een groen hart die de nieuwste innovaties, duurzame producten en materialen showen: van bio-plastic dat niet verteert naar hout van eigen bodem tot LED-lampjes en groene heggen. Je vindt hier alles wat je nodig hebt om de tuin duurzaam, natuurlijk, warm en gezellig maken.”

Vanwaar die drive om duurzaam tuinieren op de kaart te zetten?

“Toen ik klein was, was het niet anders. De tuin was groen en barstte van het leven. Daar draaide het om. In de loop der jaren zijn er veel ontwikkelingen geweest en valt er veel meer te kiezen. De tuin veranderde van klein stukje natuur naar extra kamer in de buitenlucht. Volledig betegeld en met een olijfboom in een pot. We moeten het begrip tuin opnieuw definiëren. Het zou weer een plek moeten worden waar geleefd wordt. Niet alleen mensen, maar ook de vlinders, bijen en egels horen hier thuis.”

Wist je dat…

Je tuinmeubels met onze Inboedelverzekering goed verzekerd zijn en onze opstalverzekering in veel gevallen schade aan vaste objecten zoals je schutting dekt?

3

Wij geven twee entreekaarten voor TuinIdee weg.

Beginnen je groene vingers te jeuken? Vertel ons hoe jij jouw tuin duurzaam wil maken. Omdat de beurs dit weekend is, kun je reageren tot en met woensdag 19 februari.

You may also like...

4 Responses

 1. Sander zegt:

  Mijn vriendin heeft een m2 moestuin ontvangen en nog geen idee wat ze ermee moet. Want je kunt natuurlijk niet alles lukraak naast elkaar planten en niet alles kan in schaduw/zon. Ze heeft sowieso nog een stuk tuingrond waar ze wat mee moet en ik wil haar graag helpen (ook goed voor als ik daar ooit naar toe verhuis ;)), maar heb geen groene handen. Lijkt me leuk om naar die beurs te gaan om haar wat inspiratie te geven!

 2. ad en jopie mengede zegt:

  Wij zouden graag naar de tuinbeurs gaan om ideeen te krijgen voor een onderhoudsvrije tuin i.v.m. onze leeftijd, maar wel met hergebruik van bestaande spullen en dan aanvulling van nieuwe artikelen.

 3. huub mengede zegt:

  Ik zou graag naar de tuinbeurs gaan om ideeen te krijgen voor een onderhoudsvrije tuin i.v.m. de leeftijd van mijn ouders.
  Maar wel met hergebruik van bestaande spullen en dan aanvullien met nieuwe artikelen.
  Tevens wil ik ook rondkijken voor ideeen voor mijn eigen tuin.