Een inbraak op klaarlichte dag – verslag van een gedupeerde blogger

Gisteren is er bij mij op klaarlichte dag ingebroken. Met waarschijnlijk een koevoet en een grote schroevendraaier heeft men mijn achterdeur geforceerd om binnen te komen. Dat heeft een hoop schade opgeleverd aan zowel het kozijn als het slot en de deur zelf. Schade die ik gisteravond zelf, in allerijl, moest herstellen. Buiten de schade aan mijn achterdeur, heb ik te maken met schade door diefstal van apparatuur, geld, parfum, zonnebrillen en sieraden. De ironie in deze is dat ik een tijd terug inbraakpreventietips op dit blog heb geplaatst.

Een inbraak is een klap in het gezicht

Buiten de materiële schade is een inbraak een beste klap te noemen. Het geeft een onveilig gevoel om te weten dat vreemde mensen zomaar in mijn huis zijn geweest; van de keuken tot de zolder. Het wachten op de politie, de forensische dienst, het bellen naar de bank om creditcards te blokkeren en de verzekering om de schade te melden zijn allemaal vervelende klusjes en geven veel rompslomp.

Inboedelverzekering best belangrijk

Ik ben er wel achter gekomen dat een goede onontbeerlijk is in deze kwestie. Ik ben weliswaar niet bij Zelf.nl verzekerd, maar toch wil ik van de gelegenheid gebruik maken om in te gaan op de procedures rondom een inbraak. Hoe krijgt u uw spullen (deels) vergoed via de inboedelverzekering?

Bel de politie!

Het eerste dat in mij opkwam nadat ik vluchtig de schade had opgenomen, was naar de buren gaan om te vragen of zij ‘iets’ hadden gezien of gehoord. Dat de politie bellen eigenlijk wat handiger is, kwam door de consternatie niet in mij op. Gelukkig werd ik door de buren na hun nee-antwoord de juiste weg gewezen: heb je de politie al gebeld?

Twee agenten zijn vervolgens langs geweest om de schade te bekijken, een vluchtig sporenonderzoek te doen en mijn aangifte op te nemen. Vandaag of morgen moet ik op het bureau komen om de aangifte te ondertekenen. Ook heeft de forensische dient vandaag nog wat sporenonderzoek gedaan.

Bel de verzekering

Uw verzekering bellen is stap 2 in het (deels) vergoed krijgen van uw spullen. Als de schade die u ondervindt groter is dan € 500 en als het om meerdere spullen gaat (zoals in mijn geval), dan zal er in veel gevallen een expert worden ingeschakeld. U kunt dus niet zonder meer een schadeformulier invullen en de spullen na aftrek van eigen risico vergoed krijgen. Het is in ieder geval wel handig om een dergelijk formulier in te vullen, al is het alleen al om inzicht te krijgen van uw totale schade.

En hoe gaat het nu verder?

Op dit moment wacht ik nog op een telefoontje van mijn verzekeraar. Waarschijnlijk om een afspraak te maken met de schade-expert. Met hem of haar ga ik een lijst samenstellen van de spullen die ik mis en de schade aan mijn achterdeur op te nemen. Hoe ik mijn schade vergoed ga krijgen door mijn inboedelverzekering vertel ik als ik meer weet. Blijf dit blog in de gaten houden voor de afloop van mijn inbraakverhaal.

You may also like...

2 Responses

  1. Victor zegt:

    Wat ontzettend rot Lars, ik ken het gevoel, jaren geleden is toen ik nog thuis woonde bij mijn ouders ingebroken. Het onveilige gevoel blijft helaas nog wel een tijdje maar gaat gelukkig ook weer over. Heel veel sterkte!u00a0

  2. Vervelend om te horen. Hoop dat je een goede afhandeling krijgt.