Een week zonder plastic tijdens Zero Plastic Week 2014. Waarom doe ik dat eigenlijk?

zelf_zeroplasticweek

Plastic, het is niet meer weg te denken. Letterlijk ook. Want plastic breekt niet af, of doet daar in ieder geval ontzettend lang over. En nu bedreigt het onze oceanen met zulke hoeveelheden dat we over plastic soep spreken. Duizelingwekkende beelden die mij er toe zetten om mee te doen aan Zero Plastic Week (van 9 t/m 15 juni). In die week ga ik plasticbewust leven en daarover bloggen. Als je meedoet stuur ik je graag een überhippe Dopper van Zelf. Lees je verder?

Meedoen is leuk en je kunt er nog een Dopper mee verdienen ook

Je doet natuurlijk vooral mee omdat je jezelf en je omgeving bewust wilt maken van de hoeveelheid plastic die je verbruikt. En omdat we bij Zelf iets met de Dopper en het idee erachter hebben willen we zoveel mogelijk mensen plasticbewust maken. Dus mocht je kans willen maken op zo’n gave Dopper van Zelf, dan heb ik het volgende stappenplan voor je:

1: Je laat een comment achter onderaan dit artikel waarom je meedoet
2: Vervolgens verbruik je van 9 t/m 15 juni natuurlijk geen, of zo min mogelijk plastic
3: Daarna ontvang je van mij na 15 juni een mail met een link naar een enquete met vragen over hoe je je plasticvrije week ervaren hebt
4: Je vult de enquete in die max 7 vragen bevat
5: En als je behoort tot de eerste 52 inzenders, dan ontvang je de Dopper van Zelf

Wat is een Dopper en wat helpt het als ik er één heb?

De Dopper is een Nederlands initiatief ter promotie van kraanwater. En daarmee dringen we de enorme berg plastic afval terug. Want water uit de kraan is beter voor het milieu dan elke keer een plastic flesje bronwater kopen. Bovendien draagt elke verkochte Dopper bij aan drinkwaterprojecten in Nepal. De Dopper wordt klimaatneutraal geproduceerd. In Nederland. Dus lekker dicht bij huis. Duurzaam plastic vormt de basis van de Dopper. En dat is vrij van BPA, een bestandsdeel dat een gevaar kan opleveren voor je gezondheid.

Wat heeft Zelf met de Dopper?

In oktober 2013 kregen alle medewerkers van Zelf een Dopper cadeau. En omdat we er best een aantal tegelijk bestelden vond Dopper het leuk om Peter Smith langs te sturen. Hij vertelde ons alles over het hoe en het waarom van Dopper. Sindsdien prijkt op bijna elk bureau zo’n duurzame waterfles. Natuurlijk wordt hij veelvuldig gebruikt. In plaats van koffie, tapt men nu heerlijk helder water. Of in plaats van een plastic flesje water te kopen dat eigenlijk veel te duur is, grijpen we nu naar onze fles. Want hij is niet alleen duurzaam, het is ook nog eens stijlvol (vinden we zelf vooral heel erg)

Alles duidelijk, klaar voor de start?!

Overtuigd van het waarom? Laat dan je comment achter en ik kijk uit naar waarom je meedoet en hoe je de week ervaart 🙂

You may also like...

21 Responses

 1. sandra zegt:

  We zijn slechts bezoekers van deze mooie aarde.dat wil ik graag doorgeven aan mijn kids en aan de volgende generatie.het plastic gebruik bestaat misschien pas 50 jaar,laten we er binnen 5 jaar meestoppen en de boel opruimen via oceancleanup.

 2. sasja zegt:

  Ik doe mee met de Zero Plastic Week. Ik vind het belangrijk dat we bewust met het milieu omgaan, door minder plastic te gebruiken gaan we een stapje in de goede richting. Ik ben hier wel al een beetje mee bezig, ik probeer plastic producten te hergebruiken en gooi mijn plastic afval zo veel mogelijk in de plastic afvalbak, ookal moet ik daarvoor een blokje omlopen. Maar het kan natuurlijk altijd beter, door mee te doen aan deze challenge hoop ik mezelf tot nieuwe ideeën te dwingen om in de toekomst nog bewuster om te gaan met het gebruik van plastic.

 3. cj zegt:

  Ik ga ook in deze week zo min mogelijk plastic gebruiken en andere oplossingen zoeken om het gebruik van plastic terug te dringen voor het behoud van onze oceanen en de veiligheid van de dieren die verstrikt raken in plastic afval of er aan dood gaan. Eens zien of in mijn dorp voedsel te koop is wat ik in mijn eigen bakjes kan meenemen ;-). Verder ga ik weer een datum prikken om met leden van een plaatselijke politieke partij zwerfvuil te ruimen zodat er zoveel mogelijk zwerf plastic verwerkt wordt en niet in het milieu komt.

 4. Zsanett zegt:

  Ik doe mee met Zero Plastic Week omdat ik zoveel mogelijk een zero plastic leven leid – samen met mijn gezin. Een week zoals deze is altijd een goede gelegenheid om onze gewoontes en praktijken ff te double-checken.

 5. Lonneke zegt:

  Sinds ik plastic afval scheid, valt de hoeveelheid me zo tegen. Ik dacht namelijk dat het wel mee zou vallen omdat ik behoorlijk bewust leef. Zo reis ik doorgaans met ov en fiets, doe ik de boodschappen lopend en heeft het dakk zonnepanelen. Op plastic gebied valt er nog sterk te verbeteren. Mijn streven is max 3/4 zak per maand ipv anderhalve zak. Ik vind het zo zonde om na het boodschappen doen eerst een tijd bezig te zijn met het verwijderen van plastic voor ik een mooie broccoli of aubergine zie! Ik ga de uitdaging graag aan op mijn weg naar nog meer zelf bewustzijn

 6. Miranda zegt:

  Gisteren begonnen. Wat is er veel verpakt in plastic zeg. Vandaag al netjes boodschappen gedaan met mijn shoppertas (kan meerdere malen gebruikt worden) op de markt. Zelfs mijn plastic tasjes heb ik hergebruikt. Nee hoor, ik hoef geen tas eromheen. Ik heb ze zelf. Het valt echter niet mee om het in een supermarkt vol te houden. Boter..verpakt, ontbijtkoek… verpakt, vuilniszakken…ook die verpakt. Pfff ik doe echt mijn best.

 7. Erwin Ruiter zegt:

  Zoals altijd ga ik mijn afval scheiden maar deze week accepteer ik geen overbodig plastic. Ik koop alle dranken in glazen flessen en heb zowiezo mijn eigen stoffen-tas mee.
  Groenten wil ik in papieren zak dus koop ik het niet in een supermarkt maar bij de lokale mkb-er, steun ik gelijk de lokale economie.

 8. Daan Stam zegt:

  Ik doe mee!

  Beste collega’s,

  Een prima initiatief! Ik stoor me er al tijden aan dat er bij ieder bakje koffie of koud water een nieuwe plastic beker gepakt wordt.

  Een enkeling daargelaten die al een dopper / eigen fles of stenen beker heeft of wat zelfs ook nog gebeurd is dat de plastic beker de hele dag gebruikt is.

  Ik heb zelf enige tijd geleden (week of 2) weer een stenen beker voor mezelf geïntroduceerd.

  Deze spoel ik aan het eind van de dag af en zo gebruik ik geen tot nauwelijks plastic bekers meer. Sluit mooi aan op deze actie.

  Een vervolgactie kan zijn: Bring your own Cup dag, waarbij collega’s met een eigen beker (gratis) een kop koffie kunnen halen bij de koffiecorner:)

  Daan

 9. Mark zegt:

  Ik ben heel benieuwd hoe het gaat bevallen.

  Op het werk gebruik ik meer plastic. Immers: bij ieder kopje koffie e.d. komt er een plastic bekertje. Heb nu een mok bij me die ’s avonds afgespoeld kan worden!

 10. Didi zegt:

  Zojuist Kassa Groen gezien en hier werd wel weer duidelijk hoe belangrijk het is om plastic afval te scheiden maar ook om er veel minder van te gebruiken.

 11. Perry Schoenmaker zegt:

  Ik wil mezelf testen of ik naast de andere mileubewuste acties ook deze stap kan zetten, zo weinig mogelijk plastic gebruiken!

 12. Marry-Lou zegt:

  Ook dit jaar doe ik weer mee aan deze week.
  Als je bewust wordt van wat er allemaal in plastic zit, dan begrijp je het gewoon niet. Zonde van die verspilling………
  Gelukkig wordt het bij mij in de gemeente voor de deur opgehaald en elke keer schrik ik weer Hoeveel Plastic er langs de weg ligt om opgehaald te worden……..maar ook weer mooi om te zien, dat mensen er de moeite voor nemen het nu wel te verzamelen.
  Iedereen succes deze week en zet het vooral NA deze week door dan komt er echt verandering

 13. Diane zegt:

  Wat een goed initiatief, ik doe graag mee. Alle beetjes helpen dus als iedereen een beetje minder doet is dat weer een hele berg minder. Al een tijdje probeer ik te minderen (zelf tassen meenemen, geen plastic tasjes uit de winkel, vaker een bakje gebruiken in plaats van een plastic zakje) maar als ik er zo bewust mee aan de gang gaat merk ik dat het nog wel een tandje minder kan. Een goede uitdaging om hiervoor oplossingen te bedenken en in de toekomst te gebruiken!

 14. Gerard zegt:

  Ik doe ook graag nog mee aan de zero plastic week. Wij gebruiken als gezin zo weinig mogelijk producten met plastic. Wat er wel in komt van plastic wordt vaak door de kinderen gebruikt om mee te knutselen. En plastic tasjes worden bewaard en hergebruikt zolang dat gaat. Nu nog een speciaal inzamelpunt hier in de stad, want dat ontbreekt er nog aan.

 15. Brenda zegt:

  Voor mij is het iedere dag een niet plastic dag. Ik probeer altijd zo min mogelijk plastic te gebruiken. Wel goed dat hier aandacht aan besteed wordt zodat meer mensen op de hoogte zijn van het probleem plastic.

 16. linda zegt:

  Voor op de werkvloer gebruik ik sinds jaar en dag een theebeker. Die is prima te vullen ipv de plastic bekertjes. Ook heb ik altijd een eigen boodschappentasje bij me. Op diverse gebied probeer ik bij te dragen. Eens kijken wat ik nog meer kan doen… ik doe mee!

 17. Melvin zegt:

  Goed bezig!

  Dagelijks verslijt ik echt veel plastic bekertjes. Haal/krijg regelmatig water zo’n 3 a 4 keer op een dag. Naast het water, zijn het ook nog de bekertjes koffie en thee die ik verbuik. Dat is in de week toch wel een hoop plastic bekertjes. Dus ik doe mee om me er bewust van te worden hoeveel plastic ik verbruik en in de hoop dat ik behoor tot de 52 inzenders om in de toekomst het verbruik van plastic bekertjes te verminderen.

 18. Zsanett zegt:

  Ben ik de enige die geen enquete gekregen heeft? Stiekem had ik wel op zo’n leuke Dopper gerekend. 😉

  • Victor zegt:

   Hij komt eraan hoor 🙂 De enquete is nog in de maak en wordt aankomende week verstuurd…nog even geduld 🙂

 19. Sietse zegt:

  Terugdringen van de plastic afval is nodig als we de wereld netjes willen achterlaten. Vorige week een afstudeer project op TV gezien… ik was verbaast over de hoeveelheid plastic in de oceanen. Kortom ik ga aan de slag. Broodzakjes vervangen door een brood doos. Altijd mijn boodschappen tas (shopper) mee ipv eentje elke keer mee te nemen van de supermakt. Een waterton in de achtertuin ipv drinkwater gebruiken. Ik ben op de goede weg maar ben er nog lang niet. kortom ik doe mee met de Zero Plastic Week.