Zelf_Elektrisch rijden_1200x900

Elektrisch rijden? De voor- en nadelen op een rijtje.

Tegenwoordig hoor je het steeds minder: auto’s… Want er komen steeds meer elektrische auto’s op de weg en die hoor je namelijk nauwelijks aankomen. Een licht gezoem, meer is het niet. Of dat een voor- of nadeel is valt te betwisten, maar wij zetten de echte voor-en nadelen even voor je op een rijtje.

Voordelen:

 • Beter voor het milieu
  Dit is een ‘no brainer’ natuurlijk. Door CO2 uitstoot wordt onze mooie aarde steeds warmer. Gaan we zo door dan is het straks Scheveningen del Sol. Klinkt lekker, maar op de lange termijn misschien niet helemaal wenselijk. Elektrisch rijden kan uitkomst bieden. Ook zorgen deze auto’s voor minder fijnstof en zorgen ze dus voor minder geluidshinder.
 • Stroom kan je zelf opwekken
  Tegenwoordig kan je via bv. zonnepanelen zelf stroom opwekken. Handig om je huis van stroom te voorzien, maar je kan er natuurlijk ook je auto mee opladen. Win-win! Op die manier rijd je (bijna) voor noppes namelijk.
 • Belastingvoordeel
  Op stroom zit geen accijns. Op benzine, diesel of gas wel. Dus dat scheelt weer in je portemonnee.

Nadelen:

 • Elektrische auto’s zijn duur
  Wil je een elektrische auto kopen, dan moet je behoorlijk diepe zakken hebben. Voor veel minder geld heb je een zelfde soort ‘brandstofauto’. Dat komt voornamelijk door de dure batterij. En hoe lang die meegaat en wat het kost om deze te vervangen is vaak ook niet duidelijk
 • Duurt lang…
  Het opladen van je batterij duurt behoorlijk lang. Met een normale lader vaak wel 4 uur. Tegenwoordig heb je ook snelladers, maar deze oplaadpunten zijn er nog niet veel. Sowieso zijn er meer elektrische auto’s dan oplaadpunten. Dus het kan zomaar zijn dat je moet wachten voor je aan de beurt bent.
 • Actieradius
  Met een elektrische auto is je actieradius beperkt. De meeste komen niet verder dan 175 kilometer voor je moet opladen. En omdat het opladen ook niet al te snel gaat is een ritje naar de wintersport misschien niet heel handig met je elektrische wagen.

Al met al zijn er dus duidelijke voor- en nadelen te noemen. Uiteindelijk maak je zelf de afweging wat zwaarder weegt. Daarnaast liggen de ontwikkelingen op dit gebied niet stil en zal elektrisch rijden steeds voordeliger/beter worden. Laat dat maar aan Elon Musk over. 😉


Autoverzekering  afsluiten? Kijk dan hier.

You may also like...