nest

En zo weet een inbreker precies wanneer je van huis bent of wanneer je gaat slapen

Vandaag heb ik de Nest van Google laten installeren. Dat is een slimme thermostaat. Misschien iets te slim. Want ik kan mij zo voorstellen dat dit apparaatje een breed scala aan risico’s met zich meebrengt waar ik voorheen nooit aan heb gedacht. Nu wel. Vandaar dit artikel.

Nieuwe techniek, dus eng

Het leven van een mens bestaat uit een verzameling patronen. De Nest is er voor gemaakt om die patronen te herkennen. De slimme thermostaat weet na een tijdje precies wanneer ik wakker word en mijn eerste slaapdronken passen door het huis zet. De Nest weet wanneer ik van huis ga, weer thuiskom en wanneer ik ten slotte weer naar bed ga. Zelfs het heimelijke genoegen van een nachtelijke snack is door de Nest niet langer heimelijk. Dat moet de Nest weten, want daarop stelt hij mijn verwarming in. Maar als de Nest dit weet, de patronen herkent en opslaat, dan weet diegene die hem uit kan lezen dat ook. Een hacker bijvoorbeeld.

Van verwarmingsthermostaat tot inbraakrisico?

zwaar
Het goudeerlijke inbrekersvak is dus aan verandering onderhevig. Weg met de maskertjes en genummerde kledij (167-761). Een warm welkom voor de computer met internetverbinding: een bron van informatie voor de betere planning. Het breekt nou eenmaal een stuk relaxter in in een huis waarvan de eigenaar niet thuis is of slaapt. Een ambitieuze inbreker die de inloggegevens van een Nest-account weet te achterhalen, weet het gedrag van de eigenaar te achterhalen. Een belangrijk wapen.

Dus, Lars, wat heb jij gedaan om jezelf te beveiligen?

Ik heb een sterk wachtwoord gekozen. Maar geen wachtwoord dat ik nooit meer kan onthouden, zoals skjhGjd-84*. Een computer doet er slechts een paar dagen over om een dergelijk wachtwoord te kraken. Nee, ik heb daarvoor in de plaats gekozen voor een wachtwoord dat uit meerdere gewone willekeurige woorden bestaat. Bijvoorbeeld TelevisieKrantenartikel-BureaubladZadel. Hier doet een computer zo’n 550 jaar over. Voor een betere uitleg kijk je op XKCD-Comic.

Iets meer informatie over de Nest

Nest-Thermostat1
De Nest werkt lokaal, in je eigen huis, maar kan ook van afstand via het internet worden bediend. Met een gebruikersnaam en wachtwoord (is overigens niet Larsisdebeste1979!) kan ik inloggen op de website van Nest en bijvoorbeeld de verwarming aan of uit zetten. Daarnaast kan ik het schema inzien of aanpassen of kijken naar de actuele temperatuur.

Een verwarmingsschema stelden we voorheen zelf in. Maar de Nest kan die taak door z’n lerende vermogen helemaal overnemen. Als ik ’s morgens de verwarming aanzet, dan weet de Nest de volgende keer wanneer het warm in huis moet zijn. En als ik bij het weggaan of naar bed gaan de verwarming uitzet, dan weet de Nest dat voortaan ook en handelt navenant.

Meer informatie vind je op de website.

You may also like...