geenbon

Geen bonnetje, toch claimen?

Heb je net je huis helemaal opgeknapt: trekt een dief je nieuwe tv van de muur met een grote leegte als gevolg. Heel vervelend natuurlijk en je wilt dit dan ook zo snel mogelijk claimen bij je verzekeraar. Maar dan moet je wel de waarde kunnen aantonen. En als je geen bonnetje hebt, kan dat lastig zijn. Lees hier hoe je dat probleem kunt voorkomen.

Maak en bewaar je bewijzen digitaal

Wanneer je een (grote) aankoop doet, is het verstandig om de bewijzen daarvan te bewaren. Een schoenendoos helpt je echter niet bij een brand. Sla alle aankoopbewijzen dus digitaal en buiten je huis op. Via internet is dat een koud kunstje. Mail de bestanden naar je online e-mailaccount zoals Windows Live Mail (voorheen Hotmail) of Gmail. Je kan ook gebruik maken van cloudopslagdiensten als Dropbox, Google Drive of Microsoft Skydrive.

Gebruik een app voor je inventarisatie

De Amerikaanse verzekeringsmaatschappij Liberty Mutual heeft een app gemaakt voor iTunes en Android waarmee je heel eenvoudig een inventarisatie van je spullen kan maken. Met die app maak je foto’s van je spullen en de bijbehorende aankoopbewijzen en categoriseer je ze naar kamer of type. Vervolgens maak je een export naar PDF of spreadsheet. Dat bestand bewaar je online in je mail of in de cloud.

Niet alleen voor je tastbare spullen

Bij een brand of diefstal gaat meer verloren dan wat spullen. Ook herinneringen in de vorm van foto’s, brieven of filmpjes kunnen voor altijd verloren zijn. Ook hiervoor kan je gebruik maken van de eerder genoemde cloudopslagdiensten. Foto’s kan je ook bewaren op Google Picasa of Flickr. Films zet je op een afgeschermd Youtube-account als je niet wilt dat anderen ze kunnen zien.

En wat als je nou echt geen bon hebt?

Bij ‘grote’ schades na een inbraak of een brand wordt er altijd een schade-expert ingeschakeld. Deze stelt objectief de oorzaak en de omvang van de schade vast. Aan de hand van deze gegevens wordt er een schaderapport opgesteld. Op basis hiervan bepalen wij de uitkering. Ben je het niet eens met het schaderapport, dan kan je gebruik maken van een contra-expertise.

You may also like...

13 Responses

 1. Victor zegt:

  Lieve mensen, je kunt ook via deze link een account aanvragen bij Dropbox. Daardoor krijg ik weer extra ruimte 🙂 https://db.tt/tTR55El

 2. Dirk Franssens zegt:

  Heldere en informatieve blog. Bedankt!

 3. Lenneke zegt:

  Daar hebben we wat aan ! 🙂 dank je wel

 4. Dondorp zegt:

  Ziet er lekker fris uit.

 5. H. v. Meijel zegt:

  Die app van Liberty Mutual lijkt me wel wat, maar hoe kom ik aan die app. Ik heb het geprobeerd maar het is via de V.S. en aldus niet via de App-store te downloaden. Oplossing?

  • Eva zegt:

   Hoi H.
   Als de app van Liberty Mutual niet werkt of niet te downloaden is, kun je ook encircle: Home inventory proberen.

   Groet,
   Eva

 6. john korsten zegt:

  Ik ben heel blij met deze mail,want afgelopen weekend heb ik n korte vakantie gehad ik was uitgenodigd bij mijn broer op de camping om n leuk weekend te hebben en daar werd mijn space scooter gestolen en ik heb daar geen bon meer van maar hij koste me wel 129,- euro.
  Kan ik dan toch n beroep op jullie doen , ik heb bij jullie een doorlopende reisverzekering.

  • Eva zegt:

   Hoi John,

   Ik heb je even een e-mail gestuurd met uitleg hoe je deze schade kunt indienen.
   Succes!

   Groet Eva

 7. Frans zegt:

  Een goede tip om je bonnetjes op die manier op te slaan. Zo zijn ze via elke pc op te vragen.

 8. Jo zegt:

  In eerste instantie is het “in de cloud opslaan” van bonnetjes en facturen een goed idee, echter niemand doet iets voor niets(of dacht U van wel?). De gegevens die ergens op aarde op een onbekende server opgeslagen staan worden gegarandeerd gebruikt. Tenzij je er geen enkel bezwaar tegen hebt jezelf nog verder digitaal bloot te geven zou ik toch nog maar eens nadenken of het idee in tweede instantie wel zo goed is!
  Je kunt natuurlijk met hetzelfde gemak alles op een USB- stick zetten en deze in een kluisje (samen met andere waardevolle papieren) of bij een werkelijk vertrouwd persoon in bewaring geven.

  • Eva zegt:

   Als het online opslaan van je inventaris geen prettig gevoel achterlaat, is een USB-stick inderdaad een uitstekend alternatief!
   Bedankt voor de tip Jo!

 9. Michel zegt:

  Niet zo handig dat jullie een app adviseren (liberty Mutual( die niet via de nederlandse playstore te downloaden is (ik zie hem trouwens ook niet staan in de nederlandse app-store).

  Hebben jullie wellicht een alternatief?

  gr. Michel

 10. Jazzy kluizenares. zegt:

  Een inboedelverzekering is waarschijnlijk wel nuttig en okay, maar ik heb alleen bonnetjes van nieuw gekochte spullen en niet van geërfde of sommige verzamelde spullen, waar geen bonnen aan te pas zijn gekomen: zoals bijvoorbeeld gebruikelijk is en zeker was op rommelmarkten, waar ik bijvoorbeeld voor een kwartje twee gesigneerde borrelglaasjes van Copier vond, die in een kunstwinkel zeventig gulden per stuk waren : zijn ze dan mijn kwartje waard of de werkelijke waarde? In dit voorbeeld komt dat niet boven het nieuwgestelde eigen risico uit, maar ik heb bijvoorbeeld verzamelingen : boeken, LP’s , singletjes. Zo ook een grote verzameling van Colablikken, die voor verzamelaars wel wat meer waard is dan de huidige dagwaarde : namelijk huisafval. Wanneer wordt iets iets waard? Zo maak ik assemblages van o.a.op straat gevonden voorwerpen….geen enkel bonnetje aan voorafgegaan, toch zijn sommigen wel 15.000 euro waard volgens een kunsttaxateur. Ook heb ik een van mijn lievelingsboekjes gevonden tussen het huisvuil op straat, geen bonnetje, wel wat waard voor mij , omdat het waarschijnlijk niet te vervangen is, daar het uit de negentiende eeuw stamt.
  Ik ga er maar vanuit dat dat gewoon het risico is als je niet alles nieuw koopt, maar ook nog ergens anders de waarde van inziet. Ik heb ook nog nooit een claim ingediend als er ingebroken en gestolen was : wat moet je zeggen : een verzameling ruwe edelstenen….en een elfje uit Ierland…en een kleine, maar oude joodse kandelaar…maar gelukkig niet die ik van mijn moeder gekregen heb….Wat ik maar wil zeggen is : er zijn van mij andere dingen gestolen dan een televisie ,mijn televisietje komt daar ook niet voor in aanmerking : die is net nog van analoge tijdperk.