Pineapple fruit in sunglasses on sand. Tropical summer vacation concept

Gezond op vakantie

Je vakantie is helemaal gepland en je hebt er zin in (duh)!Het enige wat je nu nog hoeft te doen is optimaal genieten. Met deze tips zorg je dat je lekker op het strand ligt in plaats van ziek in bed.

Voor vertrek
1. Vaccinaties
Voor sommige bestemming heb je vaccinaties nodig. Het is slim om ruim van te voren langs de huisarts of GGD te gaan om te kijken of jij vaccinaties nodig hebt. Doe dit minstens 2 maanden voor je weggaat. Sommige vaccinaties moeten namelijk een aantal weken voor vertrek worden toegediend of een aantal keer worden herhaald. Vergeet je vaccinatieboekje niet!
2. Reisapotheek
Afhankelijk van waar je naartoe gaat is het belangrijk om een aantal items mee te nemen op reis. Denk bijvoorbeeld aan DEET, diarreeremmers, middelen tegen reisziekte, pijnstillers. Je kan meer informatie vinden op de website van gezondopreis.nl
3. Medisch paspoort + medicatie
Als je medicatie gebruikt dan is het belangrijk dat je meer dan genoeg meeneemt voor de hele reis en een plek hebt om ze veilig op te bergen. Als je met het vliegtuig gaat, neem dan al je medicatie in je handbagage mee. Voor sommige medicatie heb je een doktersverklaring nodig. Denk daar op tijd aan.

Op je bestemming
1. Eten en drinken
Vermijd kraanwater! drink alleen water uit flessen! Ook als je je tanden poest gebruik dan liever fleswater. Als je uit eten gaat eet geen rauwe groenten die gewassen kunnen zijn met kraanwater. Ook ijsblokjes kunnen je beter niet in je drinken hebben. Kraanwater kan namelijk besmet zijn met een infectieziekte zoals bijvoorbeeld hepatitis A. Eet om dezelfde reden ook geen rauw of medium rauw vlees.
2. Muggen en andere dieren
Muggen kunnen allerlei vervelende ziektes overbrengen, zoals malaria en dengue. Zorg dus dat je DEET bij je hebt en bedekkende kleding draagt.
Ga ook geen vreemde dieren aaien, hoe lief ze er soms ook uitzien. Dit voorkomt dat het schuim straks in je mondhoeken staat en de hondsdolheid toeslaat, of een andere vervelende ziekte. Vooral honden, apen en vleermuizen zijn een risico .
3. Plezier
Ook op vakantie vrij je natuurlijk veilig. Neem daarom je eigen condooms mee (en gebruik ze ook). En als een aandenken wilt aan je geweldige vakantie, koop dan een souvenirtje. Bugs bunny boven je bil of de naam van je vakantieliefde op je arm, doe het niet. Je weet nooit of de gebruikte materialen gesteriliseerd zijn of niet. Hepatitis B is zeker niet iets dat je mee naar huis wilt nemen.

Naast deze algemene tips nog wat tips van onsZelf:

– Eet alleen vers fruit dat je zelf kunt schillen. Op deze manier krijg je toch je vitamines binnen en vezels.
– Eet bij restaurantjes waar het druk is, zodat je weet dat het voedsel vers is. Probeer je daarnaast zo goed als mogelijk aan de lokale keuken aan te passen. In sommige landen weten ze niet altijd hoe ze westers eten moeten bereiden, waardoor je het risico loopt om iets te eten wat niet correct is bereid met alle gevolgen van dien.
– Ga je hoog in de bergen? Zorg dat je veel water drinkt om hoogteziekte te voorkomen. Zorg daarnaast dat je je lichaam de tijd geeft te wennen aan het hoogteverschil. Dit kan wel een week duren. (iets met bloedcellen, zuurstof in het bloed)
– Slaap je in dubieuze hotels of hostels? Neem dan een silkliner mee of je eigen laken. Bedbuggs zijn een veelvoorkomend probleem en heel vervelend.
– Neem je eigen klamboe mee. Deze zijn niet altijd beschikbaar, of soms tref je ze aan met gaten. Dan weet je zeker dat je een goede nacht slaap krijgt.
– Wagenziekte. Met slingerende oude bussen uren over haarspeldbochten dwalen? Daar kun je flink ziek van worden. Ook heb je op de Nederlandse snelwegen geen last van wagenziekte, neem wagenziektetabletjes mee. Niet bij de hand? Het zuigen op een halve citroen werkt ook tegen misselijkheid.

We wensen jullie allemaal een top vakantie vol veilig vertier

You may also like...