Gratis GPS-sleutelhangers van hightech-inbrekers?

Op dit moment gaat een verhaal per e-mail en Facebook de ronde dat u de haren te berge doet rijzen. Het schijnt dat snode personen gratis sleutelhangers op benzinestations uitdelen waarin een GPS-tracker in zit. Op deze manier houden zij uw komen en gaan in de gaten. Wanneer u volgens de sleutelhanger niet thuis bent, dan slaan zij hun slag. Een eng idee.

Een internationaal georganiseerde dievenbende?

Het verhaal gaat al langer rond en wat opmerkelijker is: er is ook een Russische, Chinese, Engelse en Italiaanse variant te vinden. Zijn de inbrekers niet alleen hightech, maar ook internationaal actief? Gelukkig blijkt de soep niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend. Het verhaal blijkt een fantasie te zijn van een creatieveling, een hoax.

Oorspronkelijk uit Zuid-Afrika

ZDNet.be zocht het geval uit en kwam met een gedetailleerd onderzoeksverslag over dit verhaal. De oorsprong van de hoax lijkt in Zuid-Afrika te liggen. Daar werden sleutelhangers met elektronica erin uitgedeeld door de eigenaars van een benzinestation. Dat was niet meer dan een gadget, dat de gebruiker bijlichtte in het donker. Vanaf dat moment heeft het verhaal een vlucht genomen en werd steeds fantastischer.

Goedkopere methodes om uw gedrag te bestuderen

Er is dus niets bekend van een GPS-sleutelhangers die uw komen en gaan in de gaten houden. Daar zijn andere, goedkopere alternatieven voor te vinden, zoals cocktailprikkers. De enige van wie vermoed wordt GPS-trackers gebruiken om uw doen en laten in de gaten te houden, zijn organisaties als de FBI, CIA, NSA of andere geheime diensten. En als u daar last van heeft, dan heeft u hele andere problemen om u druk over te maken. 🙂

You may also like...