Herbouwwaarde vaststellen

Uw huis kan door schade totaal onbewoonbaar worden. Als u een koopwoning heeft, dan verplicht uw hypotheekverstrekker u om dit risico te verzekeren. U verzekert een bedrag waarmee uw huis opnieuw opgebouwd kan worden. Dat bedrag wordt de herbouwwaarde genoemd. Bij het afsluiten van een woonverzekering wordt deze herbouwwaarde en dus het te verzekeren bedrag bepaald.  

Wat is de herbouwwaarde van uw huis?

Vaststellen van de herbouwwaarde

U kunt zelf de herbouwwaarde van uw huis bepalen. Op internet zijn diverse calculatoren te vinden. Deze modules bepalen de herbouwwaarde aan de hand van drie categorieën, namelijk:

  • Type woning
  • Dak en constructie
  • Gevel
  • Afbouw

 
De combinatie van deze gegevens geeft een beeld van de grootte en kwaliteit van uw woning. Deze informatie is nodig om de waarde van uw woning te kunnen inschatten. Met een internetcalculator wordt globaal vastgesteld wat de gemiddelde herbouwkosten zijn. Een specifieke vaststelling kunt u laten doen door een taxateur.    

Wanneer bent u onderverzekerd?

U bent zelf verantwoordelijk voor het bewaken van de waarde van uw woning. Is uw verzekerd bedrag lager dan de herbouwwaarde van uw woning? Dan bent u onderverzekerd. Dat wil zeggen dat u bij schade maar een deel vergoed krijgt. Waardestijging van uw woning (door bijvoorbeeld een verbouwing) moet u dus altijd doorgeven aan uw verzekeraar. Veel huiseigenaren zijn onderverzekerd, dus blijf hier alert op.  

Appartementen

Bij appartementen wordt de herbouwwaarde niet vastgesteld. De waarde is namelijk niet los te zien van de overige appartementen in het gebouw. Een appartement is meestal verzekerd via de Vereniging van Eigenaren.  

Herbouwwaardemeters
Online herbouwwaardemeters:
www.taxatievergelijk.nl
www.hrs-groep.nl

Een printbare herbouwwaardemeter vindt u bij het Verbond van Verzekeraars:
Herbouwwaardemeter

Geen omkijken meer naar uw verzekering

Het onaangename gevoel of u nog wel voldoende verzekerd bent na een verbouwing of aankoop van een nieuwe keuken, bank, tafel of televisie is niet meer nodig. Met de Zelf.nl Woonverzekering bent u altijd ruim verzekerd tot een maximum van €400.000 voor uw woonhuis (opstal) en €125.000 voor uw inboedel. Zonder herbouwwaardemeters of inboedelwaardemeters. Profiteer bovendien van de lage premie van onze woonverzekering . Op Zelf.nl kunt u online een premieberekening doen. Heeft u liever persoonlijk contact? Dan bellen wij u graag terug!

You may also like...