Hoe voorkomt u ongelukken tijdens uw skivakantie?

Gisteren schreven we over de meestvoorkomende skiblessures en vandaag gaan we daar dieper op in. Het is leuk om te weten welke lichaamsdelen het vaakst te lijden hebben onder uw sneeuwuitspattingen, maar nog leuker (en handiger) is om te weten hoe u die blessures kunt voorkomen. Lees in dit artikel alles over het voorkomen van skiblessures.

U bent moe? Als u niet oppast kunt u héél lang uitrusten (in het ziekenhuis)

Skiën of snowboarden is een prachtig samenspel tussen balans, concentratie en kracht. Er hoeft maar één van die zaken weg te vallen en u heeft een probleem. Vermoeidheid (of een kater door een al wat te enthousiaste après-ski :)) kan daarvoor zorgen. Uit onderzoek blijkt dat ski-ongelukken vooral aan het eind van de dag plaatsvinden. Men is vaak ongetraind en niet gewend om een dag lang inspanning te leveren. Aan het eind van zo’n dag is de energie dan op en is een foutje snel gemaakt. Ook hoogte kan een rol spelen. Er is immers minder zuurstof in de ijle lucht en bij inspanningen is dat juist iets dat wij nodig hebben.

Zorg daarom dat u niet geheel en al ongetraind aan uw skivakantie begint. Om rechtstreeks vanaf de bureaustoel op de lange latten te gaan staan, is vragen om problemen. U kunt beter een paar weken van tevoren beginnen met oefeningen die uw conditie ten goede komen. Een paar keer in de week hardlopen of zwemmen doet al heel veel goed, maar er zijn nog veel meer oefeningen te bedenken. Op deze website staan handige tips om in sneeuwconditie te komen. Ook staat daar informatie over de broodnodige warming-up en cooling-down als u eenmaal op piste staat.

Goed materiaal is van levensbelang op wintersport

Natuurlijk wilt u volgens de laatste mode elegant, sportief en gracieus van een berghelling af skiën of snowboarden. Het wordt wat minder elegant en gracieus als u als een soort menselijke sneeuwbal naar beneden rolt. Had u toch maar dat ene riempje wat vaster gemaakt of had u toch maar iets minder gladde skikleding aangetrokken. Goed materiaal is van levensbelang op uw skivakantie. U gaat toch ook niet voetballen op balletschoentjes?

Skiën en snowboarden gebeurt doorgaans op sneeuw. Dat betekent dat het koud is buiten. Kou zorgt ervoor dat uw spieren verkrampen. Een verkrampte houding op ski’s of een snowboard komt uw balans niet ten goede. Skikleding is daarom ten eerste ervoor om u droog en warm te houden. Doorgaans bestaat skikleding uit drie isolerende lagen. Enerzijds om uw warm te houden, anderzijds uw warmte kwijt te kunnen; het moet kunnen ‘ademen’.

Naast het warmhouden van uw lichaam, heeft uw ski-uitrusting ook een beschermend doel. Denk daarbij aan een helm en schoenen die voldoende bescherming bieden om de ergste klappen op te vangen. Ook moet uw skikleding voldoende stroefheid bezitten. Zo glijdt u bij een val niet te ver van de helling af. Binnenkort meer informatie over skimateriaal.

Het weer kan in de bergen snel omslaan

Vertrekt u ’s morgens uit een zonovergoten dal, ’s middags kan het flink sneeuwen en waaien. Een sneeuwstorm is leuk, maar dan wel vanuit de veiligheid van uw blokhut met een knappend haardvuur binnen bereik. Bij extreme weersomstandigheden, die in de bergen zomaar uit ’t niets kunnen verschijnen, is het oppassen geblazen. Een rukwind kan u uit koers blazen en bij wind en kou ligt onderkoeling op de loer. Ook het zicht kan door een sneeuwstorm ernstig worden belemmerd. Een boom, rots of een afgrond wordt dan snel over het hoofd gezien en de gevolgen daarvan laten zich raden. Zorg daarom altijd voor goede, warme kleding en let op dat u niet gaat skiën als de weersomstandigheden dat niet toelaten.

En gebeurt er toch wat?

Gelukkig valt het gros van de blessures dat mensen oploopt tijdens een skivakantie heel erg mee. Voor de zwaardere gevallen (wanneer er bijvoorbeeld een ziekenhuisopname en een gipsvlucht nodig zijn) is het prettig om een goede reisverzekering te hebben. Deze dekt kosten waar uw ziektekostenverzekering ophoudt. De reisverzekering van Zelf.nl is Beste Koop 2012 volgens de Consumentenbond. Lees meer over medische kosten in het buitenland.

Wintersport

You may also like...