ruitschade

Hoe mijn steentje in de boeken van de grootmoeder van Zelf belandde

Het is nu ruim twee maanden geleden dat Zelf Heerhugowaard voor Alkmaar verruilde. De stad waar Proteq, de moeder van Zelf, in 1989 haar eerste klant in de boeken schreef. Ruim twee maanden is ook de periode dat ik voor Zelf blog. Een goed moment voor een nadere kennismaking. Aan de hand van een steentje stukje geschiedenis.

Regenboog

Tot mijn 10e woonde ik in de Bergerhof, een wijk achter de coulissen van het Alkmaarse Centraal Station. Op de plek waar collega’s nu hun fiets of auto parkeren, huisde in de jaren ’70 oliehandel Wokke. Onderweg naar school kwam ik er langs. Er stond soms een rode vrachtauto en de plassen hadden regenboogkleuren.

Op een dag wandelde ik met mijn ouders en andere volwassenen over de straat voor ons huis. Een straat waar normaal auto’s reden. Als een avondvierdaagse-in-slow-motion liepen we naar het gebouw van Wokke. Toen daar niemand bleek te zijn, was de demonstratie voorbij en dronken onze ouders bier uit flesjes.

Steentje bijdragen

Na het eten spraken we met een klein groepje voor het pand van Wokke af. De maan scheen in de ruiten van het verlaten gebouw. Een ideaal doelwit. Hoeveel ruiten we precies lieten sneuvelen weet ik niet meer. Genoeg voor een verhoor op het Alkmaarse politiebureau.

Ruim 10 jaar later, in 1989 om precies te zijn, nam verzekeraar Proteq zijn intrek in het voormalige politiebureau. Op een steenworp afstand van moederbedrijf Hooge Huys. Collega Manon herinnert zich vooral de geopende ramen in de zomer. “Tijdens de Alkmaarse kermis konden de mensen in het reuzenrad onze directeur bijna aanraken. Gek werd hij van het lawaai.”

Boos

“Was je niet boos op me?” vroeg ik mijn vader jaren na het stenen-gooi-incident. “Nee hoor, het was verzekeringswerk.” Hij had de brief voor me bewaard. Daarin las ik dat de firma Wokke de gesneuvelde ruiten vergoed kreeg uit zijn WA-verzekering. Ik ben het het Hooge Huys nog steeds dankbaar. Zonder hun uitkering van € 36, destijds 79 hollandsche guldens, had hij waarschijnlijk minder begrip gehad voor mijn radicale manier van actie voeren.

Iwan

Iwan is copywriter voor Zelf. Dat schrijven doet hij het liefst vanaf een toetsenbord. Vandaar dat zijn vrouw op vakantie de ansichtkaarten schrijft. In zijn vrije tijd doet hij John McEnroe na of leest hij dikke boeken.

You may also like...