matrix

Hoe werken schadevrije jaren bij Zelf?

Schadevrije jaren leiden tot een lagere premie. Dat is bij de meeste mensen die een autoverzekering hebben wel bekend. Maar wij merken dat veel mensen niet helemaal precies weten hoe dat precies in elkaar zit. In dit artikel leggen wij dat voor je uit. Houd je vast, daar gaan we.

Schadevrije jaren en de bonus- malusladder

Voor elk jaar dat je zonder schade in je auto rijdt, stijg je een treetje op de bonus-malusladder. Hoe hoger je op die ladder staat, hoe hoger de korting die je krijgt op je verzekeringspremie. Bij Zelf is de maximale korting 80%. Die 80% bereik je na 9 schadevrije jaren. Overigens bedoelen we met schadevrije jaren de jaren waarin je geen schade hebt geclaimd. Heb je wel schade gehad, maar heb je dat zelf betaald, dan geldt dat nog steeds als schadevrij jaar.

Je korting per schadevrij jaar in een handige tabel

bonusmalusladder

Hoe deze tabel werkt aan de hand van een voorbeeld

Als je met 0 schadevrije jaren bij ons binnenkomt, sta je al op trede 5 van de ladder. Daarmee krijg je 38% korting op de premie van je autoverzekering. Als je vervolgens 5 jaar vrolijk en schadevrije rondrijdt, dan ben je tot trede 10 geklommen, wat je recht geeft op 68% korting.

Maar dan slaat het noodlot toe in de vorm van een plotseling overstekende kanariegele Daf. Je rijdt schade en je claimt dat bij ons. Dan zie je in de kolom “Met 1 schade” in de tabel hierboven dat je naar trede 7 zakt. Het kortingspercentage dat daar bij hoort is 52%.

Uh… wat?

Ja, sorry. We kunnen het alleen maar leuker maken, maar niet makkelijker. Schadevrije jaren, bonus- malusladder en de treden daarvan blijven lastige materie. Om je kortingspercentage te berekenen volg je deze stappen aan de hand van de tabel hierboven.

 1. Achterhaal het aantal schadevrije jaren (2e kolom)
 2. zoek de bijbehorende trede op (1e kolom)
 3. Claim je wel of geen schade?
  1. Rijd je geen schade? Dan stijg je 1 trede en krijg je dus een hoger kortingspercentage (tot maximaal 80%)
  2. Rijd en claim je wél schade? Dan zak je naar de trede die vermeld staat in de 5e kolom
  3. Rijd en claim je 2 schades in 1 jaar? Dan zak je naar de trede die vermeld staat in de 6e kolom
  4. Rijd en claim je 3 of meer schades in 1 jaar? Dan zak je bijna altijd naar trede 0. Dan betaal je een toeslag van 56% op je autoverzekering

En wat moet je doen als het niet duidelijk is?

Dan leggen we je dat heel graag telefonisch aan je uit. Bel ons dan op 072 5 180 160.

You may also like...