Hoeveel is uw auto waard?

Heel veel mensen vragen zich af wat de waarde van hun auto is. Misschien wilt u ook wel weten hoeveel een andere auto waard is. Een pasklaar antwoord op die vraag is niet te geven. Hoe komt dat?  

Hoeveel is uw auto waard?

U wilt uw auto verkopen of inruilen. Dan wilt u weten: wat is mijn auto waard? Hoeveel kunt u voor uw auto vragen en krijgen? Deze vraag speelt ook op als uw auto ernstig beschadigd is en uw verzekering de dagwaarde van uw auto uit zal keren. Hoeveel krijgt u dan nog voor uw auto? Het kan ook voorkomen dat u een tweedehands auto wilt kopen en dat u wilt weten of de vraagprijs hiervan reeël is. Waar moet u in deze situaties rekening mee houden?  

Dagwaarde

Voor de waarde van uw auto worden diverse termen gebruikt, zoals: dagwaarde, cataloguswaarde of taxatiewaarde. Deze verschillende termen betekenen in feite hetzelfde. Wij zullen de term dagwaarde hanteren. Voor de dagwaarde is de volgende rekensom van toepassing:  dagwaarde = aankoopwaarde – afschrijving  

Waardebepaling

Op internet zijn diverse sites te vinden waar u op basis van het kenteken de waarde van uw auto kunt laten bepalen. De uitkomst is meestal gebaseerd op merk, type, bouwjaar, kilometerstand, motor, opties en accessoires. Ook worden soms de staat van onderhoud, gemiddelde verkoopprijs en de gemiddelde inruilwaarde meegenomen. Er zijn ook gevallen waarbij er geen berekening  gemaakt kan worden, omdat er over die auto te weinig informatie aanwezig is. Een tool op internet kan geen exacte waarde van uw auto geven. Ook bij diverse dealers en garages zult u telkens een andere dagwaarde te horen krijgen.  

Verkoopwaarde

Heeft u de waarde van uw auto bepaald? Dan kunt u alsnog de vraag stellen: voor welk bedrag zet ik hem te koop? Het hangt er dan vanaf waar u hem te koop zet. U kunt uw auto verkopen via internet, een veiling, een dealer of gewoon bij u in de straat. Ruilt u uw auto bij een dealer in voor een andere auto? Dan is de dagwaarde van uw oude auto altijd hoger dan wanneer u hem daar alleen te koop zet. Er spelen uiteraard allerlei factoren mee die bepalen of uw auto snel verkocht zal worden voor de door u gewenste prijs. Dit zijn bijvoorbeeld kleur, onderhoud, de vraag naar het merk en het model. De marktwaarde van een auto kan hoger liggen dan de dagwaarde, bijvoorbeeld wanneer kenners/liefhebbers meer over hebben voor de auto vanwege bepaalde unieke eigenschappen. Daardoor wordt de marktwaarde hoger.  

Aankoopwaarde

Als u de waarde van een auto wilt weten omdat u een auto wilt aankopen, dan is het verstandig om in ieder geval een taxatierapport te laten maken. Dan wordt er namelijk goed gekeken naar eventuele verborgen gebreken. Als er een keuringsformulier aanwezig is: neem deze dan goed door! Laat u niet ompraten door aanbiedingen en accessoires die afleiden van waar het eigenlijk om gaat, namelijk de auto. Zet uw wensen en eisen goed op papier voordat u zich gaat oriënteren en kijk dan of de prijs van de auto de waarde die u aan de auto geeft overeenkomen.  

Een autoverzekering is verplicht

Heeft u een auto gevonden en bent u op zoek naar een voordelige autoverzekering? Bereken hier eenvoudig uw premie. De cataloguswaarde van uw auto heeft ook gevolgen voor de beveiligingseisen die uw verzekeringsmaatschappij aan de auto stelt. Bent u benieuwd naar de eisen voor uw auto? Neem dan contact op met Zelf.nl

You may also like...