P1020343

Home made in Holland

De amateurknutselaar haalt in de herfst zijn hart op: natuurmaterialen liggen voor het oprapen en het weer laat het toe dagenlang te knutselen. Op professioneel gebied wordt er in dit koude kikkerlandje trouwens veel meer prachtigs gemaakt. Zelf interviewde drie originele ambachtsmakers van wie we als klapper op de vuurpijl ook nog iets leuks mogen weggeven.

ViefLaVie

out-of-office
Van jongs af aan heeft Vivian fluffy haar en een aangeboren interesse voor kunst, mode en taal. Niet gek dat ze al een hele tijd rondliep met de gedachte canvas tasjes te bedrukken met zelfgemaakte prints & quotes. Toen ze merkte dat vriendinnen wel wilden ‘ intekenen’ op de eerste tasjes besloot ze deze droom na te jagen: ze liet de eerste 50 stuks bedrukken en verkocht ze via Facebook. Nu is er zelfs een heuse ‘limited edition’ webshop met bijbehorend blog van ViefLaVie.

“I Like Cookies & Rainbows was het eerste tasje; vrolijk en een beetje hippie-achtig. Daarna kwam de wintereditie, Whatever wisenose, als cynisch statement voor die mensen die het altijd beter weten. Inmiddels liggen de 100 nieuwste tasjes in de webshop: Out of Office. De quotes reflecteren wie ik ben. Ik verwonder me graag over kleine dingen. Het knapperige koekje bij de thee, kleuren in de kauwgomballenmachine of geroezemoes in de trein. Vandaar ook mijn tagline ‘the little things that blow your mind, welcome to mine.”

Printmeneer

P1020345

Wouter, beter bekend als Printmeneer, wilde een jaar geleden speculaasmijters maken. Je weet wel, speculaasjes die eruit zien als de mijter van Sinterklaas. Een logische behoefte gezien de tijd van het jaar, maar nergens kon hij geschikte uitsteekvormpjes vinden. Dus besloot hij ze zelf te gaan maken. Hij printte ze 3D en zette ze op Etsy omdat hij ervan overtuigd was dat er meer mensen moesten zijn die zoiets zouden willen hebben. Nu een jaar later verkoopt hij meer dan 50 vormen in binnen- en buitenland.

“Een keramiekbakker in Florida gebruikt mijn vormpjes om klei mee uit te steken. Iemand in Nieuw Zeeland wilde er marshmellows mee maken voor een themafeest en in de VS worden mijn vormpjes gebruikt bij het maken van papier. Zelf blijf ik er gewoon koekjes mee bakken, maar tegen de tijd dat ze uit de oven komen zit ik alweer achter de 3D printer om de vormen te optimaliseren. Mijn gouden tip voor de beste koekjes? Laat je deeg een dag rusten voordat je gaat uitsteken. Dat zorgt voor een veel beter resultaat.”

StudioBin

StudioBin_2

Als er zoiets zou bestaan als professioneel fröbelaar zou Edith aan alle criteria-eisen voldoen. Nee, het is geen omaatje die op haar oude dag nog wat uren te vullen heeft. Het is een kouwkleum die al jaren met sjaaltjes van anderen om haar nek liep en vond dat ze er zelf ook wel eens een paar kon maken. Dus deed ze dat. Met succes want inmiddels lopen heel wat Nederlanders rond met een creatie van StudioBin om hun hals. En dat maakt het toch zeker wel de moeite waard om er verder mee te gaan.

“Ik kan overal door geïnspireerd raken. Een product in een winkel, een tijdschrift of dingen die ik op straat zie. Nu ik mijn spullen ook aan anderen verkoop, ben ik enorm kritisch geworden. De producten die ik maak moeten eruit zien alsof je ze in de winkel kunt kopen. Dat valt niet altijd mee, maar als je eenmaal weet hoe een stof zich gedraagt gaat het al een stuk beter. Er is een hoop frustratie aan te pas gekomen voordat ik de kwaliteit had bereikt waar ik naar streefde. Een goede naaimachine helpt daarbij trouwens ook hoor!”

Winnen! Maak zelf kennis met VieflaVie, Printmeneer en StudioBin

Van elke kunstenaar geven we iets weg. Van wie zou jij graag een leuk pakketje met de post ontvangen? Laat hieronder je reactie achter, vul een geldig e-mailadres in en wie weet…

You may also like...

6 Responses

 1. Sander zegt:

  Ik bin aan de beurt om te winnen!! Ik zou neon weten waarom die prijs niet voor mij is!

 2. Annemieke Toersen zegt:

  Ben erg nieuwsgierig wat Printmeneer nog meer voor leuke vormpjes maakt.

  Hartelijke groet,
  Annemieke

 3. Patty zegt:

  Ik ga toch voor een tasje van Vief la Vie! Of ontvang ik dan een stuk van het fluffy haar?

 4. Mirjam zegt:

  Mijn dochters lachen om mijn bak kunst, want ik bak er niets van, maar wie weet lukt het wel met de vormpjes van printmeneer!
  Hartelijke groet van Mirjam

 5. Heleen Ardon zegt:

  Lekker opvallend de winter door; doe mij maar zo’n sjaal van StudioBin!

 6. Eva zegt:

  Bedankt voor jullie reacties!
  Deze actie is inmiddels gesloten en de winnaars hebben hun prijzen toegestuurd gekregen.
  Heel veel plezier ervan!