autovandetoekomst

Iedereen een Knight Rider, maar hoe verzeker je dat?

Als autoliefhebber smul ik niet alleen van oude autoverhalen, ook de nieuwe ontwikkelingen volg ik op de voet. Ga je mee met een proefrit langs de laatste ontwikkelingen? Als het goed is, staat de auto nu voor de deur.

Lekker gereden? We checken even het kastje

Stel je voor: een kastje in je auto dat je verzekeraar vertelt wat je rijstijl is. Ver-van-je-bed-show? Nee hoor, in Engeland en in de VS wordt het al gedaan. Ons moederbedrijf test ze op dit moment ook al. Interessant voor verantwoorde jonge automobilisten die last hebben van het rijgedrag van roekeloze leeftijdsgenoten.

Je auto rijdt zelf

‘Leuk hoor zo’n Big brother-kastje in mijn auto’, hoor ik je denken. ‘Maar wat nou als mijn rijgedrag niet perfect is? Moet ik dan verzekeringspremie bijbetalen?’ Gelukkig komt uit Silicon Valley een andere technologie overgewaaid: de zelfbestuurbare auto. Nu sommige moderne auto’s ook al voor hun bestuurders inparkeren lijkt de stap van parkeerplaats naar de openbare weg een kleine.

Een robot die je naar de eindbestemming brengt terwijl je stoel in een comfortabele stand zakt. En je geen zorgen hoeft te maken over het laatste oordeel van dat verdomde kastje. Sterker nog, misschien wordt de flitspaal wel een bedreigde wegsoort.

Maar als de robotauto dan toch een 0 en een 1 omdraait en een slachtoffer maakt. Wie is dan aansprakelijk, de bestuurder of de fabrikant? Om slepende zaken te voorkomen is het idee ontstaan om van iedere robotauto een rechtspersoon te maken. Met een verzekering die betaald word door de fabrikant, zodat deze geprikkeld wordt om het product verder en verder te verbeteren.

Google zoekt, vindt en brengt je

Misschien word het nog zo gek dat Google op basis je zoekgegevens de robotauto naar bedrijven, winkels, feesten en hotels laat sturen waarvan Google vindt dat het bij jou past. Tja, die automatiseringsgolf brengt nog een hoop verandering met zich mee.

Wat je hier als klant van gaat merken?

Nog even niets. Op dit moment hebben we nog geen kastjes waarmee we op basis van je rijgedrag een persoonlijke verzekeringspremie kunnen afgeven. Maar omdat de meesten van ons wel iets met gadgets en technologie hebben, houden we deze ontwikkelingen scherp in de gaten. Wordt zeker vervolgd dus.

Nicolaos

Nicos is als acceptant poortwachter voor Zelf. Maar daar buiten iemand die graag stilstaat bij het leven, in al haar facetten. Zolang het duurt koestert hij de verschillen tussen continenten en samenlevingen. Om die verschillen te laten bestaan verkiest hij regelmatig producten van lokale leveranciers boven die van de multinationalen.

You may also like...