Inboedelwaardemeter leidt vaak tot over- of onderverzekering: u betaalt te veel of krijgt te weinig

Veel verzekeraars werken met een inboedelwaardemeter bij hun . Dat is voor hen een belangrijke leidraad wat de te verzekeren waarde is van de spullen in uw huis. Een inboedelwaardemeter bestaat uit een, soms lange, vragenlijst waaruit u bepaalt voor welk bedrag uw huisraad moet worden verzekerd. Op basis van de antwoorden die u geeft, wordt de waarde van de huisraad geschat. Dat leidt soms tot onwelkome situaties. Bij Zelf.nl doen wij het echter anders.

Persoonlijke kenmerken bepalen voor een groot deel de hoogte van uw premie (niet bij Zelf.nl)

Iemand die veel verdient, geeft meer geld uit aan spullen. Dat geldt zowel voor het aantal spullen, als de prijs per stuk daarvan. Zeg maar het verschil tussen een Ikea-bank en een handgemaakte, Italiaanse gazellelederen vierzitsbank. Bij brand zal er een hoger bedrag in geld verloren gaan aan die vierzitsbank dan aan de Klippan van Ikea. Logisch dus dat diegene meer premie betaalt.

Ook zaken als woonoppervlak worden meegenomen in de premie van uw . Hoe groter het oppervlakte van uw woonruimte, hoe meer troep spullen u erin kunt zetten. Dat zorgt ook weer voor een verhoging van de premie van uw .

Het nadeel van deze manier van premiebepalen

Stel, u houdt van een minimalistische inrichting, een zeer minimalistische inrichting. U heeft een gigantisch huis, met een enorm woonoppervlak, maar gebruikt slechts een heel klein deel daarvan voor een bank, televisie en koelkast, allemaal “gezellig” bij elkaar gezet. Toch zou u dan voor uw woonoppervlak meer premie voor uw betalen. Dit is natuurlijk een voorbeeld dat in het extreme is getrokken, maar het is duidelijk dat persoonlijke kenmerken niet altijd de hoogte van de waarde van uw spullen kunnen bepalen. U kunt een hoger salaris immers ook spenderen aan meerdere luxe vakanties per jaar en niet omzetten in materiële zaken.

Inboedelwaardemeter leidt tot gemiddeld hogere premies, of tot onderverzekering

Zoals u hierboven heeft kunnen lezen leidt een inboedelwaardemeter tot scheve situaties. Het werkt ook omgekeerd. Uw gezinssamenstelling is veranderd of u heeft meer of duurdere spullen gekocht. Als u deze niet extra verzekert, dan loopt u het risico onderverzekerd te zijn. Dat betekent dat de verzekerde waarde lager ligt dan de werkelijke waarde. Bij schade ontvangt u dan maar een deel van uw schade terug en dat is geen zaligmakende situatie.

Maar hoe werkt het dan bij Zelf.nl?

Wij schatten de waarde van uw inboedel niet in via zo’n inboedelwaardemeter. Uw inboedel is gewoon gegarandeerd verzekerd tot € 125.000. Deze dekking is een All Risk dekking. Dit is de meest uitgebreide dekking die mogelijk is. Alle oorzaken van schade zijn verzekerd, tenzij deze specifiek zijn uitgesloten (overigens net een handje vol). Zijn uw spullen meer waard dan die € 125.000? Dan bent u bij ons niet op het juiste adres. Toch blijkt dat veruit de meeste mensen absoluut niet aan die grens komen.

Wilt u weten wat bij ons een kost?

Binnen een paar minuten weet u de premie van onze . Probeer het nu gauw zelf.

You may also like...