Inbraakpreventie is van essentieel belang

Hoewel u ongetwijfeld een goede woonverzekering heeft afgesloten, is een inbraak een gebeurtenis die niet licht aan u voorbij gaat. Daarom is het van groot belang dat u er alles aan doet om dit te voorkomen. De zomer is nu volop aangebroken. Een tijd van open raampjes, dichte begroeiing en afwezigheid door vakantie; ideale omstandigheden voor inbrekers! Voor ons is dit dan ook een uitgelezen moment onze top-5 inbraakpreventietips te publiceren.

#5. Sociale controle
Sociale controle is geen relikwie uit een lang vervlogen tijdperk waarin politieagenten nog Bromsnor heetten. Sociale controle is een krachtig middel om inbraak of vernieling te voorkomen. Zorg in de eerste plaats voor een goed contact met uw buren (geen Rijdende Rechter perikelen). Zij vormen immers uw ogen en oren als u zich een paar duizend kilometer zuidelijker bevindt. Laat uw woning en de spullen daarin beschermen. Stel uw buren dus op de hoogte van uw vakantieplannen. Maak duidelijk hoe lang u weg bent en vraag hun om een oogje in het zeil te houden. Vreemde geluiden of vreemde mensen in uw tuin kunnen door hen snel worden opgemerkt.

#4. Laat uw woning bewoond lijken bij afwezigheid
Een bewoond huis is vaak een stap te ver voor de gelegenheidsdief. Die zoekt immers een makkelijke prooi zonder kans te lopen een furieuze eigenaar te wekken. Gebruik daarom timers om een paar lampen automatisch aan te laten gaan. Zorg dat de post geen Alpe d’Huzes vormt op uw deurmat. Vraag iemand om deze op te ruimen. Laat ook geen volle vuilnisbakken achter. Al zou u dat alleen al doen om te voorkomen dat de biochemische dienst bij u op de stoep staat. Laat iemand het gras in uw tuin maaien. Gras is een goede indicator voor afwezigheid. In de zomermaanden groeit dit extra snel.

#3. Zorg voor goed hang- en sluitwerk
Een deur openen met een scherpe zakdoek? We hebben voorbeelden gezien. Een deur of een raam is de meest logische toegangsweg tot uw woning en vaak ook de zwakste. Goed hang- en sluitwerk maakt het inbrekers moeilijk om binnen te komen. Hoe langer het duurt, hoe groter de kans dat het feest voor hen niet doorgaat (uw buren zijn immers alert). Zorg voor goede (driepunt)sloten met een keurmerk. Repareer dat ene klemmende raampje dat alleen voor het oog dicht zit. Zorg ervoor dat slotcilinders niet te ver uitsteken. Goed beslag beschermt uw sloten tegen afbreken.

#2. Denk om de bovenverdieping
Vergeet bij een scan van uw woning op inbraakveiligheid niet om zo’n drie meter omhoog te kijken. De bovenverdieping is vaak makkelijker te bereiken dan u denkt en wordt door de ogenschijnlijke hoogtebarrière snel vergeten. Een ladder is voor een inbreker misschien snel gevonden. Ook rolcontainers of andere zaken in uw tuin waar men makkelijk op kan klimmen vormen voor dieven een prima opstapje voor een geklaarde klus. Weet u nog dat ene raampje op de eerste verdieping dat niet zo heel goed meer sloot en u zou repareren? Juist, een inbreker was daar erg blij mee. Geef de eerste verdieping dus net zo veel aandacht als de begane grond. Zorg er bovendien voor dat deze moeilijk toegankelijk is. Zet uw rolcontainers in de schuur, laat geen ladders slingeren en maak het boeven zo moeilijk mogelijk om hogerop te komen.

#1. Sluit uw ramen en deuren goed af
Lijkt voor de hand te liggen, is het niet. Hele volksstammen zijn opgegroeid met een touwtje door de brievenbus, sleutels onder bloempotten of onafgesloten achterdeuren. We leven echter niet meer in de tijd van Swiebertje. Bovenstaande zaken zijn in bladgoud geschreven uitnodigingskaarten aan het dievengilde. Doe alles, maar dan ook echt alles zo goed mogelijk op slot. Laat geen sleutels in het slot achter. Hang geen adres- of naamlabels aan sleutelbossen. Doe gewoon alles op het nachtslot.

You may also like...

1 Response

  1. 23-07-2012

    […] van apparatuur, geld, parfum, zonnebrillen en sieraden. De ironie in deze is dat ik een tijd terug inbraakpreventietips op dit blog heb […]