Is uw auto al winterklaar?

Goed voorbereid de weg op gaan is hét middel tegen ongelukken. Laat u niet verrassen door winterweer. Controleer uw auto regelmatig op gebreken en vermijd risicovolle situaties. Met onze tips wordt dat een stuk eenvoudiger.

Gebruik winterbanden

Winterbanden bieden meer veiligheid op de weg tijdens winterse omstandigheden. Maar waarin verschilt een winterband van een zomerband? Een winterband heeft een andere rubbersamenstelling dan een zomerband. De samenstelling is aangepast aan de weersomstandigheden. Met een winterband heeft u over het algemeen meer grip op de weg.

Zorg dat de accu van uw voertuig in goede staat is

Een teer punt is ongetwijfeld de batterij van onze wagen. De levensduur van een autobatterij varieert tussen de drie en zeven jaar. Bij winterse vriestemperaturen daalt de capaciteit van deze batterij dramatisch, met alle nare gevolgen vandien. Controleer uw accu dus regelmatig en voorkom startproblemen in de winter.

Ruitenwisservloeistof en anti-vries

Deze is logisch. Als u uw ruiten wilt sproeien in de winter en u heeft geen anti-vries in uw ruitenwisservloeistof, komt er heel weinig vloeistof uit. Kant-en-klare anti-vries ruitenwisservloeistof is overal te koop.

Zorg dat uw autodeuren nog open kunnen

Als u niet in uw auto kunt komen, wordt het lastig om überhaupt de winterse hel te trotseren. Vastgevroren autoportieren vormen altijd een hilarisch tafereel in een winterse straat. Om vastgevroren autoportieren te voorkomen, kunt u talkpoeder of siliconenspray gebruiken op de rubbers van uw portieren. Zo komen ze niet vast te zitten na een (strenge) vorst. Zijn uw portieren toch vastgevroren? Deuren meer dicht drukken! Dan breekt het ijs tussen het rubber en gaat deze vaak weer open. Of gebruik anders een zakje warm water.

Zet uw auto bij vorst niet op de handrem

“Ik wil mijn auto toch niet aan het eind van de straat terugvinden?” horen wij u brommen. Nee, natuurlijk niet, maar u wilt toch wel gewoon weg kunnen rijden? U wilt toch niet driftend door de bochten heen glijden? Als uw handrem raakt vastgevroren, komt u nergens. Zet daarom uw auto niet op de handrem, maar zet hem daarvoor in de plaats in de eerste versnelling.

You may also like...

28 Responses

 1. Rob zegt:

  Ik zal zorgen dat we wagen winterklaar is als jullie de rekening betalen. Kunt u me vertellen wie de winterbanden gaat betalen?

  • Jan-Rinze zegt:

   Dezelfde persoon die de zomerbanden eerder moet vervangen ivm extra slijtage.

 2. Inge zegt:

  @Rob: kun je toch zelf betalen? Als je op winterbanden rijdt, slijten je zomerbanden minder hard. Die hoef je dus minder vaak te vervangen. Dus: er zijn geen extra kosten bij aanschaf winterbanden…

 3. j.plomp zegt:

  Als je op tijd je beurtje geef aan je voertuig kan er weinig fout gaan,
  je onderhoud is gewoon erg belangrijk groetjes Jan uit hellevoetsluis.

 4. Michel zegt:

  Ik vind winterbanden ook overbodig. Je kunt ook je rijstijl aanpassen.
  Ik ga op een auto van €1000,- geen winterbanden leggen.
  Als je met winterbanden roekeloos rijdt, helpen die ook niet.

  • Cremers zegt:

   Nee klopt, je kunt inderdaad beter iemand dood rijden. En de rijstijl aanpassen is wel verstandig, maar je zou maar eens ( door toedoen van iemand anders ) een noodstop moeten make…. 😉

 5. Pieter zegt:

  Vroeger reed niemand op winterbanden, nu krijg je een bekeuring als je ze niet om hebt in de landen om ons heen.
  Maar vroeger was de samenstelling van het asfalt ook anders, het zoab van nu voert water heel snel af, maar wordt bij vorst zeer glad.
  Tip: markeer de positie van je wiel als je hem er af haalt (la-ra-lv-rv) zodat je hem op dezelfde plek terug kunt zetten.

 6. Herman. zegt:

  Mijn auto heeft 4 zijzoenen banden,en hij is net gekeurd
  en ook nog een groete beurd.
  Ik hoop dat mij niets meer overkomt deze winter.
  Maar voorspelen kun je het toch niet helemaal.
  succes allemaal deze winter,ik hoop dat jullie er deze winter
  goed door komen.
  En alvast de beste wensen.

  • BCV zegt:

   zijzoenen????
   gekeurd????
   groete beurd???
   voorspelen???

   Mensen, let toch eens op het juiste Nederlands !!!!

   • Jeroen zegt:

    Hebben we het over auto’s of over taal ?

    • Dirk zegt:

     Wij hebben het hier over auto’s, maar onze taal verloederd ook door al die foute spellingen. Als een ieder daar eens beter naar keek, voordat hij/zij het de wereld instuurd, zal het allemaal goed komen.

 7. Smit J zegt:

  Ja winterbanden zijn wel belangrijk maar ik rij te weinig in de winter. winter lkaar is mijn auto wel. En alles is na gekeken en goed bevonden.

 8. Fred zegt:

  Inderdaad, alles wordt sneller om ons heen en we moeten ons aanpassen. Heb er net vorige week 4 Bridgestones op laten leggen, zo kunnen we de winter weer door.

 9. Wesley zegt:

  Allemaal leuk en aardig maar ik heb nu bijna 5 jaar me rijbewijs rn dit wordt dus de 5e winter die ik met de auto doormaakt en ik heb nooit problemen gehad.. Als je gewoon goeie bandjes eronder heb liggen kom je er ook wel.. En ja.. Net als rob(eerste bericht) is het voor mij niet eens mogelijk om winterbanden te halen.. Groeten uit hier

 10. Jan zegt:

  De meeste dealers bieden tegenwoordig een gratis wintercheck aan. Waarom zou je die kans laten lopen. Je auto gaat dan pico bello de winter in.

 11. henk zegt:

  als je auto goed rijd doe er dan niks aan

 12. lucas zegt:

  wij krijgen dinsdag onze winterbanden.
  voor eigen veiligheid vinden wij het belangrijk om de auto in goede staat te hebben.
  we hebben een kleine meid van bijna 2 en onze tweede komt binnen 10 weken.
  dus alleen voor onze kinderen doen we dit al.
  ze zijn zo kwetsbaar in de auto.
  en goede autostoelen en gordels is ook belangrijk.
  je hebt het met gladde wegen niet altijd zelf in de hand ook al ben je nog zo voorzichtig.

  laat je niet verrassen.

  groetjes lucas

 13. Ron van Dodewaard zegt:

  Winterbanden is tegenwoordig een trend geworden! Als je geen winterbanden hebt ben je een sukkel. Ik rij al 40 jaar op all weathers. Snelheid aanpassen en een beetje extra opletten,
  De enige die er wel bij vaart is de bandenhandel, die lacht ze eigen rot!

  • Jeroen zegt:

   Je hebt helemaal gelijk, wat een gelul over die winterbanden.
   Als je echt met de auto moet, dan doe je het gewoon rustiger aan.
   Ik sta liever mijn voorang af, als ik daarmee eventuele ongelukjes kan voorkomen. Dan kom je maar ergens later aan, als ik er maar veilig aankom.

   Als je geld teveel hebt, kun je ook iemand te eten geven die dat honger heeft. Maar ja, in plaats daarvan kopen ze winterbanden.

 14. Wim zegt:

  40 jaar?????? Zolang bestaan er geen all weather banden

 15. Lasgo zegt:

  Het ligt eraan hoeveel je rijdt! Als je te bang bent om de weg op te gaan maak je juist ongelukken. Ik rijd zo’n 20.000/25.000km. per jaar. Van 1996 tot 2002 heb ik een Subaru Impreza gehad en heb daarmee uitsluitend op winterbanden gereden, zomer en winter door!!! Er wordt beweerd dat de winterbanden in de zomer sneller slijten, onzin! Ik heb met die winterbanden ruim 85.000km. gereden! En dan is onze rijstijl niet bepaald ‘zuinig’!
  Nu heb ik onder m’n huidige auto, in de zomer all-seasons banden en in de winter, winterbanden van ‘GoodYear’. Ik heb ze toch nodig voor de wintersport. En het merk ‘GoodYear’ is absoluut een aanrader! Op m’n vorige auto, een Renault Clio had ik deze voor het eerst. Na uitvoerig div. testen te hebben vergeleken had deze band het beste grip op sneeuw, ijs, regen, enz. Vandaar dat ik vorig jaar voor mijn nieuwe Mazda 2, voor de winter meteen nieuwe stalen wintervelgen + de ‘GoodYear’ banden heb besteld bij Greeve Banden te Maasdijk.
  Geloof mij nu maar, uit ervaring, winterbanden rijden écht ’n stuk prettiger in de winter. En daarbij hoef ik mijn rijstijl nauwelijks aan te passen! Immers als het glad is, houd je daar toch rekening mee?!!!

 16. Bart zegt:

  Winterbanden, goed idee.
  Maar…… Als je vervolgens denkt er weer met vol gas van door denkt te kunnen gaan helpen winterbanden ook niet. Bij winterweer moet je nogsteeds je rijstijl aanpassen.Ik zie elke winter weer, en ook in de herfst bij slecht weer, dat de senelheid niet aangepast wordt. Nee gewoon gas geven en verder niet opletten.
  Verder is je auto altijd winterklaar, als hij maar regelmatig onderhouden wordt.

 17. ineke zegt:

  Ik ben het inderdaad met wat mensen wel eens, (Rob_Wesley) wie betaald de rekening, ze kunnen allemaal wel van alles willen en verplichten maar wie betaald de rekening, ik ben ook helaas niet in de mogelijkheid omdat te kunnen, nu heb ik nog wel redelijk goed banden en hoef niet meer dan 24 km. te rijden per dag, en je rijgedrag is ook zeer belangrijk en goed opletten en afstand houden. Wij zijn zo de winter altijd nog door gekomen.

 18. Sjef de Haas zegt:

  heb al vaak gevraagd of mijn voorruit vervangen kon worden aan zelf.nl ben voor ruit schade verzekerd nooit een aan rijding gehad, nu de zon vrijlaag staat heb ik daar zeer veel last van, en zie alleen maar strepen de garage krijg dat ook niet weg moet een nieuwe ruit in en zelf.nl weigerd dus hoezo veilig de winter door zo rijden is ook levens gevaarlijk

 19. E.Marinus zegt:

  Uw wintergegevens voor mijn auto is mij bekent, heeft winterbanden en wordt 15-12-2011 voor grote beurd afgeleverd aan de mijn bekende garage.
  Vriendelijke dank voor de inlechtingen.

 20. Florine zegt:

  Mensen er bestaan ook goede 2e hands winterbanden, te koop op bijvoorbeeld Marktplaats en bij sommige bandenzaken.

 21. Dirk zegt:

  Welnu “jongelui” ik verplaats mij al meer dan 40 jaar over deze aardkloot met gemotoriseerde voertuigen, zoals 30 tonners en zwaarder en ik heb winters meegemaakt op de weg, met meer sneeuw en gladheid dan wij de laatste 10 jaat hebben gehad. En dit alles ZONDER winterbanden. Temperaturen overdag, ook in Nederland, van min 15 graden celcius. Waardoor de dieselolie in je tank ging vlokken. Beetje benzine erbij en gaan als de brandweer!! Die winterbanden zijn pure winst voor hen die ze maken en voor hen die ze verkopen!! Typisch een mode verschijnsel van de laatse paar jaar. De overheid laat de oren hangen naar de middeestand. Ook de overheid verdient er dik aan.