• Geen categorie
 • 231
intro-Bart

De bekendste meester van Nederland

Werd je wakker en dacht je: ‘ik begin een blog met quotes’?

“De eerste twee jaar als docent was ik alleen bezig met lesgeven, klassenmanagement en orde. Daarna viel het me pas op dat kinderen zulke mooie, grappige dingen vertellen. Die onthield ik, vergat ze of vond ze terug op een stuk verfrommeld papier in de wasmachine. Tot ik er een paar op Facebook plaatste en leuke reacties van mijn vrienden ontving. Zo ontstond het blog met quotes die mijn gevoel voor die dag typeren. Ik kreeg onwijs veel reacties en werd ineens gebeld door een uitgever…”

06_quote_6

Je bedenkt dus nooit vooraf: ‘dit wil ik bereiken’?

“Ik ben helemaal geen goede planner. Ben ik nooit goed in geweest en zal ik ook nooit zijn. Ik ben gewoon niet zo georganiseerd. Alles wat nu gebeurt, zie ik als groot cadeau: als ik dit vooraf bedacht had, was het waarschijnlijk nooit gebeurd. Ik leef dan ook in het nu en denk niet zo na over later.

Zo zei mijn leraar Duits ooit ‘Bart, over 15 jaar sta jij voor de klas’. Ik heb hem hard uitgelachen. Ik was namelijk écht geen voorbeeldige scholier en had op m’n 22e alleen mijn mavodiploma. Ik heb geen idee waarop die leraar dat dus baseerde, maar achteraf gezien had hij gelijk.”

04_quote_4

Waarom ben je dan toch (onbewust) zo succesvol?

“Ik denk dat het komt omdat ik leef op gevoel. Ik doe dingen die ik leuk vind of doe ze niet. Zo ben ik erachter gekomen dat leraar zijn, mijn ding is. Zo ben ik ook met die quotes begonnen. Ondanks dat ik soms onder de tafel lig van het lachen wil ik niet dat mensen mijn blog of boek als moppenboek zien. De gedachte achter de quote maakt het vaak mooi. Ook al is het lang niet altijd correct Nederlands. Een quote is geen quote meer als ik ‘m aanpas. Hij wordt minder gevat en ook meteen een stuk minder leuk.”

03_quote_3

Wat maakt die quotes nou zo leuk?

“Deze taal – de straattaal –  onderscheidt kinderen van volwassenen. Als kind was ik dagelijks buiten aan het skaten of voetballen en spraken we ook onze eigen taal. Ik vind het mooi dat kinderen laten zien dat ze leven met kinderen van een andere cultuur. Het maakt taal rijker en brengt het in beweging. Ik vind het prachtig wanneer Nederlandse woorden een volledig andere betekenis krijgen. Zo hoorde ik afgelopen jaar dat een scherpe voorzet tegenwoordig een HD-voorzet heet. Op zulke momenten denk ik echt ‘hoe kom je erbij?’. Ik zou daar zelf nooit opgekomen zijn.”

01_quote_1

Een blog, boek, column: stiekem toch een plan voor de toekomst?

“Ik ben aan het ontdekken. Ook op het gebied van schrijven. Het is fijn je mening te filteren. Die te laten lezen aan mensen die dat ook echt willen lezen. Het maakt me bewust van wat ik voor de klas doe. Het maakt me rijker in gedachte. Toch heb ik wel nee gezegd op een vraag uit Den Haag om mee te denken over het onderwijs. Daar vind ik mezelf te jong en onervaren voor. Laat mij nu maar lekker voor de klas staan. Dat wil ik namelijk echt voor geen enkele reden opgeven. Daarvoor is het veel te leuk.”

Heb jij Meester Barts boek nog niet?

boeken

Lucky Bastard! Wij geven 5 exemplaren weg van ‘Ik hoef niet op te letten ik weet alles al!’. Laat hieronder een toffe quote van jezelf of je kinderen achter. Geen quote? Geen nood! Laat gewoon iets leuks achter waar we om kunnen lachen.

You may also like...

231 Responses

 1. wilma zegt:

  mijn zoon van 5 vroeg van de zomer,mama mag de koelewapper aan?
  hij bedoelde hiermee de plafondventilatior!!

 2. Gemma zegt:

  Ik werk momenteel in de thuiszorg, ook een bron van quotes, en inderdaad zit er achter die grappige zinnen vaak ook een heel verhaal. Mijn meest recente, van een 80-jarige cliënt, die me wat te drinken aanbood: ‘Ik drink mijn cola altijd lauw. Je kan ‘m ook wel koud krijgen, maar dat is ‘ie dan volgende week pas.’

 3. David DB zegt:

  Kreeg ooit eens de vraag: “Is er een wc in de hemel?”

 4. Linda zegt:

  “Mama mijn knuffel moet in de was, er liep net een zilvervisje overheen”
  “Maar dan hoeft hij toch niet meteen in de was?”
  “Wel want ik heb hem ermee vermorzeld…… “

 5. Nikki zegt:

  Gehoord op de BSO waar ik destijds stage liep;

  M (4) verteld mij dat binnenkort haar zusje ook op de BSO zal komen omdat ze net jarig is geweest. Als ik haar vraag wanneer zij jarig was kijkt ze mij aan alsof ik een beetje dom ben en zegt; “Op haar verjaardag Juf!”

  En zo is dat 🙂

 6. Lizzy zegt:

  Soms leidt tweetalig opgevoed zijn (en in een andere taal denken dan dat je aan het praten bent) tot zulke uitspraken:
  “Ik ga zo even de bus vangen.” (“I’m going to go catch the bus.”)

  Het antwoord: O ja, Lizzy? Met een net of met een lasso?

 7. Anouk zegt:

  Uit mijn eigen schooltijd: een stoere straattaal-klasgenoot was zo kwaad geworden tijdens het vak literatuur, omdat hij één van de Haiku’s onzin vond ‘dit is toch geen gedicht?!’ Hij was echt kwaad en schreef een protestgedicht.
  ‘Mijn broodrooster
  Mijn broodrooster is rood
  Ik hou ervan
  Sneeuw.’
  Hij schrijft nu trouwens prachtige serieuze gedichten, die duidelijk ergens over gaan.

 8. John Vonk zegt:

  Ik ben overgestapt van K3 naar de Beatles
  -I, 3 jaar –

 9. Marguerite zegt:

  Broertje (8 jaar) van een vriendin zag laatst in de supermarkt “maandverband met extra observatiekorrels.”

 10. Karin Jurriaans zegt:

  antwoord van mijn zoon 2,5 jaar Als ik zeg “ik hou van jou” antwoord hij “ik ook van mij”.
  Mijn dochter van 5 jaar “ik ga later met Renzo trouwen, dat vind ik een leuke man”.
  Dochter 5 jaar “het kriebelde toen papa dat touwtje doorknipte” (navelstreng).

 11. Marleeb zegt:

  Mijn oppaskind van 2 jaar vroeg laatste aan mij: ‘Wat wil jij later worden als je een mens bent?’ Ik zat mt mijn mond vol tanden en moest hierna heel hard lachen.

 12. Renate zegt:

  Inspirerend verhaal van Bart! Zelf ben ik ook docent, maar dan in het primair onderwijs. Vorige week vertelde een leerling mij na geschiedenisles: ‘In mijn vorige leven was ik Michiel de Ruyter. Weet u waarom, omdat ik toen best wel van paarden hield en naja m’n voornaam… die is gewoon altijd al vet populair.’ (Michiel, 8 jaar)
  Hihi, elke dag weer een feestje in de klas. Ga zo door Bart, ik blijf je volgen.

 13. EM. zegt:

  ‘Van thee gaat je gevoel zo lekker rustig zitten’ – J.

 14. Roy zegt:

  Leerling (4 havo) bij het te laat inleveren van een werkstuk: “hopelijk wilt u dit voor één keer door de ogen zien” 🙂

 15. Dion zegt:

  Neefje van destijds 3 jaar vroeg op eens op een zondag ‘of ik de vorige avond was uitgestapt’ (stappen/uitgaan)

 16. Nanne zegt:

  Laatst moesten m’n leerlingen hun geschreven betoog inleveren. Eén jongen was hier veel te laat mee. Op de middag dat hij ‘m kwam brengen zei hij: ‘Ja mevrouw sorry hoor dat ik zo laat ben, maar ik doe mijn betoog over de Fyra, vandaar. Oja, m’n werkstuk kan wat uit elkaar vallen tijdens het nakijken, succes!’

  Love my job! Nanne

 17. Mirjam zegt:

  Ik moet nog veel leren over gezag hebben en toneel spelen in het onderwijs, denk ik:

  “Mevrouw, u probeert nu boos te kijken, of niet?” B. 13 jaar.
  &
  “Mevrouw, u kijkt nu wel zo ernstig, maar stiekem moet u heel hard lachen.” D. 14 jaar.

 18. Marielle zegt:

  Toen mijn zoon 7 was en een losse tand had zei hij: “Mam, ik heb een irritand”

 19. Bas zegt:

  Jongetje van een jaar of 6 zag dat mijn collega dit maal niet aanwezig was in onze winkel. Hij vroeg aan mij waar “de meneer met de bruine wangen” was. Mijn collega is van Indische afkomst. Hilarisch.

 20. Iris zegt:

  Mijn oppaskindje(3 jaar) was zijn tandjes aan het poetsen met nijntje peuter tandpasta. Hij zei dat hij de tandpasta erg lekker vond. Ik vroeg hem of het naar aardbei smaakte, waarop hij antwoorde: ‘nee, naar nijntje!’

 21. Ruben zegt:

  Ik: ‘Vinden jullie dat ik een korte broek aan kan als docent?’
  Leerling: ‘Ja! Zo kort mogelijk meneer!’

 22. Hendrika zegt:

  Ook ik werk in de thuiszorg, toen ik eens bij een dementerende cliënt was kregen wij het over iets wat ze vergeten was. Haar antwoord: Ik was even vergeten dat ik vergeetachtig ben ….

 23. Sanne zegt:

  Mijn cliënten, jong volwassenen met een verstandelijke beperking, maken ook de meest mooie opmerkingen. Eentje die ik me nog altijd herinner van afgelopen zomer:

  Ik: ‘Slaap je nu nog steeds met deze warmte onder je dekbed?’
  M: ‘Ja, want dan zweet ik en dan val ik af’

  (Ondertussen het hele huis vol met snoep)

  Prachtig…

 24. Esther zegt:

  Milan, 9 jaar,: je kunt me alles vragen, ik ben Milanpedia.

 25. William Poutsma zegt:

  Ik weet nog wel dat ik eens een propje papier vanaf een van de voorste rijen in de klas richting de prullenbak voorin in de hoek naast het schoolbord gooide; dat ging net naast. Waarop ik riep: stomme zijwind. Of zoiets. Iedereen dubbel. Bij nader inzien was het niet enorm lollig, maar toch.

 26. Reimeltje zegt:

  Kleuterjuf moet naar een crematie. Dit wordt de kinderen in de klas verteld door haar vervangster, met de uitleg erbij dat er iemand dood is. Na school vraagt moeder aan Jop (5) waarom er een andere juf voor de groep stond. Jop’s antwoord: “de juf was dood. Maar morgen is ze er weer.”

 27. Sade zegt:

  Zusje van 10:

  “Ik ben niet klein, ik ben kort.”

 28. Florence zegt:

  We waren uit eten in Frankrijk en werden al de hele avond vermaakt door een uiterst grappige ober. Aan het eind van de avond presenteerde hij de rekening aan mijn broertje, destijds een jaar of 10, en zei op zijn beste Engels: “Sir, ze bille (the bill).” De reactie van mijn broertje was goud! “Debiel?! Je bent zelf debiel!”

 29. Reimeltje zegt:

  Beste Bart, ga ajb wel meepraten in Den Haag. Er klinkt daar veel te weinig het geluid van de echte experts!

 30. Sanne zegt:

  Toets geschiedenis, groep 6: Kan je een verschil noemen tussen jagers uit de prehistorie en jagers van nu? Antwoord: jagers moesten toen heel ver lopen en jagers van nu kunnen gewoon naar de kinderboerderij.

 31. Rosa Scheffer zegt:

  Quote uit leesverslag: “Ik hoop dat men een beeld krijgt van de nare geit die zich er afspeelt.”

 32. Daan zegt:

  “Een dalmatiër is toch een koehond?” heb ik vroeger aan mijn ouders gevraagd 🙂

 33. korine zegt:

  Uit mijn klas: (boos) “Mevrouw, ze moeten niet lelijk over mij praten, ze moeten wel tegen mijn hoofd praten!”

 34. Suzanne zegt:

  Juf, mijn handen zijn zo koud!
  Dan doe je ze even in je jaszak, lekker warm.
  Nee, dat kan niet want daar zitten mijn handschoenen al in.

 35. Kirsten zegt:

  Op Schiphol werd omgeroepen: “De vlucht naar Koeweit zal over vijf minuten gaan boarden”, waarop een medestudent reageerd: “KOEWEIT LIGT TOCH IN DE RUIMTE?!

 36. Ann zegt:

  Kinderen maken inderdaad de meest leuke woorden: mijn zoontje was vier toen hij ons vertelde dat hij toch wel heel graag eens mee zou willen rijden in een mensenkofferbak. Duurde even voor we wisten dat hij de zijspan van een motor bedoelde. Ook hartelijk gelachen om dochterlief die heel hard riep: bah, mijn beker kwijlt!, nadat zij haar schoolbeker met schroefdop had laten vallen en er wat yogi langs liep.

 37. Lisa zegt:

  Ik geef ook les op een middelbare school. Één van mijn (jongste) leerlingen vroeg mij vorig jaar:
  “Mevrouw, heeft u ook een moeder?”

 38. Charlotte zegt:

  Een uitspraak van mij die mij het meest is bijgebleven en destijds de halve klas aan het lachen maakte:

  “Ik ga op kamp met de zus van mijn fiets”

  We zouden op kamp. Met de fiets. Heel Limburg door. Iedereen vroeg aan elkaar met welke fiets ze dan zouden gaan. Ik ging op de zus van mijn fiets, ehhh, de fiets van mijn zus dus.

 39. Julie zegt:

  Bij het geven van muziekles aan mijn havo 3, zegt een leerling wanneer ik fouten maak bij het voorzingen van een liedje:

  ‘Mevrouw…..geen stress: just relax”

 40. Ilse zegt:

  “Huh?! Juf wat heeft u gedaan? U ziet er ineens zo jong uit!”
  Ik (40): Ohja, Hoe oud zie ik er nu uit dan?
  “Nou echt iets van 56 ofzo!”

 41. Nicole zegt:

  S (7 jr): ‘Kijk ik ben aan het wisselen, bent u al klaar met wisselen?’
  Ik: Ja, daar ben ik al een poosje klaar mee
  S: Oh dan bent u dus volwassen.
  Ik knik.
  S: Heeft u dan al kinderen?
  Ik: Nee
  S: Bent u al getrouwd?
  Ik: Uhm nee
  S: Heeft u al een eigen huis dan?
  Ik: Nee…
  S: Oh (stilte), dan heeft u vast nog wel een paar melktanden!

 42. Noor zegt:

  Mijn zusje vond het niet nodig haar laarzen uit de tuin te halen, ondanks de regenbui, want “het zijn toch regenlaarzen?”

 43. Pascal zegt:

  In het kader van leerlingenquotes:
  Als docent kreeg ik vorig schooljaar, vlak voor de zomervakantie, deze quote te horen: “Meneer, u heeft wel veel meer vakantie, dan mensen die werken…!”

 44. Simone de Graaf zegt:

  Mijn quote is van mijzelf toen ik een jaar of 3 was. Ik leerde van mijn moeder wat allemaal wel en niet kon. Ik stond met mijn moeder voor een winkel en hield mijn rokje omhoog. ‘Dat doe je niet op straat’ zei mijn moeder. “Jamaar mam, we staan toch op de stoep?’

 45. Simone zegt:

  Ik was een jaar of 4. We stonden in de lift in een revalidatie kliniek. Ook in de lift stond een man in een rolstoel die zijn been geamputeerd had. Ik keek van de man naar mijn moeder en van mijn moeder naar de man. Mijn moeder hield haar hart vast. Toen zei ik ‘Mam, die meneer heeft maar één sok aan!’ Zorgde voor een hoop gelach in de lift 😛

 46. ben zegt:

  O: “S, ben je homo?”
  S: “Ik twijfel nog.”
  Aldus mijn klasgenoten in een volle klas scheikunde. We hielden het het ff niet meer van het lachen.

 47. Ewout zegt:

  Gehoord tijdens een van mijn stagelessen:

  ‘Om te weten of je “g” of “ch” schrijft in een woord moet je dat woord verlengen. Bijvoorbeeld bij het woordje “loog”. Wat wordt het als je dat woord verlengt?

  Ik weet het meester! Dat wordt dan gynaecoloog.’

 48. Milou zegt:

  Ongeveer tegelijk begonnen maar nét iets minder bekend ;-).

  Om de pracht en kracht van mijn leerlingen te laten zien en om te bewijzen dat werken met pubers hartstikke leuk zijn staat mijn site vol met zulke leuke uitspraken! http://www.lvnslssn.nl 🙂

  bv.

  “Ik kan mij niet voorstellen dat docenten een gewoon leven hebben, ze lijken helemaal niet op gewone mensen!”
  – M. (15 jaar)

  of

  “Mevrouw, doe het licht uit want dan geeft uw buik licht!”
  – E. (13 jaar)

  Teveel om op te noemen. Het blijkt maar weer: pubers zijn onvoorspelbaar maar oh zo leuk!

 49. Inno Broekman zegt:

  Bij provincies leren was er sprake van dat ons dorp bij de aanpalende provincie zou worden getrokken. Vraag Kees aan me: “Mees, moeten we dan allemaal gaan verhuizen?”

 50. Victor zegt:

  Wat een ontzettend leuke reacties allemaal! Zou ze allemaal wel willen liken. Misschien maar snel de Fb comment tool integreren 🙂

 51. Naomi zegt:

  Een verhaal wat mijn moeder graag vertelt van toen ik nog een klein meisje was;

  Naomi was alleen boven in haar kamer aan het spelen en opeens hoorde ik haar tegen iemand praten, ik was natuurlijk nieuwsgierig en ging een kijkje nemen. Ik liep de kamer in en daar stond ze helemaal alleen in haar kamer. Ik vroeg, tegen wie was je aan het praten? Waarop Naomi antwoorden: ik was met de ruitenwisser aan het praten. Waarop mijn moeder natuurlijk helemaal krom lag van het lachen.

  Blijkbaar was de glazenwasser bezig mijn raam schoon te maken en heb ik door het raam heen hele verhalen aan hem verteld, ik ben benieuwd of hij daar überhaupt wat van verstaan heeft. Maar het is in ieder geval een leuk verhaal om aan anderen te vertellen.

 52. Yvonne zegt:

  Leering: “Mag ik een stempel van een snor op mijn voorhoofd, juf?”
  Ik: “Mwah… Mag wel, maar dan loopt je wel een beetje voor schut denk ik”
  Leerling: “Mag ik dan een stempel van een schut?”

 53. Laura zegt:

  Quote uit mijn tijd als juf in het basisonderwijs:

  Leerling A. “Juf, ik heb dit weekend een nieuwe trui gekregen!”
  Leerling B.: “Ik nieuwe schoenen!”
  Leerling C: “Ik een nieuwe Barbie!”
  Leerling D (blij en trots): “Juf, ik heb eczeem op mijn billen gekregen!”

 54. Caroline Zoomers zegt:

  Juf, mijn jas zit helemaal bovenstebuiten!

 55. Ilse Jansen zegt:

  Appje van mijn 10-jarige dochter terwijl ik dag 1 bij mijn nieuwe werkgever heb…
  “Ik dacht dat een dildo een huisdier was ik dacht dat dat het dier was van Ambie en Bo maar blijkbaar niet dus ik vroeg: wat is een dildo dan? En zij wil het niet zeggen dus vroeg ik het aan Kiki en zij zei moet je dat niet aan je moeder vragen waarop ik zei: nee hoor. Dus nu weet ik wat het is en Bo zei al dat ik dat niet wou weten en dat klopt!!!

 56. Annelies van Diepen zegt:

  Ik ben docent Nederlands op een VMBO.
  Tijdens de les ben ik bezig als een leerling van achter uit de klas vraagt hoe hij nu gemiddeld staat voor Nederlands.
  Ik antwoord: “Ogenblikje, ik duik zó even voor je in de computer!”
  Reactie van M (14): “Je kunt niet duiken in een computer, daar kun je alleen op surfen!”

 57. C. Melis zegt:

  ‘Mevrouw, niet zo zuchten. Ik weet dat u het zwaar heeft.’

 58. Karim zegt:

  “Onder water kan ik gewoon niet nat worden van regen”

 59. Sido zegt:

  Om misverstand te voorkomen, benadruk ik nog even streng: Hoor je wel wat ik zeg?
  Waarop R. (7) uitroept: Allang! Ik hoorde het al voordat je het zei!

 60. Janelle Aarts zegt:

  “Ik zit nog even in dubio”. -“Dubio waar ligt dat?”

 61. Loti zegt:

  Client met een verstandelijke beperking:

  ‘ Welke dag is het vandaag?’
  Dinsdag
  ‘ De hele dag?’

 62. dorene zegt:

  Ik geef les aan eerste klassers en toen ik trakteerde omdat ik jarig was geweest wilden ze graag weten hoe oud ik was geworden.
  Op mikm antwoord, 21, kreeg ik de volgende reactie.
  “Ow, dan moeten we nu u zeggen, mevrouw”

 63. Marieke zegt:

  Toen mijn zoon drie was, legde ik hem voor de grap uit wat een synoniem was. Een paar weken later liepen we in de supermarkt bij de vleeswaren. De juffrouw van de vleeswaren vroeg mijn zoon of hij een plakje worst wilde, maar hij riep: “Jij was een crimineel en ik was de politie!” Ze vroeg nogal vertederd: “Weet jij wel wat een crimineel is?” Hij haalde zijn schouders op en zei: “Ja, een crimineel is synoniem voor boef.” Mijn zoon is nu twaalf en zit in de brugklas van het VWO.

 64. Merijn van Pinxteren zegt:

  Als jonge docent Frans op een middelbare school maak ik ook de meest hilarische dingen mee.

  D, 14 jaar: ”Meneer, ik hoef uw lessen niet meer te volgen. U bent wel cool ofzo, maar tegen u ga ik toch geen ”Voulez-vous coucher avec moi” zeggen!”

  Altijd fijn.. 🙂

 65. Gonda zegt:

  Een vriend is in de dierentuin met z’n dochter van 3. Dochter: “Papa, wat is dat voor een dier?” Hij: “Dat is een lynx.” Dochter: “Waar is dan de rechts?”

 66. Suzanne zegt:

  Ik werk in een crisishuis voor jongeren en schrijf toevallig ook de quotes op. Mijn favoriete van dit moment

  D (16): Suus we moeten de keuken genetisch afsluiten
  E (18) : wacht even ik heb een heldere inzinking
  E (18) : zeg ik gebruik alleen toepasselijk geweld hoor

 67. Mounira zegt:

  U (15) juf als u wilt dat ik een 10 haal dan moet u me een toets over GTA V geven.

 68. Cora Hakkesteegt zegt:

  Quote van een tiener uit mijn wijk afgelopen weekend:

  “Ja het is na drie jaar uit met mijn vriendje.” Ik: “Oh wat balen joh, hoe komt het?” “Tjah.. Ik vond het niet tof meer dat hij rookt en hij vindt de tijgerprint shirts die ik draag niet meer leuk. Dus toen hebben we het maar samen uitgemaakt.”

 69. Michiel Oele zegt:

  l love the smell of urine in the morning – lang geleden gehoord bij ingang oost van Amsterdam CS (waar het dus inderdaad niet te harden was van de pislucht)

 70. Nane zegt:

  Een leerling komt naar mijn bureau toe zodat ik zijn werk kan nachecken. Ik leen even zijn pen om iets te verbeteren. Ik: “Je pen is stuk.” Leerling: “Crisis mevrouw, crisis.”

 71. Riëtte zegt:

  Mijn moeder is als klein meisje eens weggelopen van huis met haar buurjongetje en kwam ’s avonds terug met een ring uit het kauwgomballenautomaat en daarbij de mededeling: “wij hebben getrouwd!”

 72. M. van den Bosch zegt:

  Het is al 17 jaar geleden (en me altijd bij gebleven) dat er een net 4 geworden kleuter op mijn schoot zat, die toen ik vroeg wat hij bij de BSO gegeten had tussen de middag, antwoordde met de zin: “Eerst een boterham met hartig en daarna een met zachtig”.

 73. Miss zegt:

  “Miss, I live in Great Trousers”. (Grootebroek) K. (12 jaar)

 74. Annemijn zegt:

  Nee juf ik hou niet van sushi…. Ik ben een visetarier

 75. Barend Last zegt:

  Tijdens mijn LIO-stage sta ik op het schoolplein bij mijn groep 5/6. Een van mijn leerlingen is, redelijk onschuldig, met stelten het ijs op de ping-pong tafel aan het bewerken. Natuurlijk is dit niet de bedoeling dus ik roep naar hem: “M., daar zijn ze niet voor gemaakt, hè?”. Waarop M. tamelijk bijdehand reageert: “Nee, dat klopt, maar ik gebruik ze er wel voor!”. Touché… grrr.

 76. marloes zegt:

  Ik kom uit de bollen streek en in de zomer werd er door veel scholieren bollen geraapt voor een extra zak centje. In de eerste engelse les mochten we in het engels vertellen wat we gedaan hadden die zomer. Met trots werd gemeld: “I raped bulls this summer” true story!

 77. janine zegt:

  Les 2 van geschiedenis gaat over hoe de aarde is ontstaan, scheppingsverhaal of evolutietheorie van Darwin. Vraag op het proefwerk: wat hoort er niet bij adam, homo habilis, homo sapiens, homo erectus. Antwoord zou moeten zijn adam omdat hij bij het scheppingsverhaal hoort een de anderen bij de evolutietheorie. Leerling: Adam, want hij ia geen ontwikkelde homo.

 78. Tineke zegt:

  Zoon stoot zich en roept met een pijnlijk gezicht: “Au! mijn regenboog!”

 79. stijn zegt:

  Ik ging mee naar de zwemles met mijn stage klas. In het zwembad aangekomen werd er plotseling door een meisje gezegd “meester u heeft okselhaar”.

 80. Maikel zegt:

  Student- ‘Ik heb een lichte vorm van zware autisme’.

 81. Stephanie C. Boers zegt:

  Hallo Meester Bart!

  Prachtig hoor, dit.. kinderen zijn zo inspirerend.. Ik kan me zelf nog dingen herinneren die ik vroeger zei… die schijnbaar erg grappig waren.

  Mijn moeder was ontzettend moe: “Ik kan geen pap meer zeggen” zuchtte ze. Huh?! Zei ik?! Je zegt het toch?!

  In een discussie hadden mijn ouders en opa en oma het over allochtone mensen in de Nederlandse samenleving.. roep ik als klein kind doodserieus: “Hans Anders! Alleen de kleur is anders!”
  En ik me maar afvragen waarom ze nou zo hard moesten lachen…

  Bijdehand ben ik soms nog steeds, maar gelukkig snap ik mijn eigen grapjes nu ook! 😉

  Groetjes,
  Stephanie (26)

 82. Bianca van den Hout zegt:

  Ik zwaai altijd naar een buurman hier in de straat die zijn sigaretje buiten staat te roken. Zegt mijn zoon van 13 tegen zijn vader: “papa weet je dat mama altijd naar die meneer zwaait, dat betekend dus dat ze vreemdzwaait”

 83. Ilse zegt:

  Heerlijk om al die uitspraken te lezen, zelf werkzaam in het onderwijs en daardoor iedere dag geconfronteerd worden met grappige, mooie, ontroerende en soms pijnlijke (voor mij dan haha) uitspraken.

  Hieronder een uitspraak van mijn zoontje van 4 die met zijn auto’s in huis aan het racen was over een racebaan die hij van wc papier had gemaakt: ” Mam, als het nou veel herrie maakt dan doe je toch oorwappers om?!” Als “oorwappers” had ie 2 stukjes wc papier voor me…
  #ikhoudrzovan!

 84. Marjolein zegt:

  Onze zoon (toen 3 jaar) heeft moeite met de R.
  “mama, mag ik siloop?”
  “zeg eens sirrrrroop”
  “Mama, mag ik siloop?”
  “Zeg een sirrrroop”
  … Stilte….
  “Mama, mag ik limonade?”

 85. yvonne zegt:

  mijn dochter van toen een jaar of 5: “máááám, er zit een homo in de tuin”, ze bedoelde; mam er zit een hommel in de tuin.

 86. Mirjam zegt:

  • mama, ik ga eens een keer een graf kietelen. ik: oh, en waar ga je die kietelen dan? Dochter: oh, in de dierentuin….
  • We vragen aan onze dochter of ze haar bakje vla leeg heeft, waarop ze antwoord: “in principe wel”
  • Dochter is druk bezig met richtingen leren: Dit is links, en dit is rechts……(even stilte) of andersom
  • Onze zoon is met de pepernoten aan het schuiven”Hè, ik heb ook een letter gemaakt! Ik vraag me af welke letter dat is!
  • Dochter heeft een nep tattoo op haar arm, en gaat in bad. Als haar gezegd wordt dat ze zich alvast mag wassen is haar reactie: “niet mijn arm, mijn tattoo houdt niet van water”

 87. Brenda van der Heij zegt:

  ik was met mijn dochter van 5 een plaatjes boek aan het doornemen met allemaal dieren. nu weet ik wel dat ze alle dieren kent en zelfs alle jonge dierennamen, maar toch moest ik erg om haar lachen toen ik vroeg wat nou een baby van een hond heet. nou mama zei ze, dat is natuurlijk een Chihuahua logisch toch!?

  is ze niet geweldig!!

 88. Brechje zegt:

  “Het is maar goed dat ik in mijn klas zit, want ik moet de andere kinderen alles leren.”
  S-7 jaar

  “Als ik later groot ben wil ik worden wat jij ook bent… ook al weet ik niet wat dat is.”
  Z- 5 jaar

  “Opa is in de HEMA”
  L-4 jaar

 89. Betty Lakers zegt:

  De onderstaande reacties kunnen echt niet tippen aan de quotes uit dit boek..Het boek is grappig, jullie verhalen helaas niet….wel fijn dat jullie moeite doen

 90. liesbeth heiligers zegt:

  Onze zoon van 5 vroeg: “Wat heeft fuck (uitgesproken als ‘fak’) met bouwvakkers te maken?”

  Inmiddels is hij 12, maar bij het zien van bouwvakkers, weten jullie hoe overdreven wij dit uitspreken.

 91. Rob zegt:

  Op onze middelbare school hadden wij exact het omgekeerde: een website met uitspraken van docenten. Helaas is hij inmiddels uit de lucht, het is minstens 10 jaar geleden. Uitspraken als “Als jullie nu niet stil zijn, ga ik gewoon door hoor!” (onzekere docent van geschiedenis) of “Ik weet zeker dat je het bij het verkeerde eind hebt. Wedden voor een Twix?” (docent Latijn met overgewicht die om alles een weddenschap voor chocola afsloot) waren niet alleen voor ons, maar ook in de docentenkamer jarenlang dagelijks onderwerp van gesprek.

 92. Suzanne Brinkert zegt:

  Ik sta zelf voor de klas, als kleuterjuf. laatst moest ik iets eerder weg voor een ziekenhuisafspraak. Zegt een kleuter tegen mij: “Waar ga je naar toe juf, ga je naar je werk?”
  Kleuters…altijd leuk!

 93. gina zegt:

  Mijn dochter van 4 ging vorig jaar met school naar de kerk ivm met pasen. Ze komt thuis en zegt: mama we zijn naar de kerk geweest maar Jezus was er niet. Alleen in het nep aan een kruis. Heb jij hem al eens in het echt gezien?

 94. marije zegt:

  Mijn nichtje van bijna 3 zag tijdens een bezoek aan het ziekenhuis een man met een geamputeerd been.
  ” Is zijn been gebroken?”
  “Nee. Zijn been is niet gebroken. Zijn been is geamputeerd. Dan halen de doktoren een stuk been weg wat ziek is of kapot.”
  “O.”

  Een kwartier later vraagt ze heel serieus:
  ‘Maar waar is zijn been dan? Ligt die thuis?’

 95. Sara zegt:

  “Wat is jouw lievelingskleur?”
  Huib, 4 jaar: “Blond!”

 96. Tim zegt:

  Sinds kort werk ik als vrijwilliger op een basisschool. Bij het voorstellen vroeg een kindje hoe oud ik ben. Toen ik aangaf dat ik 30 was, waren ze helemaal verbaasd. “Wooooow, wat oud. En dan te bedenken dat ik één van de jongste op school ben. En bedankt…gelukkig kan ik er hard om mee lachen.
  Ook in een andere groep toen ik de leerlingen vroeg hoe oud ze dachten dat ik was. Een kindje, heel serieus: “Ehmm 68 jaar?”….ehmmm nee niet helemaal…haha.

 97. Ayries Fernee zegt:

  Ik weet niet of dit om te lachen is, maar ik stond wel even met een mond vol tanden.
  Mijn zusje van 4 zei een keer: “Mensen worden oud, dan gaan ze dood en dan worden ze weer klein (kind).” Huh?!

 98. Ellen zegt:

  Toen mijn dochter klein was vier ongeveer zong ze wel eens het liedje van zag twee beren broodjes smeren …En wat zij zong zal ik nooit vergeten zag twee beren broodjes smeren boven wonder beneden wonder dat die beren smeren konden hihihi hahahah stond er bij en ik keek er naar .vond dit altijd zo cute. Trotse mum.

 99. Zuiderwijk zegt:

  Ik geef Nederlands. Stagiaire bij de kapper over de wintersportreis van haar school: “Ja, dan gaan ook leuke leraren mee. De gymleraren zijn altijd veel lekker dan leraren aardrijkskunde, Engels, Nederlands en zo..”

  ……

  “Oh, ik ben lerares Nederlands.”

  “……Oh. Ik weet echt zeker dat jouw leerlingen echt de allerleukste lerares ever hebben.”

  Jaja, het is al goed.

 100. Bianca te Velde zegt:

  ik ben peuterleidster en ik vroeg eens naar een bepaald liedje…ik zei: wie heeft de dikste billen van het hele land? het was even stil en toen zei sanne(3 jr) jij toch juf?
  ik lag helemaal in een deuk…leuk dit boek!

 101. Mariken zegt:

  We zitten met onze dochter Maud (3jaar) aan tafel en papa doet een beetje gek.
  Zeg ik tegen Maud zeg:”Er zit een steekje los bij papa”.
  Antwoordt Maud:”Welk steekje?”

 102. henrike zegt:

  mn dochter (toen 2,5 jaar) stond voor de tv te kijken,
  opeens laat ze een enorme scheet,
  niet echt onder de indruk en niet op of om kijkend zegt ze heel droog: ‘Hoppa!’

  ongeveer een half jaar later zat ze op de wc en ik zat naast haar,
  ik had een shirt met een beetje inkijk,
  ze trekt hem nog verder naar beneden en zegt verrukt: ‘Wow mam, mooie oorwarmers!’
  je kon mij oprapen haha

 103. Richard zegt:

  Op een regenachtige dag zei ik tegen mijn zoontje John : “doe je capuchon maar even op” .
  Even later gaat hij naar zijn broertje Erwin , en zegt: “doe je capu-erwin maar even op ,lieverd”
  De kinderlogica! 🙂

 104. Lidewy zegt:

  ‘Brrr. het is koud’ zegt mijn dochter (2,5 jr) van de zomer in de hitte in het zwembadje. Ik zeg haar dat dat komt door de wind. Even later staat ze met blauwe lipjes bij me en ik vraag “Heb je het nog kouder? ”
  ‘Nee mama, winter’

 105. Marije zegt:

  Mijn dochter van 4:
  “Dat was leuk hè mem? Ik had een grapje gelaten!”

  Tja… Zo leuk die spraakverwarring van kleine kinderen! 😉

 106. Astrid Heetveld zegt:

  Dochter( net 4): mama ik wist vanmorgen niet meer waar ik was. Ik was met dromenzaken bezig.
  Mama: oh, waar droomde je van liefje?
  Dochter: ik droomde van jou en toen was ik helemaal gezweet….

  Dusssss

 107. natascha zegt:

  Ik sta in de lift van het ziekenhuis en een oudere mevrouw vraagt iets aan mijn toen 5 jarige zoontje. Hij kijkt me aan en vraagt zachtjes, is dat een u of een jij?

 108. Puck zegt:

  Leerling D. (14 jaar) : ‘Mevrouw kunt u rekenen?’
  Ik (docente Wiskunde/Rekenen): ‘Ja natuurlijk, hoezo?’
  Leerling D.: Reken er dan maar niet op dat ik het wel kan!’

 109. Yvon Schilder zegt:

  Nederlands elftal won EK in 1988.
  De grotere kinderen zongen:
  “We are the champions”
  De allerkleinste kinderen zongen ook mee:
  “Piapitempus, piapitempus”.

 110. Barbara de Lange zegt:

  Mijn vader is nogal belezen en weet veel… Toch stond ‘ie jaren geleden een keer met zijn mond vol tanden:

  Mijn zoon (nu 15, destijds een jaar of 4) vertelde zijn opa dat pinguïns achteruit kunnen lopen.
  Natuurlijk kunnen ze dat niet en dat was dan ook opa’s antwoord.
  Toen mijn zoon vervolgens uitlegde dat pinguïns achteruit lopen wanneer je de videorecorder terugspoelt, wist opa even niks te zeggen….

 111. esther zegt:

  “Kom Roos, we steken over bij het zebrapad” Roos (3) wijst naar de grijze weg en zegt: “dan is dat zeker het olifantenpad”. 🙂

 112. Brenda zegt:

  Mijn dochter van 5 leerde lezen op school, en zag thuis in de badkamer een pak Naturella maandverband staan en stelde een voor haar volkomen logische vraag: “Mam, hebben ze die ook in paprika?”

 113. M. Zaal zegt:

  Ik vroeg aan een leerling: Heb je je haar geverfd?
  Leerling: Ja, maar niet met een kwast hoor juf!

 114. Sanne zegt:

  Met stage waren wij laatst naar Walibi geweest, waarbij de jongeren met een autipas bij de uitgang mochten instappen. Gister hadden zij het over de MTV awards en dat zij (de jongeren) daar graag heen wilde. Waarop ik zei dat die kaarten al uitverkocht zijn. Antwoord: maar als we dan een autipas regelen, kunnen we toch via de uitgang naar binnen?!

 115. marije zegt:

  We zitten te lunchen. Er liggen 2 pakjes kaas op tafel. Zoon (5) wijst er 1 aan: “wat is dat”?
  Ik: “jonge kaas”.
  Zoon wijst het andere pakje aan: “en dit is meisje kaas”!

 116. Saskia Wirsing zegt:

  Quote van mijn puberzoon 12 jaar, na een meningsverschil, schreef hij me een briefje waarop stond in koeienletters:
  Puberteit begint als je ouders vervelend beginnen te worden!

  vr. groet,

  Saskia Wirsing

  Ps Er moeten meer meesters zijn zoals jij!! Ik ben VOOR!!!

 117. Loon zegt:

  Zoon van 3: “Mam, mag ik een broek met korte mouwen aan?”

 118. maron treffers zegt:

  Ik ben werkzaam op een buitenschoolse opvang en werk daar met kinderen van 8 tot 12 jaar. Er worden dingen gezegt zoals juf, u heeft billen van voren. Hier bedoeld hij borsten mee. Ik geniet van de rijke fantasie van kinderen en hun onschuld. Zelf wil ik volgend jaar graag ook de PABO doen.

 119. Saskia zegt:

  De juf is dyslectisch. Heeft ze zelf gezegd. Wel vreemd, ze draagt geen bril.

 120. Nicole zegt:

  Tijdens een schoolreisje met groep 5 naar de Beekse Bergen, hoor je opeens: ‘Hey, daar loopt je spreekbeurt!’

 121. Charity zegt:

  Mijn zusje had toen ze geboren was geen haar, ze was dus kaal. Ik liet haar ooit foto’s zien van toen ze nog een baby was en uit het niet zei ze:

  “Toen ik nog een jongetje was, was ik echt schattig. Hoe ben ik een meisje geworden?” -Chelsea (5 jaar)

 122. Monique zegt:

  Uitspraak van jongen van 5 die hoorde dat de juf een baby krijgt;
  Dat kan niet want alleen moeders krijgen baby’s!!
  Zo schattig

 123. Femke zegt:

  Een leerling vraagt, juf als je heel weinig eet, dan heb je toch erectia?
  Of een leerling die tijdens de kookles vraag, juf waar staat het zelfstandig bakmeel?

 124. Nienke zegt:

  Toen ik 5 was ging ik met mijn oma zwemmen en toen we ons omkleedden riep ik: Oma wat zijn dat voor een bulten op je buik? Die zou ik later krijgen als ik groot was. Oma’s serieuze gezicht las ik als een sip gezicht om dus om haar gerust te stellen zei ik dat je die bulten niet zag hoor, als ze een trui aan had.

 125. Natalie zegt:

  Mijn zoon en neefje (allebei 11 jaar) wilde nou wel eens weten hoe alles werkt met een “condomer” waarop mijn neefje vraagt “maar als je nou moet plassen, kan je dat daar gewoon in doen of is hij niet daarvoor bedoeld?” 🙂

 126. Claudia zegt:

  Mijn zoontje van (toen) 2 jaar vroeg aan oma of hij zijn nagelschoentjes aan mocht. Hij bedoelde hiermee zijn sandaaltjes.

 127. Daphne Hilvers zegt:

  Mijn zoontje van 3,5jaar is bezig met zindelijk worden en vroeg laatst “mama..
  als ik niet aan het plassen ben wat doet de piem dan?”
  waarop ik antwoorde..; “Dan doet hij het even niet, Levi”
  Waarop Levi geschrokken reageerde…”Dan moeten we NU naar de piemdokter want dan is mijn piem kapot!!!

 128. Leo zegt:

  Om het tandpasta met smaakje gebruik binnen de perken te houden, deden we zelf de tandpasta op de borstel van de driejarige S.
  Zijn opa, die de gewoonte had eerst zijn stoppels in te smeren met scheerschuim en dan vóór het scheren tanden te poetsen wordt tijdens een logeerpartijtje “betrapt”in de badkamer. Reactie S. : Opa zóveel tandpasta???

  leuk blog, ga ik vaker lezen!!

 129. Eric zegt:

  Toen ik eens met mijn klas (groep 3/4) richting gymzaal liep zei een leerling tegen me: ‘Meester er staat een vies woord op dat bord’.
  Toen ik besloot te kijken wat daar stond moest ik ongelooflijk lachen: ‘modevakschool’.

 130. Esther Kuperus zegt:

  Ik zij tegen mijn zoontje,Geduld is een schonenzaak,Mijn zoontje geen geduld is een vieze zaak…

 131. Lieke zegt:

  Ik (2/3 jaar) – “Maaaam, is kindje Jezus geboren op een paard?”
  Ma – “Op een paard? Hoezo dat?”
  Ik – “Ja, dat zingen ze in het liedje! Er iiiiis een kindeke geboren op PAARD!”

 132. Maati zegt:

  Y (5 jr):Een kast is een boom met planken erin.
  Y (5 jr): Een spin is eigenlijk een soort octupus.

 133. Marjolijn zegt:

  Leerling R.v.K. klas 2 Grieks kwam bij me ‘biechten’ met een plastic zak in zijn hand: “Mevrouw, ik heb mijn huiswerk eigenlijk niet gemaakt!”
  Ik: “‘Eigenlijk niet’ bestaat niet, R! Je hebt het dus gewoon ‘niet’, toch?”
  R: “Ehh, ja, ik heb het niet, want ik was dinsdag ziek!”
  “Het is nu donderdag, R! Waarom heb je het dan gisteren niet gemaakt?” vroeg ik.
  “Ja… eh… ziet u, ik was er dinsdag mee bezig, maar toen heb ik over m’n werkboek gekotst en toen kon ik de opdracht niet meer lezen… en als u het niet gelooft, ik heb m’n boek hier bij me…’ en hij opent z’n plastic zak… BAH!

 134. Hans Boorsma zegt:

  Echt top van die meester Bart, we zijn trots op hem.

 135. Rose zegt:

  “Het boeit me allemaal niks meer wat mam en pap van me willen. Later ga jij dat ook hebben, zusje, hoe gehoorzaam je nu ook bent” -M (16)

 136. Petra Zoet zegt:

  In 2009 zijn wij met een hele groep naar een voorstelling van Jochem Meyer geweest. Mijn zoontje (9), die-hard fan en “asperger-klant”, was hierbij. De tweede helft van de voorstelling werd gekenmerkt door het typetje van een “dikke Antilliaan” die alles wat verkeerd liep betitelde als “een klein irritatie factortje”. Na de voorstelling wilden wij Jochem natuurlijk wel even van dichtbij zien. Zo ook mijn zoon. Toen het zijn beurt was om Jochem een hand te geven, stelde hij zich voor: “Ik ben een klein irritatie factortje”! Jochem was er even stil van en moest toen hard lachen. Ook wij moest erg lachen. 9 en asperger, maar hij was al snel gek van de grote cabaretiers én wist hun grappen in het echte leven toe te passen. Kinderen zijn TE GEK!

 137. Lisa Scholtens zegt:

  Onlangs zat ik thuis rustig te werken toen mijn dochter van 16 jaar naar beneden kwam om een schoolboek te pakken zodat ze kon leren voor haar toetsweek…..gaat ze eerst de kat plagen en komt dan op mij af lopen en drukt zo haar schoolboek in mijn gezicht om vervolgens heel hard FACEBOOK te roepen….vervolgens rolt ze over de grond van het lachen. 🙂

 138. Veerle zegt:

  Ik heb er twee die ik heb onthouden van mijn leerlingen:

  1. ‘Mevrouw! GTA V is uit, hè. Word u nu ook verwaarloosd door uw vriend?!’

  en..

  2. ‘Mevrouw, ik dacht dat u héééééééél oud was, wel 30 ofzo! Maar u bent pas 24.’

  De schatjes.

 139. Paulien Dubelaar zegt:

  Zoon Jippe van 4 zegt: “Hoe zou een voetbalwedstrijd eruitzien wanneer Willem van Oranje, Willem van huidskleur had geheten?”

 140. Adinda zegt:

  “Wanneer is ‘NU’ voor jou een goed moment om voor mij een xbox-spel te kopen?” – N, 8 jaar –

 141. Adinda zegt:

  Tijdens een bijeenkomst ‘Schuilt er een politicus in mij?’ waarbij jongeren <40 een dag in de keuken van de politici konden meekijken op het gemeentehuis.

  Ik: "…… en dus zijn lokale initiatieven heel erg belangrijk. Met andere woorden: Think global, act local!"
  Student, 22 jaar: "Ja, maar mevrouw, nu gebruikt u gewoon een slogan van de Rabobank…"

 142. Tahné zegt:

  Op mijn werk kwam een meisje naar me toe. Wijzend op een schatkist zei ze: ” juffrouw, mijnn mama mag ook in die kist. Mama is namelijk ook een schatje.”

 143. Neeltje zegt:

  Papa legt aan Babet (5) uit dat kindjes melktanden hebben: “Pappaaa…heb jij dan koffietanden?” 😀

 144. Yfke zegt:

  ‘Ik ben over één sticker jarig!’

  – J, 2 jaar-

 145. Michou Reuland zegt:

  Door de reactie van Wilma moet ik weer denken aan dat Sasha ( mijn zoon van nu 15) de in zijn kamer verblijvende langpootmug tot Flapper -Kees had gedoopt 🙂

 146. Daniel zegt:

  Soms wou ik een lieveheersbeestje willen zijn, mensen stoppen je in een potje en zorgen de hele dag voor je. Lekker makkelijk.

 147. Gwen zegt:

  We hadden in groep 4 over een mummie.
  Ik deed net of ik niet begreep wat dat was en vroeg: ,,Een mummie? Wat is dat dan in hemelsnaam?”
  Een van mijn jongens had meteen een antwoord klaar: ,,Nou, een mummie, dat is een man in het verband!”
  Natuurlijk begreep ik dat ook niet en vroeg: ,,Huh? Waarom zit die man dan in het verband?”
  Het was even stil totdat een van de kinderen zei: ,,Nou, als hij dan uit zijn kist valt, dan beschadigt hij niet zo!”

 148. syll zegt:

  Dyslectische zoon over zijn remedial teacher:
  ” Zij begrijpt gewoon hoe mijn hersens werken!”.

 149. J Schellekens zegt:

  Aan het paasontbijt. Allemaal een gekookt eitje voor zich. 1 ei is kapot gekookt. Zegt K. van 6 jaar “die is zeker van een plofkip!”

 150. Suellen zegt:

  Ik heb iets grappigs te delen. Mijn zoontje Elia 4 jaar , 1-12-2008. Elia is net gedouchte, heeft zijn pyjama aan, ik sta de kamers te stofzuigen, bukt ie met zijn hoofd naar de draaiende stofzuiger, ik laat hem even zijn ding doen,bendook veel te druk bezig, waarna ik hem aankijk en hij zegt: zo nu zijn mijn haartjes droog! En loopt zo naar beneden. Groetjes Suellen

 151. shahaira zegt:

  ik stap net de deur uit, komt mijn buurvrouw met haar 6 jarig zoontje op de fiets langs mijn pad op met zijn zelfgemaakte vishengeltje van een lang takje, zeg ik tegen dat kereltje; zo Maison, heb je veel vis gevangen met je hengel?,— Maison; ” nee dat brood was niet goed, ik had beter KAAS moeten gebruiken”

 152. madelon zegt:

  Mijn zus is juf en vertelde mij een opmerking van een meisje uit haar klas(groep 3):

  Het was die dag heel erg mistig buiten en de kinderen gingen buiten spelen zegt het meisje tegen haar terwijl ze zwaaide met haar handje in de lucht:

  “Juf! het is zo stoffig buiten!!”

  Hoe schattig is dat 🙂

 153. Dami van der Voet zegt:

  Leerling van 6, een aantal jaar geleden:
  “Juf, doe jij het licht even open?”
  Een andere leerling van 6:
  “Ja maar juf, je moet goed begrijpen. Ik ben niet zo’n rekentype.”

 154. inge martens zegt:

  “Ik heb het al lang in de gaten, alles wat ze op die open dag beloven daar klopt helemaal niets van”
  Quote van mijn zoon Jorg na zijn 1e week op de middelbare school.

 155. Annelies zegt:

  Toen ik klaar was met douchen zei mijn zoon van drie “hier mam dat ding voor je borstels”
  Hij bedoelde mijn bh;)

 156. Susan zegt:

  In mijn mentorklas hadden we het over seksualiteit. De leerlingen allemaal erg enthousiast en ze hadden er wel iets over te zeggen. Op een gegeven moment begonnen ze door elkaar te roepen. Ik had ze al eens gewaarschuwd dus ik was (zogenaamd) een beetje pissig waarop ik zeg:
  “Ik wil dat jullie nu allemaal gaan vingeren!”
  (uiteraard wilde ik zeggen: je vinger opsteken)

  Van lesgeven kwam die les niet meer zoveel…

 157. Margreet zegt:

  Onze dochter had op school projectweek over de ruimte. Thuis keken we toevallig ook die week een documentaire over de ruimte, bij de BBC dus alle was in het Engels. Ineens benoemde Fleur, die toen 9 was en geen woord Engels sprak of verstond, de planeten die ze op tv zag. ‘Dit is Jupiter en dat is Saturnus’. Ze benoemde ze allemaal. ‘Wow’ zei mijn man, ‘hoe weet jij dat allemaal Fleur’. Waarop Fleur zei: ‘school papa, zou je ook eens moeten proberen’
  Mijn man is leraar…!

 158. Jacquelien Kuik zegt:

  Een jongen bij mij in de groep, 4 jaar oud, heeft een tijdje naar een elektrische puntenslijper gekeken en komt dan naar mij toe: juf, dat is ook knap hij weet precies welke kleur punt hij eraan moet slijpen.

 159. Paul zegt:

  Een mede leerling tegen een docent: “meneer u woont toch in woensel?” Docent: “ja.” Leerling: “oh.. bent u dan wel eens neergestoken?”

 160. Debbie zegt:

  Mijn schoonmoeder werkt bij de zuidzorg en kwam maandag bij een mevrouw van 80 jaar. Ze vroeg aan deze Mw.: heeft u nog iets leuks gedaan het weekend? “Jaaa, ik ben wezen ice tea-en”
  Ze bedoelde high tea 🙂

 161. stefan van der linde zegt:

  Mijn oudere broer heeft voor de zoveelste keer een fiets gestolen. Hij is daarop betrapt en nu moet hij voorkomen.
  Goed dan, voorkomen is beter dan genezen ..

 162. Eva zegt:

  Een oud-klasgenootje van mijn vriend kreeg een vraag van de meester, hij antwoordde met ‘Weet ik veel’, waarop de meester afkeurend reageerde, dat dit niet de manier was om een vraag te beantwoorden en hij met twee woorden moest spreken. Waarop het oud-klasgenootje reageerde; ‘Weet ik veel, meester’. (dit was begin jaren ’90)

 163. Anniek zegt:

  Mijn dochter kan enorm treuzelen. Schiet nou eens op, zei ik tegen haar. Ze draait zich om en kijkt mij aan: mam jij zegt dat wel altijd, maar ik heb geen flauw idee waar ik op moet schieten…..

 164. Esther zegt:

  Gezellig tijdens opblijfavond tv kijkend zegt mijn dochter van 7: “Mama, meisjes zijn toch véél belangrijker dan jongens?” Ik: “Nee hóór lieverd, iedereen is even belangrijk. Maar waarom denk jij dat?” Morrighan: “Omdat daar de babies uitkomen”.

 165. Martine zegt:

  Waarom hebben politiemannen uniformen aan?
  “Anders zijn ze ze naakt..”

  Jongen, 8 jaar tijdens IQ-test.

 166. Maus zegt:

  Client verstandelijk bepert, bij gesprek over de dood, en hoe zijn uitvaart eruit moet zien:
  Ik twijfel nog of ik begraven wil worden, of geasfalteerd…

 167. esther zegt:

  wie was dat aan de telefoon juf? mijn dochter… heeft u een dochter? ja en een zoon. verbaasde gezichten dus ik vraag… vinden jullie dat raar? een volmondig ja. o en waarom dan? kunnen juffen geen kinderen hebben dan? nee dat kon niet, moeders hebben kinderen, juffen zijn juf punt

 168. Nicole zegt:

  Juf…je moet op je rug lopen!!

  Juf moest een stukje achteruit lopen….

  C. 3 jaar

 169. patje zegt:

  mijn dochter, toen ong 5, hoorde eens wat over een crematie en dat je dan de oven ingaat. waarop ze vraagt,:mama, als je dood gaat, ga je dan ook in de pan?

  lesje anatomie, als je je plas ophoud, gebruik je je bekkenbodemspieren…..dochterlief zegt, mijn spek en bonen spieren?

  mama…mag ik een broodje koe???
  oftewel een tosti uit de tosti-ijzer in de vorm van een koe.

 170. A. Peters zegt:

  We zaten in mijn autootje, nummer van Alice Cooper, Are you ganna see me now.
  Komt dit stukje:
  Yes I’m worried honey
  Guess that’s natural though
  It’s like I’m waiting for a welcome sign
  Like a hobo in the snow

  Milo vraagt:” Mama, snow is toch sneeuw in het engels?”
  “ja dat klopt Milo”
  “Wat doet die homo in de sneeuw dan mama?”

  Toen hij een keer zijn bekertje op de bank moest zetten van mij wist hij niet welke bank. En er staat echt maar 1 grote witte bank in de woonkamer dus ik werd een beetje boos. Zegt het ventje:” De zitbank, of de vensterbank?”
  Toen was hij 3..

 171. Annelies zegt:

  Moeder tegen kind bij de bakker: “En wat zeg je dan tegen de bakker als je een snoepje hebt gekregen?” Kind: “Wat een kleintje!!”

 172. Stoop zegt:

  Ik, mijn man en Robin mijn zoon (3) waren op vakantie. Zittend voor de tent hoorden wij in de verte een dier roepen. Robin: He, ik hoor een poesje! Mijn man: nee, dat is geen poesje dat is een pauw. Ik: weet jij wat een pauw is? Robin: Ja, hoor! Ik: Wat dan?
  Hij is even stil en zegt dan met een lage stem: Dit is het RTL nieuws…
  (met Jeroen Pauw).

 173. Stoop zegt:

  Ik, mijn man en mijn zoon (3) waren op vakantie. Zittend voor de tent hoorden wij in de verte een dier roepen. Zoon: He, ik hoor een poesje! Mijn man: nee, dat is geen poesje dat is een pauw. Ik: weet jij wat een pauw is? Zoon: Ja, hoor! Ik: Wat dan?
  Hij is even stil en zegt dan met een lage stem: Dit is het RTL nieuws…
  (met Jeroen Pauw).

 174. Hiske Tijseling zegt:

  Mijn zoontje van vier was aan het spelen in een speeltuin met vers gestorte houtsnippers.
  Plots roept hij naar mij: Mama er zit een plankje in mijn schoen!

 175. Josina zegt:

  Ik: Roos, wil je ook een framboosje? Dochter Roos (nu 5, destijds 3): Heb je ook fram-blijtjes mama?

  Roos (toen 3): Ben je boos? Pluk een mama!

 176. Hiske Tijseling zegt:

  Na een aanvaring met een leerling tijdens de les, spreek ik deze na de les nog aan op zijn gedrag….
  Zegt die leerling tegen mij: Ik luister wel naar u mevrouw, ik doe alleen niet wat u zegt…..

 177. maas zegt:

  Weliswaar werk ik met jongere kinderen maar ook (of vooral) daar komen de mooiste uitspraken. Al vaak gedacht om hier iets meer mee te doen…

  Deze is van meer dan 25 jaar geleden. Bij mijn eerste baantje in een zwemschool staat een jochie gruwelijk zenuwachtig te wachten voor zijn allereerste zwemles. Hij springt, friemelt, staat, zoals het hoort in zwembroek, met twee handen in zijn kruis, piest bijna in zijn zwembroek en dan gaat de deur naar het zwembad even open omdat een instructeur langs komt. Een flinke walm chloorlucht (waterkwaliteit was toen nog niet wat het nu gelukkig is) komt de wachtruimte in. Het manneke krijgt ogen als schoteltjes. Ik zie het nu na al die tijd nog precies voor me en roept naar zijn moeder……. Mam! Ik ruik de zee al!!!

 178. Jrome zegt:

  Op mijn school verzamelen we quotes van leraren, ook best grappig af en toe als je zoet wat daar uit komt

 179. Marielle zegt:

  Ik vraag mijn zoontje van 5:
  Jij wilt toch politie agent worden als je groot bent,
  waarop hij antwoord:
  Nee, ik denk dat ik maar gewoon mens blijf..

 180. Danielle zegt:

  Dochter komt thuis van 3D film van One Direction. Oh mam, ik heb zo gehuild. Waarom, vraag ik. Ze waren zo dichtbij, kon ze bijna aanraken……..!!!!

 181. Paul van der Sleen zegt:

  “Kijk mama hier woont mijn school” – Sam (3 jaar).

 182. Barbara zegt:

  Tijdens mijn werk in een restaurant – dagbesteding.
  Gast tegen client: Is de zalmsalade vers?
  Client: Nee hoor, die komt gewoon uit een emmer.

  Uitleggen dat eerlijkheid ook zijn grenzen kent is me nooit gelukt bij deze dame…

 183. Patrick zegt:

  M’n dochter van toen 4 werd s’ nachts een keer huilend wakker. Toen ik vroeg wat er aan de hand was, zei ze: “Ik ben nu al 4, en heb nog steeds geen man”.

 184. Naomi zegt:

  Mijn zusje toen 13 vroeg aan vrienden van mijn ouders of ze nog op vakantie gingen. Deze antwoorden: waarschijnlijk op de bonne foi. Waarop mijn zusje antwoorde: Leuk gaan jullie naar Frankrijk.

 185. Fatima zegt:

  mijn nichtje van 5 jaar ging na schooltijd bij mijn zus eten. Ze had broccoli gekookt ( althans dat was haar bedoeling) mijn zwager vond het niet voldoende, alleen wilde hij haar ermee niet ongelukkig maken. En toen kwam het ‘Tante weetje dat broccoli ook heel lekker is als je hem kookt !’ :))
  Ze wordt tweetalig opgevoed, Turks en Nederlands. Haar prachtige uitspraken houd ik ook allemaal bij. Ik maak er een mooi boekje van, zodat ze dat later als een cadeautje van mij kan krijgen.

 186. Frederique zegt:

  Mijn nichtje weet dat ik aan parachutespringen doe en zo zei ze een keer tegen iemand anders op een verjaardag: Tante Fledeliek valt uit de lucht!

 187. jimmy zegt:

  Rookworst zonder ‘R’ is ookworst

 188. Marianne zegt:

  T (3 jaar); Ik heb thuis heel veel spookjes (sprookjes). Oh ja welke dan? Nou Pikki-Jokkio en Hans en Frietje.

 189. Hein de Vries zegt:

  ’s Avonds bracht ik mijn dochter (3 jaar) op bed. Ik zei dat we na 2 nachtjes slapen naar de speeltuin zouden gaan met haar liefste vriendje. De volgende ochtend zei ze bij het wakker worden: papa, ik heb 2 nachtjes geslapen, dus vandaag gaan we naar de speeltuin!

 190. Dominique zegt:

  Mama, waarom is cola zero ook alweer beter dan cola ??? Oh ja, er zit geen cocaïne in !!

 191. Nicolle zegt:

  Mijn zoon vroeg laatst of hij “die diamanten nog had” (wijzend op zijn keel), ik keek hem verbaasd aan en vroeg “welke diamanten?” “Nou je weet wel, die hier zitten” en wijst weer op zijn keel.. Het kwartje viel, hij bedoelde zijn amandelen… Gevaarlijk als je aan het auto rijden bent, kon niet meer ophouden met lachen..

 192. Patricia zegt:

  B. had een grote vis gevangen.
  Lkr: Nou daar heb je vast hard voor moeten werken!
  B: Zeker, die vis heeft me alle hoeken van het water laten zien!!

  Ik verzamel ook quotes van leerlingen. Ze zitten in mijn hoofd, maar eigenlijk zou ik ze op moeten schrijven!

 193. Ilze zegt:

  Ik ben de klaarste!!!!!!

  Abdullah 7 jaar tijdens gym wie t eerst klaar is met omkleden

 194. Ilze zegt:

  Ik ben de klaarste!!!

  Abdullah 7 jaar tijdens opruimen na de les

 195. Mireille zegt:

  Mijn dochtertje van 2:

  Snot is poep uit de neus

 196. Anita zegt:

  Met mijn dochter (5 jaar) was ik aan het rijmen. “lammen, dammen, zwammen”.
  “Wat zijn zwammen?” vroeg ze.
  “Dat zijn een soort paddenstoelen”, legde ik haar uit.
  Een seconde dacht ze na en toen vroeg ze zich het volgende af: “Oh groeien er in de ruimte dan ook paddenstoelen?”
  Bij mij duurde het iets langer dan 1 tel dat ik door had dat ze op de uitspraak “gezwam in de ruimte” doelde

 197. Kelly zegt:

  Toen het zoontje van me vriend 5 was zat hij op me schoot met me haar te spelen. Hij zei: ”Niet tegen papa zeggen he” Ik vroeg: ”Hoezo niet?” Waarop hij antwoorde: ”Dan word papa jaloers”. Ik vond dit zo grappig dat ik het nooit meer vergeet want nu is hij al 9 jaar. 🙂

 198. jannet zegt:

  onze zoon van 5 stond onder de douche. ik reik hem een washandje aan met wat doucheschuime erop. Hij zegt:”even mijn benen wassen, en mijn achter benen.

 199. Sven zegt:

  Dat je als volwassene liedjes uit je jeugd hoort, en dan nu pas horen wat ze zingen en dubbel liggen van het lachen om wat je zelf meezong destijds. En toch was je toendertijd overtuigd van je Engels.

 200. Sven zegt:

  Onze leraar op de lagere school die enthousiast de klas rond ging en aan iedereen zijn/haar favoriete kermisattractie vroeg en of je dan kon uitleggen waarom dat zo was. Laat ik zelf beginnen zei hij. Mijn favoriete attractie is de kut van job, omdat je daar zo lekker hard op kan slaan.
  Hilarisch …….

 201. Dimitri van der Hoeven zegt:

  Samen onder de douche kijkt mijn zoontje(5) naar mij en zegt: papa wij zijn hetzelfde he? Alleen bij die van jou zit er stof op !

 202. Kunstjuf zegt:

  Bij een toetsje over kleurenleer was de vraag: “Hoe noem je deze kleur blauw?”
  Antwoord van de leerling: “Ovaal blauw”

 203. marjolijn zegt:

  Toen mijn zoon een jaar of vijf was zei hij tegen mij; Ik ben toch niet Jan met de korte achternaam? Toen vroeg ik geschrokken, wie bedoel je daar mee? Zijn antwoord was; Ja, Jan Smit natuurlijk! Heerlijk!

 204. Marieke Tijink zegt:

  Mama, heb je mijn verjaardagsfoto’s al op FEESTBOEK gezet?
  (zoontje Bas van 4 jaar)

 205. Tammy Wong zegt:

  Ik heb geen qoute van mijn kids die ik nu snel kan delen.. Ze komen wel met vragen en opmerkingen waarvan ik vaak even bij stil moet staan en zelf na moet denken wat ze er mee bedoelen en vaak moet ik vragen wat ze er mee bedoelen. Ik vind het wel leuk wat je doet en wat je met die quotes doen! Heel origineel
  Smakelijke groet, Tammy Wong

 206. Mariel zegt:

  Een aantal kinderen moesten ’s middags nog heel wat werk afmaken, dus ik zei tegen ze: “jullie moeten nu flink aan de bak.” Waarop één van hen zegt: “ik kom toch niet in de cel he?!” Ach… Aan de bak/ in de bak, verschil moet er wezen..

 207. Lianne zegt:

  Zes jaar: ‘Juf, ik ga een tekening maken en jij gaat me helpen, daar ben je voor.’

  In het geschiedeniswerkboek van groep 6 stond de vraag wat de kinderen van het brandmerken van slaven vinden, een van de antwoorden: ‘Zielig, maar ook wel handig.’

 208. Sandra zegt:

  Toen mijn zoontje 5 jaar was wilde hij graag een Dieuwertje Blokpop voor Sinterklaas. Dat vond ik zo schattig.

 209. Brian de Graaff zegt:

  Haha, ik zit zelf ook op de school als van Bart. En zelf had ik er ook 1 opgestuurt die ik is hoorde in me klas. En het gaat als volgt:

  ”Waarom praat je zo snel? Je mond loopt marathon?”

 210. San zegt:

  Toen mijn dochter aan de orthopedagoog vertelde dat ze absoluut geen Syndroom van Asperger had, reageerde deze met de opmerking dat je dat ook niet kan voelen.
  Mijn dochter vroeg toen hardop af of zij (de orthopedagoog) het dan ook had?

 211. Bart zegt:

  Ik heb heel lang gedacht dat zo’n wit-zwarte hond een 101-dalmatiër heette.

 212. Mascha zegt:

  – Mama ik wil ook een broertje of zusje…
  “Maar dan moet ik toch eerst een prins vinden om een baby mee te maken Mila”
  – Een baby maken? Maar mam, het is toch geen puzzel!

 213. Inge zegt:

  Zoon, 3 jaar oud destijds: mama, ikke heef so honger, ik Kanne dinosauso eten!

 214. Kim zegt:

  Papa wil graag een dikke peer zaag voor Sinterklaas!

 215. Lianne Pullens zegt:

  Als ik rode wijn zou lusten, zou ik deze lekker vinden..!

 216. Monique zegt:

  Mijn oudste (8) had op school al e.e.a. gehoord en wilde laten weten wat het verschil is tussen homo en hetro.. Hij zei het volgende: jongen op een meisje is hetro, jongen op een jongen is homo en meisje op een meisje is jetski.
  Toch maar uitgelegd dat dit lesbisch moest zijn.. 🙂

 217. Victor zegt:

  Ongelooflijk! Al 220 reacties. Zoveel comments hebben we nog nooit gehad op 1 artikel. En ze zijn ook nog eens allemaal leuk om te lezen! Jullie maken het ons wel heel erg moeilijk om te bepalen wie kans maakt op het boek van Meester Bart! 🙂

 218. Yfke zegt:

  ‘Mijn lichaam gaat helemaal kapot!’ ‘Ik ontplof bijna!’ ‘Die minipizza is zó lekker!’

  -L, 5 jaar-

 219. erica zegt:

  leerling 4 jaar: ik heb cola met sop erop! (vruchtensap met schuim eroven!)

  ik zie het boekje graag tegemoet 🙂

 220. Sharon zegt:

  Hoi Bart, ik werk zelf ook als docent Engels in het voortgezet onderwijs. Deze quote voor jou.

  Ik: je moet je school zien als je eigen bedrijfje.
  Leerling: dan draai ik momenteel verlies

 221. Menina zegt:

  Ik vroeg een kind om zijn broek even op te hijsen want hij zakte steeds zo’n stuk naar beneden. Het kind reageert met: “Daar kan ik niks aan doen! Mijn broek heeft hoogtevrees!”

 222. Marie José zegt:

  “Heb jij al een vriendje op school uitgekozen?” Aldus mijn 3 jarige nichtje. Zij heeft er al twee.

 223. Joran zegt:

  Toen ik 5 was zei ik tegen de schoolkrant:

  “Ja ik heb al eerder iets gebrokken gehad, maar dat is alweer weg”

  Niet wetend, dat een botbreuk, echt een breuk was. In werkelijkheid, was het een blauweplek.

 224. Sander zegt:

  Ramon ziet een leeg plastic tasje liggen: ‘wat zit daar in?’ Ik: ‘niks’. Moeders: ‘lucht!’. Ramon kijkt er nog een keer in: ‘nee joh, ik zie toch ook geen wolken! ‘

 225. Julie zegt:

  “Ik voel me op school soms net een boom in een bloempot; je mag wel groeien, maar alleen met wat wij aanbieden en binnen onze regeltjes.” – Leerling 6VWO

 226. Eva zegt:

  Wat een overweldigend aantal reacties hebben we gekregen op dit artikel!
  Echt fantastisch!
  Na intern te hebben gestemd zijn de winnaars aangeschreven en zij hebben inmiddels allemaal hun Meester Bart boekje ontvangen!

  Veel plezier ervan!

 227. Amma Asante zegt:

  Mijn dochter Serena van vijf jaar, zit in groep 2:

  Mama ik wil later toch maar geen zwarte piet worden. Weet je waarom? Dat klimmen door de schoorsteen lijkt me toch wel erg moeilijk.
  Mam, ik wil ook worden wat jij bent.

  Na een lange pauze kijkt ze me vragend aan en zegt ze:

  Mama wat ben jij eigenlijk?

  Haha daar sta ik dan. Leg maar eens uit aan een kind va 5: Adviseur Maatschappelijke Ontwikkeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *