• Geen categorie
  • 0
1

Boswachter Frans twittert meer dan de vogels in zijn bos

Ben jij altijd al zo’n bosfanaat geweest?

“Vanaf mijn zevende ben ik met de natuur bezig. Mijn opa had een boerderij, mijn vader was tuinder. We woonden aan de rand van het dorp. Achter ons huis lag een stukje bos waar uilen zich schuilhielden. Ik kon daar slootje springen, kikkers zoeken, achter salamanders aanrennen om ze vervolgens bij de staart vast te pakken om te kijken wat er gebeurde. Als jongetje lag ik vaak op mijn rug tussen de graanvelden met mijn opa te luisteren naar het geluid van de boom- en veldleeuwerikken. Dat was fantastisch. Als ik nu zo’n vogel hoor, denk ik gelijk weer aan die tijd.”

Genieten van de natuur of er je beroep van maken, is wel wat anders.

“In 1978 ben ik opgeleid tot natuurgids zodat ik mensen door de natuur kon rondleiden. Het was een soort hobby waar een tweejarige training aan vooraf ging. Ik verdiende er niks mee, maar leerde alles over dierensporen, de planten en hoe dat alles samenkomt: dat spechten bijvoorbeeld gaten in bomen maken die later door andere vogels of vleermuizen gebruikt worden. Ik leerde het dialoog aan te gaan. Dat vond ik zo interessant dat ik in 1990 bij Natuurmonumenten ben gaan werken.”

2

Waarom vind je de natuur zo fascinerend?

“Ik ben opgegroeid in dit Kampina-gebied en noem het wel eens het Madurodam van de Brabantse natuur. Dit natuurgebied heeft namelijk alles op kleine schaal en het is allemaal zeer compact. We hebben natte heide, droge heide, bos op hoge zandgronden, bos op lage zandgronden, twee beken en drie verschillende vennen. Vanuit de Kampina loop je zo de Oisterwijkse bossen en vennen binnen. Dat maakt het zo mooi. Je loopt ergens en pats boem, je ziet een ven. Het is de parel van Brabant.”

Zijn we die parels vergeten?

“Ik denk van wel. Lange tijd hadden we niet veel met de natuur te maken. We wisten niet eens of we het moesten behouden of niet. Niemand was daar mee bezig. Mijn doel is mensen weer meer te leren houden van de Nederlandse natuur. Die is namelijk enorm waardevol en kei mooi. Op Twitter merk ik de laatste tijd gelukkig goed dat het besef weer opkomt.”

Twitteren we zoveel over de natuur?

“Ik krijg op Twitter veel reacties van mensen die zich n.a.v. mijn tweets dingen van vroeger herinneren. Ik heb veel jonge volgers en het leuke is dat zij mij foto’s sturen van de gewone plantjes en beestjes en mij dan vragen wat het is. Dan denk ik ‘ej, ze zijn met de natuur bezig!’ en dat is echt heel erg leuk. Die waardering voor de Nederlandse natuur. Dat mensen weer gaan kijken. Daarin maken smartphones het ook makkelijker: je kunt het een en ander gelijk opzoeken.”

6

Maar dan moet je als kind wel eerst het bos in krijgen. Hoe doe je dat?

“Kinderen spelen niet meer buiten. Vandaar dat we gestart zijn met OERRR: een vereniging die zich inzet om ouders en kinderen te inspireren de natuur (opnieuw) te ontdekken. Dat begint al vanaf de voordeur. We zeggen niet dat je de computer moet verbannen, want de natuur en een computer –met name mobiele telefoons- kun je prima combineren: alles wat je in de natuur ziet, is makkelijk via apps en sites op te zoeken. En als de kinderen eenmaal genieten van de natuur, zijn ze om. Kinderen zijn de natuurbeschermers van nu.”

Ik dacht dat boswachters bomen markeerden en kapten. Jij doet iets anders…

“Sja, wat is een boswachter? Vroeger kapten we inderdaad bomen, maar er zijn bedrijven die er 200 op één dag kunnen kappen: dat lukt ons nooit. Er zijn zoveel taken. Een boswachter is niet langer iemand die de hele dag in het bos rondloopt en precies weet hoeveel kuub hout er is. De boswachter geef lezingen, neemt mensen mee de natuur in, houdt zich bezig met communicatieplannen. We moeten het dialoog met de mensen aangaan over wat we doen. Ze hebben het recht dat te weten.”

Is het geen uitstervend beroep?

“Nee joh! Er is heel veel jonge aanwas. Daar ben ik echt heel blij mee. De kwaliteit van ons werk is gewoon steeds mooier en grootser geworden. We weten precies wat er in het bos rondloopt, vliegt en kruipt. Er worden onderzoeken gedaan, plannen gemaakt. Je bent niet meer bezig met een zaag en een boom. We zijn bezig de natuur de natuur te laten worden. En je ziet resultaat. Zo zijn in dit bos de meeste spechten weer terug en zie je –Nederland breed- steeds meer dieren terugkomen.”

8

Wat doe je als boswachter nog meer dan?

“We hebben in Nederland een nationaal natuurnetwerk bedacht. Eigenlijk komt het erop neer dat als je een leefgebied klaarlegt, de dieren vanzelf komen. En het werkt: de bever is terug en over vijf jaar zal de wolf ook weer in het oosten van het land te zien zijn. Andere grote dieren zoals de lynx en wilde kat zijn ook onderweg. Door het aanleggen van natuurbruggen kunnen dieren elkaar weer bereiken en hun genen uitwisselen. Dat zorgt ervoor dat de inteelt stopt en ze niet meer uitsterven. Dat is dus geweldig.”

Welke dieren kunnen we hier in Oisterwijk allemaal spotten?

“Reeën, vos, bunzing, hermelijntjes, wezeltjes, egels, kikkers, padden, vogels in allerlei soorten zoals de sperwer, buizerd, havik en alle spechtsoorten, zilverreigers, dodaarzen en futen. Maar we moeten ook het kleine, de macro fauna, niet vergeten: kevers, boktorren, zandbijen, behangersbijen, sluipwespen in allerlei vormen en maten. Het is een heel weelderige wereld. Eigenlijk een grote gratis dierentuin.”

Zoveel leven: maar wat is nou jouw favoriete bosseizoen?

“Dat is wel een beetje een gewetensvraag… Als ik dan toch moet kiezen, kies ik voor de lente. De Engelse hebben er een mooiere benaming voor. Zij noemen het ‘spring’ en dat klopt ook wel want de hele natuur staat op springen. Het is niet bij te houden hier. Dat zijn de momenten waarop ik het altijd moeilijk heb. Vanwege de hoeveelheid. Dan vliegt het omhoog, alles gebeurt tegelijkertijd: de trekvogels komen eraan. Spring, plotseling is het er.”

3

Wil je (deze lente) zelf de natuur in? Download deze apps.

Denk je nu ‘gelijk heb je Frans’ ik moet ook weer eens de natuur in om al dat moois te zien. Natuurmonumenten helpt je een handje met verschillende toffe apps waardoor het voelt alsof de boswachter altijd bij je is. Bijvoorbeeld met de Natuurroute app, de vissengids app, vogels in Nederland app of Tsjilp of een van de apps van ETI bioinformatica.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *